FINANCIEEL.com

De VS en China zullen proberen de oplopende spanningen te beperken te midden van binnenlandse uitdagingen: controlerisico’s

De VS en China zullen proberen de oplopende spanningen te beperken te midden van binnenlandse uitdagingen: controlerisico’s

De Amerikaanse president Joe Biden begroet de Chinese president Xi Jinping vóór een bijeenkomst tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders’ week in Woodside, Californië op 15 november 2023.

Brendan Smialowski | Afp |

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden zullen ernaar streven de spanningen tussen de twee grootste economieën van de wereld volgend jaar binnen de perken te houden, omdat zij zich concentreren op binnenlandse uitdagingen.

De twee leiders ontmoetten elkaar vorige week aan de zijlijn van de bijeenkomst van de leiders van de Asia Pacific Economic Cooperation in San Francisco, nadat de mondiale rivaliteit tussen de wereldmachten eerder dit jaar tot een hoogtepunt kwam.

Hun eerste ontmoeting in een jaar vormde de afsluiting van maanden van diplomatiek werk gericht op het normaliseren van hun wankele bilaterale relatie, ontspoord door een vermoedelijke spionageballon boven de continentale VS begin 2023 en het bezoek van ex-voorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus 2022.

“Je zult de komende maanden zien dat de VS en China om zeer pragmatische en binnenlandse redenen proberen hun spanningen een plafond te geven”, vertelde Steve Wilford, partner en Azië-Pacific hoofd van de mondiale risicoanalyse bij Control Risks, maandag aan CNBC.

Xi Jinping wil zijn economie herstellen, maar hij heeft geen behoefte aan een probleem dat wordt verergerd door een aanhoudende spiraal van handels- en technologiespanningen met de VS.

Steve Wilford

Beheers risico’s

Xi en de Chinese Communistische Partij kampen met een vertragende groei in de op één na grootste economie ter wereld, die wordt geteisterd door een crisis in de vastgoedsector.

“Xi Jinping wil zijn economie herstellen, hij heeft geen behoefte aan een probleem dat wordt verergerd door een aanhoudende spiraal van handels- en technologiespanningen met de VS”, zei Wilford. “En op dezelfde manier heeft de regering-Biden een verkiezing te verwerken en ze hoeven zich niet te laten afleiden door Peking.”

De VS en China proberen hun spanningen ‘een plafond te geven’, zeggen analisten

De 80-jarige Biden wordt geconfronteerd met tegenvallende goedkeuringscijfers en loopt in de peilingen achter Donald Trump aan bij een mogelijke herkansing bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024. Velen noemen Bidens leeftijd en zijn omgang met de economie als twee van zijn grootste zwakke punten.

Xi vertelde vorige week op een bijeenkomst van Amerikaanse zakenlieden dat de VS en China moeten kiezen tussen tegenstanders of partners zijn – opmerkingen die in contrast stonden met Biden’s aanpak om strategische concurrentie met Peking na te streven door de export van geavanceerde Amerikaanse technologie naar China te beperken, terwijl ze op zoek gingen naar gebieden van samenwerking.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert