De strijd om je digitale portemonnee laait op

By Jernst van Waal

Wat bank-enabled digitale portemonnees betekenen voor Fintech

Wat de oorlog om je portemonnee voor jou betekent

“De pitch voor consumenten is een gemakkelijkere online afrekenervaring”, zei Rossman. “U hoeft niet al uw kaartgegevens in te voeren, omdat deze al in het systeem zijn opgeslagen.

“En het zal worden beheerd door de banken, die in theorie een betere bescherming tegen fraude zullen hebben dan detailhandelaren.”

Het goede nieuws is “ze zijn al een gereguleerde sector”, voegde Pam Dixon, uitvoerend directeur van het World Privacy Forum, een non-profit onderzoeksgroep, toe in tegenstelling tot de al even populaire ‘koop nu, betaal later’-programma’s.

“Consumenten moeten echter nog steeds heel voorzichtig zijn”, waarschuwde Dixon. “Dit zijn uw financiële gegevens.”

Digitale betalingen stijgen enorm in populariteit, maar zijn ze veilig?

Tijdens de pandemie toonden shoppers een groeiende voorkeur voor girale transacties en doen dat nog steeds: Peer-to-peer betalingsapps – bekend als P2P – zoals Zelle en Paypal’s Venmo, waarmee gebruikers hun bankgegevens op hun smartphone kunnen opslaan, zijn enorm populair geworden .

Nu gebruikt 64% van de Amerikanen peer-to-peer betalingsapps, hoewel dat voor jongvolwassenen naar 81% springt, volgens een enquête van Consumer Reports uit maart 2022.

Ongeveer 40% van de meer dan 2.000 ondervraagden zei dat ze minstens één keer per maand betaalapps gebruiken, terwijl 18% ze minstens één keer per week gebruikt.

Digitale betalingen zijn over het algemeen veiliger dan creditcardtransacties omdat er een biometrische component is, zei Rossman – “deze online oplossing zal waarschijnlijk een soort tweefactorauthenticatie hebben, zoals een code die via sms wordt verzonden.”

Plaid CEO Zach Perret bespreekt de race en verschuiving van digitale portemonnees binnen fintech

Maar het is niet zonder risico. Gebruikers zijn kwetsbaar voor fraude of oplichting of kunnen geld verliezen als ze per ongeluk een betaling naar de verkeerde persoon sturen, zo blijkt uit een analyse van Consumer Reports.

En peer-to-peer-betalingen hebben nog steeds verschillende niveaus van consumentenbescherming, wat een probleem kan veroorzaken als het gaat om het krijgen van een terugbetaling.

Proberen geld terug te krijgen op uw persoonlijke rekening nadat het naar iemand anders is overgemaakt, kan meer werk vergen dan het aanvragen van een terugbetaling bij een creditcardmaatschappij, die de afschrijvingen vaak vrijwel onmiddellijk ongedaan maakt en namens u vecht.

“Het is alsof je de tandpasta terug in de tube krijgt,” zei Rossman.

‘Laat de koper oppassen’

Vooral Zelle is het onderwerp geweest van recente kritiek. In een rapport van de Amerikaanse Senaat afgelopen najaar stond dat “Zelle hoogtij viert met fraude en diefstal, en dat maar weinig klanten hun geld terugkrijgen – mogelijk in strijd met federale wetten en consumentenregels.”

De analyse van Consumer Reports omvatte een oproep aan beleidsmakers om de consumentenbescherming te versterken. “Er is een vertraging tussen de bescherming die beschikbaar is voor consumenten en de nieuwste technologieën voor betalingen”, zegt Delicia Hand, directeur financiële rechtvaardigheid voor Consumer Reports.

In de tussentijd “kunnen betalingsproviders de lat voor consumentenbescherming hoger leggen door agressievere maatregelen te nemen om gebruikersrisico’s te minimaliseren”, voegde Hand eraan toe.

Als je nog nooit eerder een digitale portemonnee hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je een paar proefritten maakt en geen grote bedragen verstuurt.

Pam Dixon

uitvoerend directeur van het World Privacy Forum

In tegenstelling tot deze bevindingen, “werd 99,9% van de 5 miljard transacties die in de afgelopen vijf jaar op het Zelle-netwerk zijn verwerkt, verzonden zonder enige melding van fraude of oplichting”, aldus de American Bankers Association, Bank Policy Institute, Consumer Bankers Association en The Clearing House zei in een gezamenlijke verklaring.

En in elk geval waarin een klant een transactie betwist die via Zelle is gedaan, zijn banken volgens de federale wetgeving verplicht om een ​​onderzoek in te stellen en te vergoeden als de transactie ongeautoriseerd was, aldus de verklaring.

Voor nu biedt Dixon consumenten dit advies: “Laat de koper oppassen.”

“Als je nog nooit een digitale portemonnee hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je een paar proefritten maakt en geen grote bedragen verstuurt.”

Pas ook uw privacy-instellingen aan om de hoeveelheid informatie die bedrijven verzamelen te minimaliseren, adviseerde Hand.

Abonneer je op CNBC op YouTube.