Site pictogram Financieel.com

De staatsgreep in Guinee zet de ijzererts- en bauxietmarkten in de war en wakkert de economische onzekerheid aan

CONAKRY, Guinee – Luitenant-kolonel Mamady Doumbouya, hoofd van de speciale strijdkrachten van het leger en leider van de staatsgreep, zwaait naar de menigte als hij op 6 september 2021 aankomt bij het Paleis van het Volk in Conakry, voorafgaand aan een ontmoeting met de ministers van de Ex -President van Guinee, Alpha Conde.

CELLOU BINANI/AFP via Getty Images

Een militaire junta beweerde zondag de controle over het West-Afrikaanse land Guinee te hebben overgenomen en president Alpha Condé te hebben vastgehouden, waardoor er onzekerheid ontstond over belangrijke bauxiet- en ijzerertsvoorraden.

De coup, uitgevoerd door een elite-eenheid van de speciale eenheden onder leiding van de 41-jarige kolonel Mamady Doumbouya, is de laatste in een reeks machtsgrepen in de regio van het afgelopen jaar, ook in het nabijgelegen Mali en Tsjaad.

Doumbouya heeft beweerd dat het leger tot actie werd gedwongen te midden van ongebreidelde corruptie, mensenrechtenschendingen en economisch wanbeheer onder Condé, maar de actie is veroordeeld door de VN, de Afrikaanse Unie en het regionale orgaan ECOWAS.

De elite-eenheid stond maandag toe dat het reizen door controleposten in de hoofdstad Conakry maandag werd hervat, verbood regeringsfunctionarissen om naar het buitenland te reizen en hief een avondklok op in mijngebieden

Bovendien heeft het volgens experts mineralen en mijnbouwactiviteiten in gevaar gebracht die cruciaal zijn voor de economie van het land en de wereldwijde toeleveringsketens.

Ijzererts

Het Simandou-assortiment van 110 kilometer lang herbergt een van de grootste onaangeboorde ijzerertsafzettingen ter wereld, met meer dan 8,6 miljard ton erts met een gemiddeld ijzergehalte van 65%, volgens het National Institute of Statistics van Guinee.

Simandou ligt in het afgelegen zuidoostelijke binnenland van het land, op grote afstand van de hoofdstad Conakry en de westelijke kustlijn die moet worden bereikt om toegang te krijgen tot de wereldwijde zeemarkt voor ijzererts.

“De infrastructuurvereisten van het project zijn bijgevolg enorm qua schaal, complexiteit en kosten, en groter voor alle maatregelen dan de bauxietexportindustrie die de afgelopen jaren in het land is gevestigd”, zegt Andrew Gadd, senior staalanalist bij CRU Group.

“Geopolitiek risico was tot nu toe een van de vele hindernissen die de voortgang van Simandou belemmerden en de militaire staatsgreep die zich nu in het land ontvouwt, markeert een aanzienlijke verslechtering van de vooruitzichten voor een succesvolle ontwikkeling van het deposito.”

Het Simandou-project stagneert sinds de ontdekking in de jaren negentig als gevolg van politieke onzekerheid, geschillen over mijnbouwrechten en kostenoverwegingen.

Het project zou een enorme spoorweg- en haveninfrastructuur vereisen in een land dat volgens het IMF op de 160e plaats staat van de 186 landen in het BBP per hoofd van de bevolking. Beleggers waren terughoudend in het nemen van een sprong in het diepe te midden van het aanhoudende risico dat de materiaalprijzen zouden kunnen dalen.

Ondanks recente vooruitgang bij de voorbereidende werkzaamheden, moet het project nog worden onderworpen aan een haalbaarheidsstudie.

“Het verkrijgen van de financiën voor Simandou is erg moeilijk gebleken en de onzekerheid die de huidige ontwikkelingen met zich meebrengen, zal de inzet van geïnteresseerde partijen op de proef stellen”, zei Gadd.

bauxiet

Guinee heeft ’s werelds grootste reserves aan bauxiet, ’s werelds belangrijkste bron van aluminium. De aluminiumprijzen stegen maandag naar het hoogste punt in 10 jaar op de London Metals Exchange, te midden van angst voor verstoring van de wereldwijde bevoorrading.

“Voor de bloeiende mijnbouwsector van het land kon de situatie niet op een slechter moment komen. Mijnwerkers hebben nu weinig andere keuze dan te blijven zitten en wachten op verdere duidelijkheid van de overgangsautoriteiten, maar heronderhandeling van contracten of zelfs onteigening kan niet worden uitgesloten”, aldus Eric. Humphery-Smith, Afrika-analist bij risk intelligence-bedrijf Verisk Maplecroft.

KAMSAR, Guinee – Gezicht op de bauxietfabriek van de grootste mijnbouwonderneming van Guinee, Compagnie des Bauxites de Guinee (CBG), in Kamsar, een stad ten noorden van de hoofdstad Conakry, genomen op 23 oktober 2008. Guinee is ’s werelds grootste exporteur van bauxiet , een erts waaruit aluminium wordt gemaakt.

GEORGES GOBET/AFP via Getty Images

“Het resultaat zal een grote verstoring van de levering van de wereldwijde bauxietmarkt zijn, aangezien de activiteiten de komende dagen en mogelijk weken waarschijnlijk stil zullen blijven liggen.”

Het Kremlin zei dinsdag te hopen dat de staatsgreep de Russische zakelijke belangen in Guinee niet zou schaden, aldus Reuters.

De Russische aluminiumgigant Rusal heeft gezworen zijn drie bauxietmijnen en één aluminiumoxideraffinaderij in het land te behouden, ondanks de politieke onrust.

‘Twee stappen achteruit’

Door de staatsgreep is het doek gevallen voor bijna tien jaar politieke stabiliteit in Guinee. Humphery-Smith zei dat het waarschijnlijk officierskorpsen in de hele regio zal aanmoedigen, wat betekent dat “noch democraten noch autocraten rustig zullen slapen”.

President Condé werd eind 2020 beschuldigd van het doordrukken van een grondwetswijziging om een ​​derde termijn veilig te stellen, een stap die leidde tot gewelddadige protesten in het hele land.

Cellou Dalein Diallo, leider van de belangrijkste oppositiebeweging FNDC die aanvankelijk was gelanceerd om zich te verzetten tegen Condé die voor een derde termijn kandidaat was, steunde de staatsgreep maandag in een verklaring en beweerde dat de overname het werk “voltooit” van pro-democratische groepen die tegen Condé’s behoud van de macht zijn.

CONAKRY, Guinee – Een regeringsfunctionaris, begeleid door leden van de speciale troepen van Guinee, loopt het Paleis van het Volk in Conakry, Guinee, 6 september 2021 binnen.

Xinhua via Getty Images

“Hoewel het gevoel bij veel Guineezen juichend is, vergis je niet dat dit twee stappen achteruit is voor zowel de democratie als de economie van het land. Het herstellen van wat tot nu toe een stabiele en voorspelbare werkomgeving was, is allesbehalve een gegeven”, zei Humphery-Smith.

De gecentraliseerde overgangsautoriteit zal slecht zijn toegerust om te reageren op lokale grieven, suggereerde hij, mogelijk escalerende politieke en sociale onrust wanneer uiteindelijk verkiezingen worden gepland.

Mobiele versie afsluiten