FINANCIEEL.com

De VS hebben ‘tweeledig’ leiderschap en een ‘sterk midden’ nodig: Ray Dalio

De VS hebben ‘tweeledig’ leiderschap en een ‘sterk midden’ nodig: Ray Dalio

Ray Dalio van Bridgewater zegt dat Amerika 'tweeledig' leiderschap nodig heeft

Terwijl de VS zich opmaken voor de volgende presidentsverkiezingen in 2024, heeft het land behoefte aan een ‘sterk midden’ politiek fundament en samenwerking tussen twee partijen, aldus Ray Dalio, oprichter van investeringsmaatschappij Bridgewater.

“Als je de partijen op een tweeledige manier bij elkaar brengt en een sterk midden creëert, dan is dat wat het land nodig heeft om gezond te zijn, geloof ik”, zei Dalio dinsdag in gesprek met Dan Murphy van CNBC op het podium van de Abu Dhabi Finance-club. Week.

Twee dingen zijn cruciaal voor de VS in dit proces, zei Dalio: ten eerste is hij van mening dat degenen met extreme politieke opvattingen vervreemd moeten worden. Ten tweede moet het land “de slimme gematigden samenbrengen om samen te werken, en vervolgens belangrijke hervormingen door te voeren” om problemen zoals de welvaartskloof aan te pakken.

De zorgen over de ongelijkheid in welvaart zijn de afgelopen jaren toegenomen en versneld door de Covid-19-pandemie.

In het tweede kwartaal van 2023 had de rijkste 10% van de Amerikaanse huishoudens gemiddeld ongeveer $7 miljoen in bezit, terwijl de onderste 50% gemiddeld $51.000 had, volgens een rapport van de Federal Reserve Bank of St. Louis dat vorige maand werd vrijgegeven.

“De welvaartskloof is een productiviteitskloof. Je moet de meeste mensen op de een of andere manier productief maken. Je kunt ze niet zomaar geld geven”, zei Dalio dinsdag.

De opmerkingen van Dalio komen terwijl de VS op weg zijn naar de volgende presidentsverkiezingen, en recente peilingen hebben gewezen op mogelijke problemen voor de zittende democratische president Joe Biden.

Voormalig president Donald Trump, die opnieuw de Republikeinse presidentskandidaat zou kunnen worden, leidt tegen Biden in vijf van de zes zogenoemde swing states, zo bleek eerder deze maand uit een onderzoek van The New York Times en Siena College.

Dalio zei dinsdag dat beide partijen met vragen worden geconfronteerd over hun toekomstige presidentskandidaten.

Dalio verwacht dat er onder de Republikeinen een alternatieve kandidaat voor Trump zal verschijnen, nu de partij haar definitieve keuze zal beperken. De Democraten worden ondertussen geconfronteerd met interne verdeeldheid en zorgen over de leeftijd van Biden, voegde hij eraan toe.

Zowel Biden als Trump krijgen niet alleen kritiek van hun respectievelijke oppositie, maar ook van binnen hun eigen partijen.

Trump is verwikkeld in controverse over het lopende onderzoek naar de rel in het Capitool van 6 januari onder leiding van zijn aanhangers, evenals over zijn politieke standpunten over onderwerpen als abortusrechten en immigratie. Ondertussen wordt Bidens staat van dienst als toppositie kritisch bekeken door kiezers die de uitdagingen van de economie aanhalen en zijn moeilijkheden bij het implementeren van een aantal van zijn belangrijkste beleidsmaatregelen, zoals de kwijtschelding van studieleningen.

Dit zorgt voor een “zeer interessante en zeer belangrijke” politieke situatie, verergerd door verschillen in waarden en rijkdom in de VS – die volgens Dalio na de verkiezingen moeten worden aangepakt.

“Hopelijk kunnen we er samen op een vreedzame manier mee omgaan, waardoor het land productiever wordt”, merkte hij dinsdag op.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert