FINANCIEEL.com

De VS leunt op China om Iran te beïnvloeden om de spanningen in het Midden-Oosten af ​​te koelen

De VS leunt op China om Iran te beïnvloeden om de spanningen in het Midden-Oosten af ​​te koelen

Meerderheidsleider van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer (R) woont op 9 oktober 2023 een bilaterale bijeenkomst bij met de Chinese minister van Handel Wang Wentao (links vooraan) op het Ministerie van Handel in Peking.

Andy Wong | Afp |

PEKING – De leider van de meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, zei maandag dat de congresdelegatie naar China Peking heeft gevraagd zijn invloed op Iran aan te wenden om te voorkomen dat het conflict tussen Israël en Hamas zich verspreidt.

“Een aantal van ons heeft China verzocht zijn invloed op Iran te gebruiken om te voorkomen dat de brand zich verspreidt”, vertelde Schumer tijdens een briefing aan verslaggevers.

“Ze hebben op veel verschillende manieren invloed op Iran”, zei hij. “En we vroegen hen alles te doen wat ze konden om te voorkomen dat Iran deze brand via zichzelf en via Hezbollah zou verspreiden.”

“De Chinezen zeiden dat ze de boodschap aan de Iraniërs zouden overbrengen”, zeiden Amerikaanse functionarissen tijdens de briefing in antwoord op een vraag.

Schumer en vijf andere Amerikaanse senatoren die zowel de Republikeinse als de Democratische partijen vertegenwoordigden, hadden eerder op maandag een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, naast andere bijeenkomsten op hoog niveau.

De bijeenkomst duurde ongeveer 80 minuten, zei Schumer, ongeveer twee keer zoveel als verwacht.

“We zijn diep bedroefd door de burgerslachtoffers en verzetten ons tegen en veroordelen daden die burgers schade berokkenen”, zei Mao Ning, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag tijdens een reguliere persconferentie, volgens een officieel Engels transcript.

“Wij verzetten ons tegen maatregelen die het conflict escaleren en de regio destabiliseren en hopen dat de gevechten zullen stoppen en de vrede snel zal terugkeren”, zei Mao.

Dit was een ‘niet-uitgelokte slachting’ van honderden onschuldige mensen, zegt Jonathan Greenblatt, CEO van ADL

Toen haar werd gevraagd naar de communicatie van China met Iran, zei ze: “We willen de relevante partijen nogmaals oproepen om de gevechten onmiddellijk te stoppen, burgers te beschermen en verdere verslechtering van de situatie te voorkomen.”

Het transcript en een verklaring van zondag van het ministerie maakten geen melding van de Palestijnse militante groepering Hamas, die de Gazastrook controleert en door de VS en de Europese Unie als terroristische groepering is aangemerkt.

De ongekende aard van de aanval van Hamas deed de bezorgdheid rijzen dat Iran er mogelijk bij betrokken was, gezien de langdurige steun van Teheran aan Hamas en zijn zaak.

Ghazi Hamad, een woordvoerder van Hamas, vertelde de BBC dat de groep directe steun had voor de aanval vanuit Iran. De Wall Street Journal meldde zondag dat Iraanse veiligheidsfunctionarissen hielpen met de planning en de aanval afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst in Beiroet goedkeurden. Drie Amerikaanse functionarissen vertelden NBC News dat ze het Journal-verslag niet konden bevestigen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert