De VS verontrustten zich over de kritiek van het Kremlin op de verslechterende gezondheid van Navalny

Een stilstaand beeld uit videobeelden toont de Russische oppositieleider Alexei Navalny, die ervan wordt beschuldigd de voorwaarden van een voorwaardelijke straf wegens verduistering te negeren tijdens de aankondiging van een rechterlijke uitspraak in Moskou, Rusland, op 2 februari 2021.

Rechtbank Simonovsky | via Reuters

WASHINGTON – De regering-Biden zei woensdag dat het verstoord was door berichten dat de gezondheid van de Russische oppositieleider Alexei Navalny is verslechterd sinds zijn gevangenschap en herhaalde oproepen tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Navalny, die in januari werd vastgehouden op een luchthaven in Moskou, is momenteel in hongerstaking om zijn gevangenbewaarders te dwingen toegang te verlenen tot medische zorg van buitenaf voor pijn in zijn rug en benen. Een advocaat van Navalny zei dat hij lijdt aan twee ruggengraathernia’s, meldde AP.

Het Kremlin heeft geweigerd commentaar te geven op zijn gezondheid.

“We dringen er bij de Russische autoriteiten op aan om alle nodige maatregelen te nemen om zijn veiligheid en gezondheid te waarborgen. Zolang hij gevangen zit, is de Russische regering verantwoordelijk voor zijn gezondheid en welzijn”, zei perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis woensdag tijdens een briefing.

“Wij staan ​​achter gelijkgestemde bondgenoten en partners en roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating en een einde aan de vervolging van zijn aanhangers”, zei ze, eraan toevoegend dat Navalny’s gevangenschap “politiek gemotiveerd” en een “grove onrechtvaardigheid” was.

Mensenrechtengroep Amnesty International vertelde woensdag aan Reuters dat het geloofde dat de Russische autoriteiten probeerden Navalny langzaam te vermoorden tijdens zijn gevangenschap.

Navalny, een vooraanstaand criticus van de Russische president Vladimir Poetin, vloog vanuit Berlijn naar Rusland, waar hij bijna een half jaar herstelde van een zenuwvergiftiging die afgelopen augustus plaatsvond. Hij werd bij paspoortcontrole gearresteerd en later veroordeeld tot meer dan twee jaar gevangenisstraf.

Afgelopen zomer werd Navalny vanuit een Russisch ziekenhuis medisch geëvacueerd naar Duitsland nadat hij ziek werd na berichten dat er iets aan zijn thee was toegevoegd. Russische artsen die Navalny behandelden, ontkenden dat de criticus van het Kremlin vergiftigd was en gaven zijn comateuze toestand de schuld van een lage bloedsuikerspiegel.

In september zei de Duitse regering dat de 44-jarige Russische dissident was vergiftigd door een chemisch zenuwgas, en omschreef het toxicologierapport als “ondubbelzinnig bewijs”. Het zenuwgas van militaire kwaliteit was in de familie van Novichok, die werd ontwikkeld door de Sovjet-Unie. Toxicologische tests uitgevoerd in Frankrijk en Zweden kwamen tot dezelfde conclusie.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend een rol te hebben gespeeld bij de vergiftiging van Navalny.

Vorige maand hebben de Verenigde Staten zeven leden van de Russische regering bestraft voor de vermeende vergiftiging en daaropvolgende detentie van Navalny. De sancties zijn de eerste die onder leiding van Joe Biden op Moskou zijn gericht. De regering-Trump ondernam geen actie tegen Rusland vanwege de situatie in Navalny.

Staatssecretaris Antony Blinken schreef in een aparte verklaring dat de sancties “een duidelijk signaal” naar Rusland zouden zenden dat het gebruik van chemische wapens en mensenrechtenschendingen grote gevolgen hebben.

“Elk gebruik van chemische wapens is onaanvaardbaar en in strijd met internationale normen”, schreef Blinken.

Plaats een reactie