FINANCIEEL.com

De verlaging van de kredietwaardigheid door Moody’s zal de markt voor staatsobligaties niet schaden

De verlaging van de kredietwaardigheid door Moody’s zal de markt voor staatsobligaties niet schaden

Bezoekers buiten het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Financiën in Washington, DC, VS, op dinsdag 15 augustus 2023.

Nathan Howard | Bloomberg |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Gemengde markten
Amerikaanse aandelen werden maandag gemengd verhandeld, waarbij de Dow Jones Industrial Average de enige grote index was die steeg. De markten in Azië en de Stille Oceaan stegen dinsdag grotendeels, terwijl beleggers wachten op de ontmoeting van Biden met Xi. De Zuid-Koreaanse Kosdaq-index steeg met ongeveer 2,2%, waarmee een verliesreeks van vijf dagen werd doorbroken. De Australische S&P/ASX 200 klom 0,8%, terwijl uit een onderzoek bleek dat het consumentenvertrouwen van het land in november daalde.

Ontmoeting Biden-Xi
De Amerikaanse president Joe Biden zal woensdag de Chinese president Xi Jinping ontmoeten. Dat zal de tweede keer zijn dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten sinds Biden aantrad. De betrekkingen tussen de grootste en de op een na grootste economieën ter wereld zijn wankel sinds in februari een vermeende Chinese spionageballon het Amerikaanse luchtruim binnenvloog. Daarom zullen Biden en Xi zich waarschijnlijk concentreren op ‘voorkomen’[ing] een crisis”, aldus een politiek commentator.

De consumentenbestedingen daalden
De detailhandelsverkopen in de VS in oktober, exclusief auto’s en benzine, daalden met 0,08% op maandbasis, terwijl de kerndetailhandel, exclusief restaurants, met 0,03% daalde, volgens de nieuwe CNBC/NRF Retail Monitor. De gegevens verschillen van het detailhandelsrapport van het Census Bureau omdat ze het resultaat zijn van daadwerkelijke consumentenaankopen – waarbij meer dan 9 miljard geanonimiseerde creditcard- en debetkaarttransacties worden geanalyseerd – terwijl de Census zich baseert op de antwoorden op enquêtes.

Exxon investeert in groene technologie
Exxon Mobil, een van ’s werelds grootste olie- en gasbedrijven, zei dat het een toonaangevende producent van lithium voor accu’s van elektrische voertuigen wil worden. Het bedrijf zal dit plan starten met een booroperatie die het start op een geologische locatie die het eerder dit jaar in het zuiden van Arkansas heeft gekocht. Exxon zei dat het vanaf 2027 op de locatie lithium van batterijkwaliteit zal produceren.

[PRO] Eén index maakt een sprong van 11%
Amerikaanse aandelen hebben de mondiale indexen al geruime tijd achter zich gelaten. Maar Morgan Stanley denkt dat één grote Aziatische aandelenindex – die dit jaar tot nu toe al met 25% is gestegen, meer dan twee maal de 10,5% van de S&P 500 – zijn blitz zal voortzetten en in 2024 met 11% zal stijgen. Volgend jaar zullen de aandelen die blootgesteld zijn aan de internationale handel een impuls krijgen, aldus de bank.

het komt neer op

Deze week zal een belangrijke week zijn voor de markten. De consumentenprijsindex van oktober komt later vandaag naar buiten, terwijl de Amerikaanse president Joe Biden woensdag voor het eerst sinds november vorig jaar zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping persoonlijk zal ontmoeten. Beleggers, gefocust op de komende week, schudden het slechte nieuws van vorige week al van zich af.

Moody’s Investors Service verlaagde vrijdag de vooruitzichten voor de Amerikaanse overheid van stabiel naar negatief. Het ratingbureau wees op de grote begrotingstekorten van het land en de politieke polarisatie binnen het Congres als risicofactoren voor de staatsobligaties.

De zet van Moody was niet geheel nieuw. (Standard & Poor’s en Fitch hebben soortgelijke waarschuwingen afgegeven.) En zelfs als dat zo zou zijn, is het moeilijk voor te stellen dat beleggers zich spontaan zouden wenden tot Amerikaanse staatsobligaties – de grootste en meest liquide markt ter wereld.

“Als we van triple-A naar double-A gaan, wat betekent dat dan praktisch? … Er zal nog steeds massaal vraag zijn naar Amerikaanse staatsobligaties”, zoals Michael Reynolds, vice-president beleggingsstrategie bij Glenmede Investment Management, het verwoordde.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde maandag nauwelijks, ondanks de waarschuwing van Moody. Het rendement op de 10-jarige obligatie steeg met 1 basispunt naar 4,638%, terwijl die van de 2-jarige met ongeveer 3 basispunten daalde om te eindigen op 5,033%.

Ook de aandelenmarkten kenden geen grote onrust. In feite is de S&P500 was grotendeels vlak, de Dow Jones Industrieel gemiddelde voegde 0,16% toe en de Nasdaq-composiet daalde met 0,22%. Het handelsvolume, gebaseerd op de SPDR S&P 500, lag onder het 30-daagse gemiddelde.

Het CPI-rapport van vandaag zal waarschijnlijk voor meer schommelingen in de aandelen zorgen. Economen verwachten dat de prijzen in oktober met 0,1% zullen stijgen ten opzichte van september, en met 3,3% ten opzichte van een jaar eerder.

Als de cijfers in de buurt van of lager uitvallen dan de schatting, zullen beleggers daar blij mee zijn, omdat het betekent dat de Federal Reserve misschien klaar is met renteverhogingen voor het hele jaar – of voor de hele cyclus, zullen de optimistische mensen zeggen.

Als Goldman Sachs Strateeg Peter Oppenheimer zei: “Het goede nieuws is dat de inflatie en de rentetarieven nu hun hoogtepunt lijken te hebben bereikt en dat onze economen een zachte landing blijven verwachten. Deze achtergrond is gunstig voor de aandelenmarkten en vermindert de neerwaartse risico’s voor beleggers.”

Minder tegenwind betekent uiteraard niet dat de reis soepel verloopt. Nu de oorlog tussen Israël en Hamas zich nog steeds ontwikkelt en de economische cijfers in de VS verzwakken, blijven de risico’s bestaan.

— Jeff Cox van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert