De voedseluitgaven in Azië zullen tegen 2030 verdubbelen tot meer dan $ 8 biljoen

By Jernst van Waal

Volgens een nieuw gezamenlijk rapport van PwC, Rabobank en Temasek zullen Aziatische consumenten hun bestedingen aan voedsel tegen 2030 verdubbelen, waardoor er een gapend gat ontstaat voor investeerders om gezondere en duurzamere opties op tafel te leggen.

De voedseluitgaven in de regio zullen tegen het begin van het volgende decennium meer dan $ 8 biljoen bereiken – een stijging van $ 4 biljoen in 2019 – en worden ’s werelds grootste voedsel- en drankenmarkt, aldus het “Asia Food Challenge Report 2021” van de groep.

Een groot deel van die vraag zal komen van veranderende consumentengewoonten in een steeds gezondheidsbewustere, digitaal onderlegde regio, maar ook van de snelgroeiende bevolking. In 2030 zal Azië naar verwachting de thuisbasis zijn van 4,5 miljard mensen en 65% van de middenklasse in de wereld.

Mensen willen gezonder voedsel, ze willen veiliger voedsel, ze willen online kopen.

Anuj Maheshwari

directeur, agribusiness, Temasek

“Mensen willen gezonder voedsel, ze willen veiliger voedsel, ze willen online kopen, ze willen voedsel dat duurzaam is”, vertelde Anuj Maheshwari, algemeen directeur van de agribusiness van Temasek, aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

India en Zuidoost-Azië zullen naar verwachting de grootste stijging van de uitgaven voor hun rekening nemen, met een samengesteld jaarlijks percentage van respectievelijk 5,3% en 4,7%. China zal echter over het algemeen de grootste markt blijven.

De bevindingen van het rapport zijn gebaseerd op een onderzoek onder 3.600 consumenten in 12 Azië-Pacific-landen, evenals gesprekken met senior executives in de voedingssector en analyse van meer dan 3.000 beursgenoteerde voedingsmiddelen- en drankenbedrijven.

Een investeringsmogelijkheid van $ 1,5 biljoen

De snelle opleving zet een toch al kwetsbaar voedselecosysteem onder druk, dat sinds het uitbreken van de coronaviruspandemie enorm onder druk staat.

Volgens het rapport zal er tegen 2030 in de hele waardeketen $ 1,55 biljoen aan investeringen nodig zijn om aan de groeiende vraag naar voedsel in de regio te voldoen. Dat is een stijging van $ 750 miljard ten opzichte van de $ 800 miljard stroomopwaartse (of voorlopige) investering die oorspronkelijk werd geschat in het inaugurele 2019-rapport van de groep.

Klanten kopen groenten in een supermarkt op 9 september 2021 in Handan, provincie Hebei, China.

VCG | Visual China Group | Getty Images

Dat biedt aanzienlijke commerciële kansen voor investeerders, zei Maheshwari, die het een “groot, groot gebied in Azië” noemde.

Het rapport benadrukte met name zes “kritieke trends”, waaronder gezonde voeding, verse producten, veilige en traceerbare bronnen, duurzame consumptie, alternatieve eiwitten en online aankopen.

“Deze trends zijn waar landbouwbedrijven zich op moeten richten en ervoor zorgen dat consumenten dit soort voedsel kunnen krijgen naast het volume dat we nodig hebben in plaatsen als Azië”, zegt Maheshwari.

Investeringen in landbouwtechnologie zijn sinds 2014 aanzienlijk gegroeid, met een stijging van 377% tot $ 30,5 miljard, volgens AgFunder.