De valutaboost van $ 650 miljard door het IMF zal landen met schuldenproblematiek niet redden, zegt econoom

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner (R) leidt een virtuele sessie van de senaat op het congres in Buenos Aires op 4 december 2020.

JUAN MABROMATA | AFP | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Het Internationaal Monetair Fonds lijkt 650 miljard dollar aan valutahulp te verstrekken aan landen die hard zijn getroffen door de coronavirus-pandemie, maar degenen met een onhoudbare schuldenlast zullen misschien moeite hebben om de vruchten te plukken.

Minister van Financiën Janet Yellen gaf vorige week aan dat de VS aan boord is met de toewijzing van Special Drawing Rights (SDR’s), dit zijn reserves die landen kunnen gebruiken om hun deviezenactiva, zoals goud en Amerikaanse dollars, aan te vullen.

Woensdag hebben de grote industrielanden van de G-20 (groep van twintig) een gezamenlijke verklaring afgelegd ter ondersteuning van het voorstel, dat nu goedkeuring nodig heeft van de raad van bestuur van het IMF.

Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het IMF, zei na een discussie tussen de leidinggevenden van het 190-ledenfonds in maart dat de voorgestelde SDR-toewijzing “een substantiële, directe liquiditeitsimpuls zou geven aan landen, zonder de schuldenlast te vergroten”.

“Het zou ook de broodnodige middelen vrijmaken voor de lidstaten om de pandemie te helpen bestrijden, onder meer om vaccinatieprogramma’s en andere urgente maatregelen te ondersteunen”, voegde ze eraan toe.

SDR’s worden doorgaans toegewezen volgens de IMF-quota van de lidstaten, die vaak zijn gebaseerd op de omvang van het bbp. Dit heeft geleid tot kritiek dat ontwikkelde economieën en rijkere opkomende markten een groter deel van de allocaties krijgen.

Maar in relatieve termen zullen de armste opkomende economieën met de grootste schuldenlast de grootste boost in bruto internationale reserves krijgen als gevolg van deze SDR-allocatie, aldus William Jackson, Chief Emerging Markets Economist van Capital Economics.

“Een toewijzing van $ 650 miljard zou de bruto internationale reserves van Zambia meer dan verdubbelen en het zou de reserves met meer dan 10% verhogen in Argentinië, Ethiopië, Ecuador, Kenia, Ghana en Sri Lanka, die allemaal te maken hebben met zeer hoge financieringskosten op de wereldwijde kapitaalmarkten,” ‘Zei Jackson woensdag in een onderzoeksnota. Hij benadrukte daarentegen dat de bruto internationale reserves van China met slechts 1% zouden stijgen.

Jackson merkte op dat de toename van de reserves de centrale banken vrij zou maken om de burgers liquiditeit in vreemde valuta aan te bieden, waardoor de invoer kan toenemen en de aflossing van de buitenlandse schuld kan worden gefinancierd. Dit zou de weg effenen voor een sterkere heropleving van de vraag en een “buffer” bieden naarmate de externe financieringsvoorwaarden worden aangescherpt, aldus Jackson.

Geen oplossingen voor onhoudbare schuldenlast

Kleinere frontiermarkten zoals Kenia en Ghana die nog steeds te maken hebben met bijzonder hoge buitenlandse financieringskosten, zouden een welkome opluchting ervaren, zei Jackson, maar hij voerde aan dat de lidstaten over het algemeen meer zouden hebben geprofiteerd als het IMF deze actie had ondernomen op het hoogtepunt van de crisis op de financiële markten vorig jaar. .

Een tweede punt dat hij benadrukte, was dat de toename van de liquiditeit in vreemde valuta “de noodzaak van schuldherstructurering niet zal voorkomen in landen waar het schuldtraject onhoudbaar is”.

Twee van dergelijke landen zouden Argentinië en Ethiopië zijn. In een gezamenlijke verklaring tijdens de voorjaarsbijeenkomsten op woensdag, voerden Argentinië en Mexico aan dat middeninkomenslanden meer toegang zouden moeten krijgen tot SDR’s, en stelden ze voor om nieuwe mechanismen te creëren binnen de internationale instellingen die een ordelijke schuldherstructurering voor dergelijke landen bieden.

Eind maart zei de Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner naar verluidt dat het land zijn schuld van $ 45 miljard aan het IMF niet zal kunnen terugbetalen, nadat het deze eeuw al drie keer in gebreke was gebleven.

Ethiopië heeft geprobeerd gebruik te maken van het G-20 Common Framework for Debt Treatments buiten het Debt Service Suspension Initiative (DSSI). Het Common Framework is een overeenkomst tussen de G-20 en de Club van Parijs om schuldbehandelingen te organiseren en te coördineren voor maximaal 73 lage-inkomenslanden die in aanmerking komen voor de DSSI, en is bedoeld om te helpen bij een aanzienlijke schuldherstructurering om de houdbaarheid te herstellen.

De aanvraag van Ethiopië om gebruik te maken van het Common Framework was voor Fitch aanleiding om zijn staatsschuldrating van B in februari naar CCC te verlagen, waarbij hij opmerkte dat deze stap “expliciet het risico van een wanbetaling verhoogt”.

Plaats een reactie