De verkoop van nieuwe auto’s in Europa daalde in maart met 51,8% als gevolg van het coronavirus

By admin

Een Volkswagen AG-badge staat op een Volkswagen Passat Estate-auto op het voorplein van een dealer in Wenen, Oostenrijk, op donderdag 8 oktober 2015.

Akos Stiller | Bloomberg | Getty Images

De verkoop van personenauto’s kelderde in maart met meer dan 50% op de belangrijkste markten van Europa, omdat de blokkades die werden opgelegd als gevolg van het nieuwe coronavirus hun tol eisten, toonden gegevens op vrijdag.

In maart daalden de registraties van nieuwe auto’s met 51,8% tot 853.077 voertuigen in de Europese Unie, Groot-Brittannië en de landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA), blijkt uit statistieken van de European Auto Industry Association (ACEA).

De verkoop daalde in alle EU-markten, waarbij Italië – bijzonder hard getroffen door de pandemie – de grootste daling van 85,4% rapporteerde, terwijl het aantal registraties met 37,7% daalde in Duitsland, 72,2% in Frankrijk en 69,3% in Spanje.

De omzet van Volkswagen Group daalde in maart met 43,6%, terwijl Renault en PSA Group respectievelijk 63,7% en 66,9% daalden.

De verkoop van auto’s van BMW, een van de weinige autofabrikanten die in de voorgaande maanden een stijging van de Europese verkoop rapporteerde, daalde met 39,7%, terwijl de vraag naar concurrent Daimler met 40,6% daalde.

De afname van de registraties komt doordat de meeste autodealers in Europa in de tweede helft van maart werden gesloten als onderdeel van de maatregelen om de pandemie in te dammen.

Donderdag trok Volkswagen zijn richtlijn voor 2020 in vanwege onzekerheid over de nieuwe uitbraak van het coronavirus, waardoor het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal met 81% daalde.