Site icon Financieel.com

De waarde van Tesla en bitcoin zijn nu gekoppeld, zegt analist

Tesla, geleid door Elon Musk, bevestigde dat het in januari ongeveer $ 1,5 miljard aan bitcoin heeft gekocht en verwacht het in de toekomst als betaling te accepteren.

Artur Widak | NurPhoto | Getty-afbeeldingen

De aandelenkoers van Tesla is nu direct gekoppeld aan de prijs van bitcoin nadat het bedrijf van Elon Musk $ 1,5 miljard investeerde in de vluchtige cryptocurrency, aldus Daniel Ives, een analist bij Wedbush.

“Musk is nu gebonden aan het bitcoin-verhaal in de ogen van de straat en hoewel Tesla in de eerste maand een miljard papieren winst maakte toen hij eigenaar was van het digitale goud, brengt het extra risico met zich mee, zoals deze week te zien is”, vertelde Ives aan CNBC via e-mail op Dinsdag.

Hij voegde eraan toe: “Nu Tesla in het diepe van de pool op bitcoin duikt, loopt Musk het risico dat deze side-show de fundamentele EV (elektrische auto) visie op korte termijn voor investeerders kan overschaduwen.”

Ondanks enige zorgen gelooft Ives nog steeds dat bitcoin een “slimme zet op het juiste moment voor Tesla” is.

Ives schatte maandag dat Tesla al meer dan $ 1 miljard heeft verdiend met zijn investering in de cryptocurrency.

“Aan de andere kant is het spelen met vuurwerk en worden risico’s en volatiliteit aan het Tesla-verhaal toegevoegd”, zei Ives.

Week van onrust

Tesla en bitcoin hebben deze week allebei grote verliezen geleden.

De aandelen van Tesla daalden dinsdag in de premarkethandel met meer dan 7%, een dag na het grootste verlies van het aandeel in maanden. Tesla-aandelen sloten maandag 8,55% lager, omdat beleggers die wedden op een pandemische comeback uit Big Tech rolden en zich opstapelden in cyclische aandelen. Het was Tesla’s grootste daling sinds 23 september 2020, toen het met 10,34% sloot.

De prijs van Bitcoin daalde dinsdag verder nadat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen een waarschuwing had afgegeven over de cryptocurrency.

Maandag noemde Yellen bitcoin een “uiterst inefficiënte manier om transacties uit te voeren” en waarschuwde hij voor het gebruik ervan bij illegale activiteiten. Ze sloeg ook alarm over de impact van bitcoin op het milieu. De enorme stijging van de token heeft sommige critici herinnerd aan het enorme elektriciteitsniveau dat nodig is om nieuwe munten te produceren.

Volgens gegevens van Coin Metrics is ‘s werelds meest waardevolle digitale munt de afgelopen 24 uur met 16% gedaald, tot onder de $ 50.000 gedaald om zo laag als $ 45.389 om 4:10 ET te verhandelen.

Tesla’s bitcoin-weddenschap

Tesla kondigde eerder deze maand in een Securities and Exchange Commission aan dat het voor $ 1,5 miljard aan bitcoin heeft gekocht en dat het bitcoin zou gaan accepteren als betaalmethode voor zijn producten.

Musk tweette sindsdien aan en uit over de cryptocurrency, waardoor in sommige hoeken alarmbellen rinkelden. Hij tweette ook over andere munten zoals Ethereum en Doge.

De miljardair veranderde vorige maand zijn Twitter-bio in BTC, waardoor deze met 20% steeg, en in het weekend zei hij dat de prijs van bitcoin en Ethereum “hoog” leek, wat resulteerde in een scherpe daling.

Eric Lonergan, een fondsmanager bij M&G, zei dinsdag dat de acties van Musk op Twitter zorgwekkend zijn.

“Als je Twitter-feed non-stop over een asset gaat, is dat een enorm waarschuwingssignaal”, zei Lonergan tegen CNBC Squawk Box Europe. “In de wereld van verhalen op sociale media moet je heel, heel voorzichtig zijn. Als de persoonlijkheid van een CEO 10 keer groter is dan de auto’s die ze maken, moet je dit spul meenemen met … je weet wel … Dit is heel, heel, heel gevaarlijk gebied vanuit het oogpunt van investeringen. “

Ondanks de recente dalingen is Wedbush nog steeds optimistisch over Tesla, dat momenteel wordt gewaardeerd op ongeveer $ 780 miljard.

“Wij geloven dat Tesla de komende maanden een marktkapitalisatie van één biljoen zal bereiken door zijn EV-groei en niet door bitcoin”, zei Ives.

“Wij geloven dat de acceptatie van elektrische voertuigen wereldwijd enorm toeneemt, geleid door China, en dit verklaart waarom Tesla zo goed gepositioneerd is om te profiteren van deze markt van $ 5 biljoen in het komende decennium”, voegde hij eraan toe. “Voorlopig overschaduwt bitcoin echter het bredere Tesla-groeiverhaal voor 2021, hoewel we denken dat dit snel voorbij zal gaan.”

  • Aanvullende rapportage door Ryan Browne en Jessica Bursztynsky.
Exit mobile version