De stijgende rentetarieven zouden de komende week de aandelenmarkt op de proef kunnen blijven stellen

Handelaren op de beursvloer van de New York Stock Exchange

Bron: The New York Stock Exchange

Het getouwtrek tussen aandelen en stijgende obligatierendementen zou de toon kunnen zetten voor de komende week, vooral als positieve economische cijfers de rente op staatsobligaties blijven opdrijven.

Het werkgelegenheidsrapport van vrijdag in februari is het hoogtepunt van de gegevens van de week en een belangrijke actuele kijk op de impact van het virus op de economie, nadat er in januari slechts 49.000 banen waren bijgekomen. Voor februari verwachten economen 218.000 banen toegevoegd, en het werkloosheidspercentage zou volgens Dow Jones hetzelfde moeten blijven op 6,3%.

Fed-sprekers zijn ook een belangrijk aandachtspunt van de markten, nadat de snelle stijging van de obligatierente de afgelopen week het gevoel had van een op hol geslagen trein. Fed-voorzitter Jerome Powell is de belangrijkste spreker, wanneer hij verschijnt bij een Wall Street Journal top donderdag.

“Als hij deze rentestijging wil stoppen, moet hij wel iets zeggen. Maar hij loopt het risico agressief te klinken. Hoe milder hij klinkt, hoe hoger de rente”, aldus Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Advisory Group. Wanneer de Fed wordt omschreven als gematigd, betekent dit dat ze een eenvoudig beleid voert, zoals het laag houden van de rentetarieven.

Sommige Fed-watchers betwijfelen of de centrale bank net zo min zal reageren op de rentestijging als Powell de afgelopen week deed toen hij zei dat de beweging het resultaat was van een aantrekkende economie. Maar obligatieprofessionals zeggen dat Powell zou kunnen versterken dat het Fed-beleid de komende tijd gemakkelijk zal blijven.

De snelle stijging van de rentetarieven deze maand verraste beleggers. Het benchmarkrendement op 10 jaar, dat van invloed is op hypotheken en andere leningen, bedroeg vrijdag 1,46%, ongeveer 15 basispunten [0.15%] boven het niveau van slechts een week eerder. Na een grote stijging op donderdag, werd de 10-jaarsrente aan beide kanten verhandeld van 1,50%, wat de consensus is over waar de opbrengsten aan het einde van het jaar zouden zijn, niet aan het begin.

De snelle stijging van de rente, die stijgt als de prijzen dalen, heeft aandelenbeleggers de afgelopen week bang gemaakt, wat blijkt uit de schokkerige handel en een grote uitverkoop op donderdag. De Nasdaq daalde deze week bijna 4%, omdat technologieaandelen het hardst werden getroffen, maar de S&P 500 daalde deze week met ongeveer 1,3%.

“Ik denk dat het waarschijnlijk een touwtrekken op korte termijn wordt”, zegt Sam Stovall, hoofdinvesteringsstrateeg bij CFRA. Aandelen weerspiegelden optimisme over de economie, en nu krijgen ze gezelschap van obligaties.

“Mensen vergeten de reden waarom we naar zeer hoge stijgingen op jaarbasis kijken [economic] indicatoren. Het is dat we net het dieptepunt van de recessie ingingen … en we zijn nu in veel maatregelen net weer boven het pre-pandemische niveau uitgekomen, “zei hij.

De voorraden presteerden gemiddeld slecht in februari, maar dit jaar werden ze verhoogd door een aantrekkende economie, de uitrol van vaccins en het vooruitzicht van een groot stimuleringspakket. Het stimuleringspakket van de regering-Biden van $ 1,9 biljoen zou in de komende week naar een stemming in de Senaat moeten gaan.

De verwachte economische impuls van stimuleringsmaatregelen heeft ook geleid tot hogere opbrengsten en heeft ook de bezorgdheid over inflatie vergroot.

“Maart is eigenlijk een redelijk goede maand voor de markt. Het is de vierde beste in termen van gemiddelde prijsveranderingen. Het is de vierde beste in frequentie van vooruitgang, maar het is de vierde laagste in termen van volatiliteit,” zei Stovall.

De gemiddelde winst in maart sinds de Tweede Wereldoorlog was 1,1%. Maar in de 14 jaar, zoals deze, toen de aandelen in januari lager waren maar hoger in februari, steeg de S&P in maart met gemiddeld 1,9%.

Voor februari won de S&P 3,4%, terwijl de Nasdaq achterbleef met een winst van 1,6%. De Dow steeg met 3,9% en de Russell 2000 met 6,8%.

Stovall, die een uitverkoop op de markt had verwacht, zei dat technologie en consument cyclisch de slechtste waren van de afgelopen week, toen aandelen werden verkocht, maar ze hadden ook het meeste gewonnen. Die sectoren zouden waarschijnlijk ook meer worden verkocht bij een verdere terugval.

“Het zou verkopen kunnen zijn die worden aangedreven door een rotatie van dure technische aandelen naar de kleinere en minder marktgerichte waardeproblemen”, zei hij.

Jim Caron, hoofd van de wereldwijde macrostrategie bij Morgan Stanley Investment Management, zei dat een van de problemen voor de markt was dat de renteverandering beleggers overrompelde. De beweging van de afgelopen week onderscheidde zich door het feit dat het ook ging om effecten met een kortere looptijd, zoals de 5-jaars notes.

“In wezen testte de markt het voornemen van de Fed om de rente lange tijd laag te houden”, zei Caron. “Ze moeten ervoor zorgen dat de markten begrijpen dat ze serieus op deze koers zitten om ervoor te zorgen dat we een volledig en robuust herstel krijgen, maar ze willen ook niet zo gematigd zijn dat we ineens allerlei inflatieverwachtingen in rekening brengen. … en de tarieven gaan alleen maar omhoog. “

“Ze willen om een ​​goede reden een tariefstijging zien”, zei hij

Andere gegevens in de komende week omvatten ISM-productiegegevens van de werkloosheidsaanvragen van maandag en donderdag, belangrijk na een onverwachte daling in de gegevens van de afgelopen week.

Het winstseizoen loopt terug, maar retailers zullen dinsdag rapporteren met Target, Kohl’s en Nordstrom en Costco en BJ’s Warehouse donderdag.

De jaarlijkse CERAWeek-energieconferentie duurt de hele week en omvat presentaties van branchegenoten van Saudi Aramco, Chevron, ConocoPhillips, Total en anderen. De conferentie is al meer dan drie decennia een steunpilaar voor de olie-industrie.

Week vooruit kalender

maandag

Verdiensten: Zoomvideo, MBIA, Ambac Financial, Hilton Grand Vacations, Inovio Pharma, Perrigo, Boingo Wireless, Tegna

9:00 uur New York Fed-president John Williams

9:05 uur Fed-gouverneur Lael Brainard

9.45 uur Productie PMI

10:00 uur ISM-productie

10:00 uur Bouwuitgaven

14:00 uur Atlanta Fed-president Raphael Bostic

dinsdag

Verkoop van voertuigen

Verdiensten: Target, Box, Hewlett Packard Enterprise, Nordstrom, Ross Stores, International Game Technologies, AutoZone Kohl’s, Abercrombie and Fitch, Hovnanian

13:00 uur Fed-gouverneur Lael Brainard

14:00 uur San Francisco Fed-president Mary Daly

woensdag

Verdiensten: Wendys, Dollar Tree, Brown-Forman, Vivendi, Splunk, Marvell Tech, Snowflake, Vroom, American Eagle Outfitters

8:15 uur ADP-dienstverband

9.45 uur Services PMI

10:00 uur Philadelphia Fed President Patrick Harker

10.00 uur ISM-services

12:00 uur Atlanta Fed-president Raphael Bostic

13:00 uur, president van de Chicago Fed, Charles Evans

14:00 uur Beige boek

donderdag

Verdiensten: Broadcom, Costco, BJ’s Wholesale, Burlington Stores, Ciena, Michael’s Cos, IMAX, Kroger, Cooper Cos

8:30 uur Eerste werkloosheidsaanvragen

8:30 uur Productiviteit en kosten

10:00 uur Fabrieksbestellingen

12:05 uur Fed-voorzitter Jerome Powell

vrijdag

Verdiensten: Grote partijen

8:30 uur Werkgelegenheid

8.30 uur Internationale handel

15.00 uur Consumentenkrediet

15:00 uur Atlanta Fed’s Bostic

Plaats een reactie