De VN waarschuwt dat de menselijke ontwikkeling voor het eerst geregistreerd zal worden

By admin

Migranten die met een Shramik Special-trein vanuit Gujarat aankwamen, gaan aan boord van bussen om hun huizen te bereiken, buiten het Danapur Station op 20 mei 2020 in Patna, India.

Santosh Kumar | Hindustan Times via Getty Images

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) heeft gewaarschuwd dat de pandemie van het coronavirus “een crisis in de menselijke ontwikkeling loslaat”, met een daling van de fundamentele gebieden van de levensstandaard die naar verwachting in de meeste landen, rijk en arm, in elke regio zal worden gevoeld.

Het rapport, dat woensdag is gepubliceerd, schat dat de wereldwijde menselijke ontwikkeling – die een gecombineerde maatstaf is voor de onderwijs-, gezondheids- en levensstandaards ter wereld – voor het eerst sinds de ontwikkeling van het concept in 1990 op schema ligt.

In sommige gebieden zei de UNDP dat de omstandigheden vandaag gelijk zijn aan de niveaus van deprivatie die voor het laatst werden gezien in het midden van de jaren tachtig.

‘Voor grote delen van de wereld zal de pandemie diepe, diepe littekens achterlaten’, zei Achim Steiner, de UNDP-beheerder, in het rapport.

“Zonder steun van de internationale gemeenschap riskeren we een enorme ommekeer van de winsten van de afgelopen twee decennia, en een hele generatie heeft verloren, zo niet in levens, dan in rechten, kansen en waardigheid”, voegde hij eraan toe.

Tot op heden hebben meer dan 5 miljoen mensen wereldwijd het coronavirus opgelopen, met 328.368 sterfgevallen, volgens gegevens die zijn opgesteld door de Johns Hopkins University.

‘Verruimende en aanhoudende ongelijkheid’

Een wereldwijde crisis op het gebied van de volksgezondheid heeft ertoe geleid dat landen daadwerkelijk moesten worden gesloten, waarbij vele wereldleiders strikte beperkingen oplegden aan het dagelijkse leven van miljarden mensen.

De lockdown-maatregelen, die variëren in hun toepassing maar in grote lijnen schoolsluitingen, verboden op openbare bijeenkomsten en sociale afstanden omvatten, zullen naar verwachting leiden tot de ergste economische neergang sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Pandemieën leggen doorgaans de zwakke punten in elke samenleving bloot, maar zelfs voordat Covid-19 uitbrak, zei de UNDP dat “toenemende en aanhoudende ongelijkheid” een kenmerk was van bijna elk land.

“Deze crisis toont aan dat als we er niet in slagen om gelijkheid in de beleidstoolkit te brengen, velen verder achterop zullen raken”, zei Pedro Conceicao, UNDP-directeur van het Human Development Report Office, in het rapport.

“Dit is vooral belangrijk voor de ‘nieuwe behoeften’ van de 21e eeuw, zoals toegang tot internet, die ons helpt te profiteren van tele-educatie, telegeneeskunde en thuiswerken,” voegde hij eraan toe.

‘Triple hit’ voor gezondheid, onderwijs en inkomen

Volgens het rapport zou het wereldwijde inkomen per hoofd van de bevolking in 2020 met 4% dalen, terwijl de Wereldbank heeft gewaarschuwd dat de uitbraak van het coronavirus tot 60 miljoen mensen tot extreme armoede kan leiden.

Bovendien heeft de Internationale Arbeidsorganisatie voorspeld dat de helft van alle werkende mensen de komende maanden hun baan zou kunnen verliezen, waarbij het virus de wereldeconomie maar liefst 10 biljoen dollar zou kosten.

Ondertussen verwacht het Wereldvoedselprogramma dat 265 miljoen mensen honger zullen lijden zonder directe actie.

De UNDP benadrukte dat de wereld momenteel getuige is van “slechts het begin van de economische en sociale implicaties van het virus”, met grote verschillen tussen landen in hun vermogen om zich voor te bereiden en te reageren.

De inheemse leider van Satere-Mawe, Valdiney Satere, 43, verzamelt caferana, een inheemse plant van het Amazone-regenwoud dat wordt gebruikt als geneeskrachtig kruid, om mensen te behandelen die symptomen vertonen van het nieuwe coronavirus COVID-19 in hun gemeenschap Wakiru, in de wijk Taruma, een landelijk gebied ten westen van Manaus, Amazonas State, Brazilië, op 17 mei 2020.

RICARDO OLIVEIRA | AFP via Getty Images

Van de ontwikkelingslanden en de landen in crisis werd verwacht dat ze het meest zouden lijden, samen met de reeds kwetsbare landen. Dat omvat degenen die afhankelijk zijn van de informele economie, vrouwen, mensen met een handicap, vluchtelingen, mensen die zijn ontheemd en mensen die lijden aan stigma.

“De wereld heeft de afgelopen 30 jaar veel crises meegemaakt, waaronder de wereldwijde financiële crisis van 2007-09. Elke crisis heeft de menselijke ontwikkeling hard getroffen, maar over het algemeen zijn de ontwikkelingswinsten jaar na jaar wereldwijd toegenomen”, aldus Achim Steiner van de UNDP.

“Covid-19 – met zijn drievoudige hit voor gezondheid, onderwijs en inkomen – kan deze trend veranderen,” voegde hij eraan toe.