De VS sturen Abrams-tanks

By Jernst van Waal

WASHINGTON – De regering-Biden heeft woensdag aangekondigd dat het Oekraïne zal uitrusten met de machtige M1A1 Abrams-tank, een belangrijke omkering in de poging van het Westen om Kiev te bewapenen terwijl het zich voorbereidt op een nieuw Russisch offensief.

De 31 M1A1 Abrams-tanks, die neerkomen op één Oekraïens tankbataljon, vormen een aanvulling op de meer dan $ 26 miljard die de VS hebben toegezegd aan de strijd van Kiev sinds Rusland bijna een jaar geleden binnenviel.

De tanks zullen “het vermogen van Oekraïne om zijn grondgebied te verdedigen en zijn strategische doelstellingen te bereiken, vergroten”, zei Biden vanuit de Roosevelt Room van het Witte Huis.

“Het zal tijd kosten om deze tanks op het veld af te leveren. Tijd die we zullen zien en die we zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat de Oekraïners volledig voorbereid zijn”, voegde hij eraan toe.

De VS zullen ook acht M88-bergingsvoertuigen leveren die de M1A1 Abrams ondersteunen. De regering-Biden zal ook meer dan 500 gepantserde voertuigen van verschillende typen sturen om het leger van Oekraïne te versterken.

De VS zijn van plan de nieuwe M1’s te kopen met geld van het door het congres goedgekeurde Ukraine Security Assistance Initiative.

Het zal “enige tijd duren” voordat de tanks aan Oekraïne worden geleverd, zei een hoge ambtenaar van de Biden-regering woensdag.

“We hebben het over maanden in plaats van weken”, zei de functionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Een M1A2 SEP (V2) Abrams Main Battle Tank wordt uitgeladen

Staf sergeant Grady Jones | Amerikaanse leger | Flickr CC

Het Pentagon heeft de opdracht gekregen om de training, het onderhoud en de logistieke ondersteuning voor de M1A1-tanks te verzorgen, aldus de functionaris. Een andere Amerikaanse functionaris zei dat de training over het gebruik van de tanks, die enkele maanden zal duren, buiten Oekraïne zal plaatsvinden.

De plotselinge ommezwaai van de VS volgt op weken van aarzeling om de tanks te sturen. De regering vroeg zich af of ze Oekraïne een voordeel zouden bieden, omdat ze aanzienlijke inspanningen vergen om te behouden.

“De echte uitdaging om de Oekraïners M1A1-tanks te geven, is niet brandstof, maar onderhoud”, vertelde Jeffrey Edmonds, een Russische militaire expert bij CNA, aan CNBC.

“Elk systeem op de tank, van de turbinemotor tot de complexe vizieren die door de schutter worden gebruikt, is complex en vereist talloze ingewikkelde onderdelen om goed te functioneren”, voegt Edmonds toe, die een militaire carrière van meer dan twee decennia heeft.

Edmonds, die zeven jaar dienst heeft gedaan op M1A1 Abrams-tanks, zei dat het platform specifieke onderdelen heeft die “niet uitwisselbaar zijn met andere tanks en dat het onderhoud ervan een vaardigheid op zich is”.

Amerikaanse functionarissen deelden wekenlang soortgelijke zorgen op de podia van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie en het Witte Huis, en ook tijdens de recente reis van minister van Defensie Lloyd Austin naar Duitsland.

“De M1 is een zeer capabel slagveldplatform en het is ook een zeer complexe mogelijkheid. En dus, zoals alles wat we aan Oekraïne leveren, willen we ervoor zorgen dat ze het vermogen hebben om het te onderhouden, te ondersteunen, erop te trainen.” , “Perssecretaris van het Pentagon US Air Force Brig. Dat vertelde generaal Pat Ryder dinsdag aan verslaggevers.

Woensdag zei een Amerikaanse functionaris dat het besluit om de Abrams-tanks te sturen een evolutie weerspiegelde in wat Oekraïne nodig had op een veranderend slagveld.

“Deze beslissing past heel goed in een voortdurend gesprek met bondgenoten en partners en natuurlijk met Oekraïne”, zei de functionaris.

Met bijna 70 ton is de stoere M1A1 Abrams een van de zwaarste tanks ter wereld. Hij compenseert zijn gewicht met opmerkelijke vuurkracht en zenuwslopende wendbaarheid.

Gebouwd door Algemene Dynamica Landsystemen, de M1 Abrams dient als de belangrijkste gevechtstank van het Amerikaanse leger. Het is sinds de introductie in 1980 in bijna elk groot Amerikaans conflict gebruikt.

Een Amerikaanse M1A1 Abrams Main Battle Tank tijdens een trainingsdag bij Exercise.

Kpl. Tyler Main | Amerikaanse marinekorps | Flickr CC

De toevoeging van de Amerikaanse tanks aan het nieuwste militaire hulppakket volgt op het besluit van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om Oekraïne te voorzien van Leopard 2-tanks.

Duitsland zei dat het zijn doel was om “snel twee tankbataljons samen te stellen met Leopard 2-tanks voor Oekraïne”. Het land zal 14 Leopard 2 A6-tanks leveren in wat het een “eerste stap” noemde.

De training van de Oekraïense bemanningen zal snel beginnen in Duitsland.

Een hoge functionaris van de Amerikaanse Biden-regering zei dat Washington de komst van honderden gepantserde voertuigen en tanks in Oekraïne van westerse bondgenoten in de komende maanden verwacht en verwelkomt.

‘Blatte provocatie’

Rusland is grotendeels geïsoleerd van het wereldtoneel na de meedogenloze invasie van Oekraïne. En toch blijven andere landen die beschuldigd worden van grove schendingen van de mensenrechten door de internationale gemeenschap worden aangesproken. Dat roept de vraag op: wat is er nodig om een ​​paria-staat te worden genoemd en wie mag beslissen?

Getty-afbeeldingen

Het Kremlin hekelde dinsdag de mogelijke wapenoverdracht en zei dat het “Rusland er niet van zal weerhouden onze doelen te bereiken”.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov veroordeelde de verwachte Amerikaanse aankondiging en zei: “Helaas brengen meer wapens van de NAVO meer leed voor mensen in Oekraïne.”

“Het zorgt ook voor meer aandacht voor het continent, maar het kan Rusland er niet van weerhouden onze doelen te bereiken”, voegde hij eraan toe.

Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov zeiden de tanks “zou opnieuw een flagrante provocatie tegen de Russische Federatie zijn.”

“Als er een besluit wordt genomen om M1 Abrams naar Kiev over te brengen, zullen Amerikaanse tanks zonder enige twijfel worden vernietigd, net als alle andere monsters van NAVO-militair materieel”, zei hij.

Waarom Oekraïne meer Javelin-raketten wil om Russische tanks terug te dringen

Dit verhaal ontwikkelt zich. Kom later terug voor updates.