FINANCIEEL.com

De vraag naar hypotheken springt naar het hoogste punt in zes weken terwijl de rente blijft dalen

De vraag naar hypotheken springt naar het hoogste punt in zes weken terwijl de rente blijft dalen

Een bord met ‘Open Huis’ wordt getoond in de voortuin van een huis dat te koop staat in Columbus, Ohio, VS

Bloomberg | Bloomberg |

De vraag naar hypotheken kruipt eindelijk uit de kelder terwijl de rentetarieven blijven dalen.

Volgens de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde index van de Mortgage Bankers Association is het totale aanvraagvolume vorige week met 3% gestegen ten opzichte van de week ervoor.

De gemiddelde contractrente voor hypotheken met een vaste rente van 30 jaar en conforme leningsaldi ($726.200 of minder) daalde van 7,61% naar 7,41% en de punten daalden van 0,67 naar 0,62 (inclusief de origination fee) voor leningen met een aanbetaling van 20% .

“De rente op Amerikaanse obligaties bleef dalen, omdat binnenkomende gegevens duidden op een zwakkere economie en meer tekenen van een afkoelende inflatie. De meeste hypotheekrentes in ons onderzoek daalden, waarbij de hypotheekrente met een looptijd van 30 jaar daalde naar het laagste tarief in twee maanden”, aldus Joel. Kan, plaatsvervangend hoofdeconoom van MBA. “De hypotheekaanvragen zijn in zes weken tijd naar het hoogste niveau gestegen, maar blijven op een zeer laag niveau.”

Het aantal aanvragen voor de herfinanciering van een woonlening steeg deze week met 2% en was slechts 4% lager dan in dezelfde week een jaar geleden. De rentetarieven zijn vandaag ongeveer 75 basispunten hoger dan een jaar geleden, maar meer dan twee keer zoveel als twee jaar geleden, toen er een enorme herfinancieringshausse was. De meeste huiseigenaren met een hypotheek hebben tegenwoordig een veel lagere rente dan ze nu zouden krijgen.

Het aantal aanvragen voor een hypotheek voor de aankoop van een woning steeg wekelijks met 4%, maar lag nog steeds 20% lager dan een jaar geleden.

“De gemiddelde omvang van de lening bij een aankoopaanvraag was $403.600, het laagste sinds januari 2023. Dit komt overeen met andere bronnen van gegevens over woningverkopen die een geleidelijk toenemend aandeel van starters op de woningmarkt laten zien”, voegde Kan eraan toe.

Hoewel de vraag naar hypotheken iets hoger is dan de historische dieptepunten, is de huizenmarkt nog steeds extreem zwak. Volgens een nieuw rapport van de National Association of Realtors daalde de verkoop van bestaande woningen in oktober naar het laagste niveau in dertien jaar.

De hypotheekrente is deze week iets gedaald, maar analisten verwachten geen grote bewegingen in de nabije toekomst.

“De markt is duidelijk overgeschakeld naar de vakantiemodus, waarbij een licht volume en een lichte liquiditeit de aanleiding vormen voor willekeurige volatiliteit zonder enige fundamentele rechtvaardiging”, schreef Matthew Graham, chief operating officer van Mortgage News Daily.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert