FINANCIEEL.com

De waarschuwing van Moody’s over de enorme Amerikaanse schuldenlast is uitgelopen op een non-event

De waarschuwing van Moody’s over de enorme Amerikaanse schuldenlast is uitgelopen op een non-event

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange tijdens de ochtendhandel op 10 november 2023 in New York City.

Michael M. Santiago |

Er was een tijd dat slecht nieuws over de Amerikaanse schulden de markten in een neerwaartse spiraal zou brengen, maar deze maand niet.

De markten haalden maandag hun schouders op na een waarschuwing vrijdag van Moody’s Investor’s Service dat het zijn ratingvooruitzichten op staatsobligaties verlaagde. Het ratingbureau van de grote drie zei dat hoge staatsschulden en -tekorten, in combinatie met politieke wanbeleid in Washington, de mondiale status van door de overheid uitgegeven vastrentende waarden in gevaar zouden kunnen brengen.

Toen Standard & Poor’s en Fitch soortgelijke waarschuwingen gaven, stuurden ze op zijn minst tijdelijke schokgolven door Wall Street.

Maar nu de binnenlandse begrotings- en politieke puinhoop oud nieuws lijkt, lijkt het wapengekletter van de ratingbureaus niet dezelfde impact te hebben.

“Als we van triple-A naar double-A gaan, wat betekent dat dan praktisch? Het betekent eigenlijk niets. Er zal nog steeds massaal vraag zijn naar Amerikaanse staatsobligaties”, zegt Michael Reynolds, vice-president beleggingsstrategie bij Glenmede Beleggingsbeheer. “Er is geen doordringend inzicht van Moody’s dat ze bedrijfseigen informatie hebben die niemand over de Amerikaanse regering kent. Het is dus echt een non-event.”

Politici die tekortschieten in het oplossen van problemen: Maya McGuineas van CRFB

Niemand hoeft beleggers te vertellen over de Amerikaanse schuld van 33,7 biljoen dollar en het tekort van 1,7 biljoen dollar in het begrotingsjaar 2023. Beide zijn bekende kwesties waarmee Wall Street dagelijks worstelt.

Het nieuws van Moody’s weerspiegelt slechts deze problemen. Ondanks de waarschuwing is de dienst de enige van de drie grote bureaus die nog steeds een triple-A-rating heeft voor Amerikaanse schulden; Fitch verlaagde zijn rating in augustus en S&P maakte deze stap twaalf jaar geleden.

Maandag was het relatief rustig op de markten, de eerste handelsdag na de aankondiging van Moody’s dat het zijn vooruitzichten van stabiel naar negatief veranderde. De belangrijkste aandelenindexen boekten gematigde winsten, terwijl de rente op langlopende staatsobligaties licht steeg.

Zorgen over de veiling

Eerder vorige week werden de markten verdrongen door zwakke veilingen van 10- en 30-jarig papier, wat eraan herinnerde dat beleggers zich zorgen maken over het vermogen van de overheid om op de lange termijn haar rekeningen te betalen. De nettorente op de schuld voor het begrotingsjaar 2022 kostte de belastingbetaler 659 miljard dollar. In oktober 2023, de eerste maand van het begrotingsjaar 2024, bedroeg het tekort ruim 66,5 miljard dollar, zo meldde het ministerie van Financiën maandag.

“Mensen beginnen daar stapsgewijs over na te denken”, zei Reynolds over de problemen op de vastrentende markten. “Is er binnen de komende paar jaar een moment waarop dit echt een hoogtepunt bereikt en de zaken uit de hand lopen? Waarschijnlijk niet. Maar het is een van die dingen die ons blijft bezighouden totdat politici serieus worden met het oplossen van een aantal problemen.” van deze kwesties.”

Reynolds merkte op dat Glenmede momenteel overwogen is in contanten en mogelijkheden onderzoekt om te beginnen met het kopen van staatsobligaties met een langere looptijd. Deze laatste stap is gebaseerd op de overtuiging van het bedrijf dat de VS waarschijnlijk op een recessie afstevenen, wat vermoedelijk de rente zou doen dalen en papier met een langere looptijd aantrekkelijker zou maken.

Er bestaat echter nog steeds scepsis over obligaties, vooral als de inflatie hoog blijft en de Federal Reserve de rentetarieven hoog houdt. Fed-voorzitter Jerome Powell bracht vorige week ook de markten in beroering toen hij eraan herinnerde dat de centrale bank zich blijft inzetten voor haar inflatiebestrijding en de rente nog verder zou kunnen verhogen.

“Hoewel we ruimte zien voor een betere vraagomgeving, hangt deze af van een grotere overtuiging aan het einde van de Fed-wandelingcyclus”, zei Meghan Swiber, rentestrateeg bij Bank of America, maandag in een klantennota. “Dit kan worden bevestigd of verworpen door de gegevens van deze week”, waaronder inflatierapporten over consumenten- en producentenprijzen.

Beleggers hebben kennelijk enkele kleine weddenschappen afgesloten dat de rente zou kunnen gaan dalen: de $42,2 miljard iShares staatsobligaties met een looptijd van meer dan 20 jaar Volgens FactSet heeft de ETF in november 831,6 miljard dollar aan vers geld opgenomen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert