De VS kunnen te maken krijgen met een ‘substantiële derde golf’ van gevallen van coronavirus, waarschuwen experts

By Jernst van Waal

Voetgangers met een beschermend masker passeren op woensdag 14 oktober 2020 voor het Fargo Theatre in het centrum van Fargo, North Dakota, VS.

Bloomberg | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Op het noordelijk halfrond komen koudere temperaturen aan en er is een verraderlijke toename van nieuwe gevallen van coronavirus in de VS en Europa aan de gang.

Maandenlang hebben gezondheidsfunctionarissen voor deze mogelijkheid gewaarschuwd, en naarmate deze trends zichtbaar worden, zijn landen aan het afwegen of ze strengere maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

“Onze zorg was dat we een herfstgolf zouden zien, dat we in de herfst een grote heropleving zouden zien”, zegt Justin Lessler, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. “En dat is echt iets geweest waarvan ik denk dat wij ons allemaal in de volksgezondheidsgemeenschap al een tijdje zorgen maken.”

In de VS groeiden de gevallen van coronavirus met 5% of meer in 38 staten sinds vrijdag, volgens een CNBC-analyse van gegevens verzameld door de Johns Hopkins University die een wekelijks gemiddelde gebruikt om de rapportage glad te strijken. Het land telt gemiddeld ongeveer 55.000 nieuwe gevallen van coronavirus per dag, een stijging van meer dan 16% vergeleken met een week geleden.

“Het is nog steeds niet te laat om krachtig goede volksgezondheidsmaatregelen toe te passen, en nogmaals benadruk ik zonder het land noodzakelijkerwijs te sluiten”, vertelde de coronavirusadviseur van het Witte Huis, Dr. Anthony Fauci, donderdag tijdens een opgenomen Q&A aan de Johns Hopkins University.

Fauci, de belangrijkste infectieziekte-expert van het land, heeft gewaarschuwd dat het dagelijkse aantal nieuwe gevallen van coronavirus in de VS gevaarlijk hoog blijft, vooral omdat het aanstaande griepseizoen de reactie van het land op de pandemie dreigt te bemoeilijken.

Toen de VS afdaalde van de eerste piek in april, waar gevallen grotendeels werden veroorzaakt door New York en andere staten in het noordoosten, liep het aantal nieuwe gevallen van coronavirus “vast” rond de 20.000 per dag, zei Fauci. Idealiter zouden de VS elke dag minder dan 10.000 gevallen hebben gemeld, zei hij.

Toen kwamen er in de zomer weer gevallen in de Amerikaanse zonnegordel toen staten probeerden hun economieën te heropenen. Het aantal dagelijkse nieuwe Covid-19-gevallen nam toe tot bijna 70.000 gevallen per dag voordat het weer afnam. Sindsdien schommelen er sindsdien echter tussen de 40.000 en 50.000 gevallen per dag.

“Je kunt de koele maanden van de herfst en de koude maanden van de winter niet binnengaan met een hoge infectiebasis in de gemeenschap”, zei Fauci. Hij voegde eraan toe dat het positiviteitspercentage, of het percentage tests dat positief is, in meer dan 30 staten “de verkeerde kant op gaat”.

“Ik ben op dit moment behoorlijk somber, want het lijkt erop dat er in de meeste staten steeds meer gevallen zijn”, zei Dr. William Schaffner, een epidemioloog aan de Vanderbilt University. “Er is een groeiend gevoel van vermoeidheid door het coronavirus. Mensen willen echt terug naar het oude normaal.”

Schaffner zei dat hij verwacht dat de VS een “substantiële derde golf” van infecties zal meemaken en dat het deze winter nog gecompliceerder zal worden door de verspreiding van seizoensgriep, die veel vergelijkbare symptomen veroorzaakt als die van het coronavirus.

Mensen zullen meer tijd binnenshuis doorbrengen en zullen waarschijnlijk de richtlijnen voor de volksgezondheid niet volgen als de koudere temperaturen arriveren, wat een groter risico vormt voor de verspreiding van het cornoavirus in vergelijking met buitenactiviteiten, zei Schaffner.

“Tijdens de zomer gingen mensen naar binnen voor airconditioning, maar ze brachten meer tijd buiten door. Desalniettemin verspreidde het zich naarmate mensen laks werden in hun aandacht voor sociale afstandelijkheid en het dragen van een masker”, zei hij. “Voor zover ik weet, groeit dat.”

Gevallen, ziekenhuisopnames stijgen in America’s Great Plains

In tegenstelling tot eerdere uitbraken in de VS, circuleert het coronavirus nu op grote schaal door veel van de meer landelijke gemeenschappen van Amerika.

Volgens gegevens van Johns Hopkins blijven North Dakota, South Dakota, Montana en Wisconsin het hoogste aantal gevallen per 100.000 inwoners van het land melden.

De uitbraak is in sommige staten tot het ergste gekeerd. Regering van Wisconsin Tony Evers activeerde een alternatieve zorginstelling die deze week openging voor coronaviruspatiënten in het Wisconsin State Fair Park.

In North Dakota, waar het aantal gevallen met bijna 34% is toegenomen in vergelijking met een week geleden, zijn lokale functionarissen bezorgd dat sommige ziekenhuizen mogelijk niet over het personeel beschikken dat nodig is om ernstig zieke coronaviruspatiënten te behandelen.

“We hadden een tekort aan verpleging voorafgaand aan de pandemie, en dus hebben de extra werkdruk en extra ziekenhuiscapaciteit die Covid met zich meebrengt een impact en een nadelige invloed op het personeelsbestand”, aldus Renae Moch, directeur van Bismarck-Burleigh Public Health.

Moch zei dat sommige inwoners van meer landelijke delen van North Dakota soms uren moesten reizen over de staatsgrenzen naar Montana en South Dakota om zorg te zoeken, omdat de ziekenhuisbedden in Bismarck, de hoofdstad van de staat, vol waren.

“Voor ons is dit het ergste dat het is geweest,” zei Moch. “Ik denk dat vooral met het griepseizoen dat eraan komt en de mogelijke gevolgen daarvan naarmate we de herfst ingaan … we dit moeten onderkennen voordat het erger wordt, en ik weet zeker dat het erger kan worden.”

Dr. Allison Suttle, de chief medical officer bij Sanford Health, met ziekenhuizen in North Dakota en South Dakota, zei dat ze meer Covid-19-patiënten hebben gezien en bedden hebben toegevoegd om mensen te helpen behandelen.

Omdat de huidige golf van coronaviruspatiënten nu plaatsvindt versus eerder in de reactie van het land op de pandemie, heeft Sanford Health de tijd gehad om de benodigde benodigdheden voor te bereiden en in te slaan, zei Suttle, eraan toevoegend dat ze er zeker van is dat ze patiënten die medische zorg zoeken, kunnen behandelen.

Mensen in meer landelijke staten stelden hun routinematige bezoeken aan de gezondheidszorg in het voorjaar echter uit nadat ze te horen kregen dat ze thuis moesten blijven terwijl het coronavirus langs de kusten trok. Nu komen die mensen in een slechtere toestand de ziekenhuizen binnen te midden van het groeiende aantal Covid-19-patiënten, zei Suttle.

“Wat we zien als de toename van ziekenhuisopnames van Covid in directe correlatie met het aantal gevallen dat in onze gemeenschappen toeneemt, we zien ook ziekere patiënten die in maart en april uitgestelde zorg hebben gehad en nu met problemen binnenkomen”, zegt ze zei. “Ze vereisen meer intensieve zorg, langere ziekenhuisverblijven, zodat alle verbindingen.”

Covid-19 verspreidt zich in Europa, Canada

De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat melding maakt van nieuwe gevallen.

Bij aanpassing aan de bevolking is het aantal nieuwe coronavirusinfecties in Europa nu de Verenigde Staten voorbijgestreefd, waarbij Europa 187 nieuwe gevallen per miljoen mensen meldde, op basis van een zevendaags gemiddelde, vergeleken met 162 nieuwe gevallen per miljoen mensen in de VS als van donderdag.

Europa – dat volgens de analyse van Hopkins-gegevens door CNBC de 27 landen van de Europese Unie plus het Verenigd Koninkrijk omvat – meldt gemiddeld ongeveer 97.000 nieuwe gevallen per dag, 44% meer dan een week geleden.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vrijdag dat de Europese uitbraak “zorgwekkend” is, aangezien het aantal bedden op de intensive care in sommige regio’s afneemt. Maria van Kerkhove, de technische leider van de WHO, zei dat de organisatie weet “van een aantal steden in Europa waar de ICU-capaciteit de komende weken zal worden bereikt”.

De heropleving van het virus bracht Frankrijk ertoe om de noodtoestand voor de volksgezondheid af te kondigen. Het Verenigd Koninkrijk legde strengere beperkingen op aan het verzamelen en binnenshuis opereren in Londen, en dreigde zo nodig meer actie te ondernemen in het hele land. Duitsland heeft ook nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ondertussen ervaart Canada een tweede golf van coronavirusinfecties, aangezien de provincies Quebec en Ontario het grootste deel van het Covid-19-dodental in het land melden, zei Carissa Etienne, de regionale directeur van de WHO voor Amerika, woensdag.

– CNBC’s Berkeley Lovelace Jr. bijgedragen aan dit rapport.