FINANCIEEL.com

De vrees voor deflatie in China vergroot de bezorgdheid over de groei; Wall Street degradeert

De vrees voor deflatie in China vergroot de bezorgdheid over de groei; Wall Street degradeert

De vrees groeit dat de Chinese economie op de rand van deflatie staat, nadat weer een reeks teleurstellende economische gegevens van 17 juli meer bewijs leverden dat de stagnatie van het groeimomentum ernstiger zou kunnen uitvallen zonder meer zinvolle beleidsinterventie.

Xinhua Persbureau | Xinhua Persbureau |

De vrees groeit dat de Chinese economie op de rand van deflatie staat, nadat een nieuwe reeks teleurstellende economische gegevens meer bewijs leverde van stagnerende groei, waardoor de roep om meer zinvolle beleidsinterventie hernieuwde.

Maandag maakte Beijing bekend dat het bbp voor het tweede kwartaal met 6,3% is gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, terwijl het de marktverwachtingen voor 7,3% achterliet. Dit betekende ook een groei van 0,8% ten opzichte van het eerste kwartaal, trager dan het kwartaal-op-kwartaaltempo van 2,2% in de eerste drie maanden van het jaar.

“We moeten een brede en aanhoudende prijsdruk zien voordat we deflatie kunnen afkondigen”, zegt Hong Hao, hoofdeconoom van de Grow Investment Group. “Dit gebeurt in de stroomopwaartse sectoren en het duurt normaal gesproken twee tot vier kwartalen om door te geven.”

“Ik denk dat we op de rand van deflatie staan. Nu is het tijd om actie te ondernemen om de deflatiedruk te stoppen”, voegde hij eraan toe.

Er zal een grotere drang zijn om algemene stimulansen uit te rollen als de Chinese economie verder vertraagt: Economist

Hong wees vorige week op officiële gegevens waaruit bleek dat de Chinese producentenprijzen in juni met 5,4% daalden ten opzichte van een jaar eerder en met 0,8% daalden ten opzichte van een maand geleden, wat lager is dan de verwachtingen van analisten. De jaarlijkse daling in juni was de negende achtereenvolgende daling in China en de sterkste sinds december 2015.

De inflatie op jaarbasis van de consumentenprijzen was in juni vlak — aangedreven door een daling van de varkensvleesprijzen met 7,2% — en was lager dan de verwachtingen van Reuters voor een stijging van 0,2% en zwakker dan de stijging van 0,2% in mei.

Chinese terugval

De People’s Bank of China kwam vorige week terug op de deflatiethese.

“Op dit moment is er geen deflatie en zal er geen risico op deflatie zijn in de tweede helft van het jaar”, zei Liu Guoqiang, plaatsvervangend gouverneur van de PBOC, vorige week tegen verslaggevers. Hij wees op factoren als het economisch herstel van China en de groei van de geldhoeveelheid.

Chinese banken verstrekten in juni 1,81 biljoen yuan ($ 258,23 miljard) aan nieuwe leningen in yuan, een stijging van 22% ten opzichte van mei.

Toch wijzen sommige economen op andere indicatoren.

China-gegevens suggereren dat er 'niet veel stimulans' is voor Peking om de stimuleringsmaatregelen uit te breiden, zegt een econoom

“De nominale bbp-groei blijkt lager te zijn dan de reële bbp-groei in het tweede kwartaal, de eerste keer sinds vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn in het vierde kwartaal van 2016”, zegt Zhang Zhiwei, president en hoofdeconoom van Pinpoint Asset Management. “Dit geeft aan dat het risico op deflatie ernstig is.”

Het nominale bruto binnenlands product meet de economische activiteit zonder correctie voor inflatie.

Economen van Citi en Macquarie wezen ook op het risico van dalende prijzen in de op één na grootste economie ter wereld na de publicatie van maandag.

Macquarie-economen Larry Hu en Yuxiao Zhang typeerden de toestand in China echter als desinflatie – een tijdelijke vertraging van stijgende prijzen – in plaats van deflatie, wat verwijst naar een ernstiger probleem waarbij de prijzen in de loop van de tijd aanhoudend dalen.

“Desinflatiedruk is duidelijk, aangezien de nominale bbp-groei vertraagde tot 4,8% op jaarbasis in 2K van 5,0% in 1K. Het is de eerste keer sinds het tweede kwartaal van 2020 dat de bbp-deflator negatief is geworden”, schreven Hu en Zhang in hun beoordeling van de gegevensuitgave van maandag.

Meer downgrades

Een hele reeks andere gegevens over juni wezen op een zwakke prognose. Hoewel de opbrengsten van de investeringen in vaste activa en de industriële productie marginaal de marktverwachtingen overtroffen, was er een verontrustende daling van de vastgoedinvesteringen.

Zelfs met een lage basis van vorig jaar, gezien de Covid-lockdown in Shanghai, daalden de detailhandelsverkopen in juni tot 3,1% in vergelijking met een jaar eerder, vergeleken met 12,7% in mei.

China: Medio augustus zou er een meer 'wanhopig' versoepelingsbeleid kunnen komen, zegt de strateeg

De teleurstellende cijfers van maandag zorgden voor een nieuwe reeks downgrades door Wall Street-banken, waaronder Barclays, Citi, Morgan Stanley en JP Morgan.

Economen verlaagden hun prognose voor de jaarlijkse groei van China, wat de diepte van de uitbundigheid over het economische herstel van China onderstreepte toen het eind vorig jaar uit de strikte nulbeperkingen van Covid kwam.

Citi, Morgan Stanley en JP Morgan verwachten nu dat de jaarlijkse groei van China dit jaar 5% zal bedragen, terwijl Barclays zijn voorspelling heeft verlaagd van 5,3% naar 4,9%.

— CNBC’s Evelien Cheng bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert