Site icon Financieel.com

De VS meldt bijna 200.000 nieuwe gevallen van coronavirus, aangezien dagelijks meer dan 1.500 mensen sterven

Een patiënt arriveert buiten het Maimonides Medical Center, terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) voortduurt, in Brooklyn, New York, VS, 17 november 2020.

Brendan McDermid | Reuters

De Verenigde Staten meldden vrijdag meer dan 195.500 nieuwe gevallen van het coronavirus, een recordpiek minder dan een week voor Thanksgiving, die door volksgezondheidsfunctionarissen de uitbraak verder zou kunnen verergeren.

De sprong van bijna 200.000 gevallen op vrijdag brengt het zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen op meer dan 167.600, een stijging van bijna 20% vergeleken met een week geleden, volgens een CNBC-analyse van gegevens verzameld door Johns Hopkins University. Het zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen is met minstens 5% per week gestegen in 43 staten en het District of Columbia, blijkt uit gegevens van Hopkins.

De toename van het aantal gevallen zorgt voor een toename van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Volgens gegevens van het COVID Tracking Project, dat wordt geleid door journalisten van The Atlantic, worden momenteel meer dan 82.100 mensen in het hele land opgenomen met Covid-19, meer dan ooit tevoren tijdens de pandemie.

De Atlantic verkreeg eerder deze week gegevens van het Department of Health and Human Services waaruit bleek dat ongeveer 20% van de Amerikaanse ziekenhuizen vorige week te maken had of naar verwachting te maken zou krijgen met een personeelstekort.

Volgens gegevens van Hopkins zijn vrijdag meer dan 1.800 mensen in de VS overleden aan Covid-19. Het land heeft sinds dinsdag dagelijks meer dan 1.500 dodelijke slachtoffers geregistreerd, en sinds mei niet meer. Donderdag registreerden de VS meer dan 2.000 doden.

Eerder deze week zei Dr. Henry Walke, de incidentmanager van de Centers for Disease Control and Prevention Covid-19, dat het bureau “gealarmeerd” is door de “exponentiële toename van het aantal gevallen en ziekenhuisopnames en sterfgevallen”. Tijdens de eerste officiële persconferentie in maanden van het bureau drong hij er bij de Amerikanen op aan niet te reizen voor Thanksgiving-bijeenkomsten.

Volksgezondheidsspecialisten en epidemiologen luiden de alarmbel dat Thanksgiving een toch al ernstige landelijke uitbraak zou kunnen verergeren. Dr. Tom Frieden, de voormalige directeur van de CDC die werd benoemd door president Barack Obama, zei vrijdag verder Twitter dat als “we niet veel voorzichtiger zijn dan we van plan zijn te zijn, deze Thanksgiving de Super Bowl van superspreading-evenementen zal zijn.”

Dr. Bill Schaffner, een epidemioloog aan de Vanderbilt University, zei dat hij “erg bezorgd” is over het vakantieweekend. Hij zei dat zelfs als mensen plannen hebben om sociaal afstand te nemen tijdens de Thanksgiving-maaltijd, dergelijke protocollen “aan het einde van de dag minder volledig zullen worden, vooral na een glas of drie advocaat.”

“We zullen je bedanken, maar ik ben bang dat we ook het virus zullen geven”, zei hij in een telefonisch interview. “Mensen nemen deze mee naar huis. Ze worden verder verspreid binnen de familie en naar buren en vrienden.”

Exit mobile version