FINANCIEEL.com

De Schotse Orkney-eilanden overwegen het VK te verlaten om zich bij Noorwegen aan te sluiten

De Schotse Orkney-eilanden overwegen het VK te verlaten om zich bij Noorwegen aan te sluiten

Stromness-dorp op de Orkney-eilanden in Schotland. De iconische archipel overweegt het vooruitzicht om Groot-Brittannië te verlaten en een deel van Noorwegen te worden.

Nicola Colombo | Ivoorraad |

Een iconische archipel voor de noordoostkust van Schotland zoekt naar manieren om zich af te splitsen van het VK en mogelijk een zelfbesturend gebied van Noorwegen te worden.

Volgens nieuwe voorstellen van de lokale raad zullen de Orkney-eilanden “alternatieve vormen van bestuur” onderzoeken, waaronder het wijzigen van de wettelijke status binnen Groot-Brittannië, omdat het probeert meer economische kansen te bieden aan eilandbewoners.

Een mogelijke route die wordt overwogen, zou kunnen zijn dat de archipel zijn capaciteiten voor energieproductie, waaronder een olieterminal op het eiland Flotta en andere hernieuwbare bronnen, gebruikt om meer economische onafhankelijkheid te verwerven, aldus raadsleider James Stockan, die de motie indiende.

Stockan zei dat er geen grondige analyse was uitgevoerd van de bijdragen van Orkney aan de Britse economie en dat de eilanden als zodanig “vreselijk hadden gefaald” door zowel de Britse als de Schotse regering en dat eerlijke financiering was verwaarloosd.

“We weten dat we de afgelopen 40 jaar hebben bijgedragen via Noordzee-olie, en het dividend dat we terugkrijgen is niet voldoende om ons op de been te houden”, vertelde hij aan BBC Radio Scotland.

Onder het gedeconcentreerde regeringssysteem van het VK ontvangt Orkney, een van de 32 raadsgebieden in Schotland, financiële steun van de Schotse regering.

“We hebben een unieke kans in het hart van alle windprojecten rond onze wateren”, voegde Stockan eraan toe.

Een Noors koninkrijk

Andere mogelijke opties die door raadsleden worden besproken, zouden kunnen zijn dat Orkney een “Noordse verbinding” met Denemarken, Noorwegen of IJsland verzekert, of een kroonafhankelijkheidsstructuur opricht zoals die wordt genoten door Guernsey, Jersey en het eiland Man, zei Stockan.

Orkney stond onder Noorse en Deense heerschappij tot het einde van de 15e eeuw, toen de eilanden aan Schotland werden overgedragen als zekerheid voor de huwelijksschat van Margaretha van Denemarken in haar huwelijk met koning James III van Schotland.

De eilanden herbergen enkele van de oudste en best bewaarde neolithische vindplaatsen in Europa, evenals adembenemende landschappen en een schat aan zee- en vogeldieren.

Ring of Brodgar, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed Heart of Neolithic Orkney. Dit neolithische henge-monument en stenen cirkel is een van de belangrijkste attracties van de Orkney-eilanden.

Reda&co | Universele afbeeldingengroep |

“We maakten veel langer deel uit van het Noorse koninkrijk dan dat we deel uitmaakten van het Verenigd Koninkrijk”, zei Stockan. “Op straat in Orkney komen mensen naar me toe en zeggen wanneer gaan we de bruidsschat terugbetalen, wanneer gaan we terug naar Noorwegen.”

“Er is daar een enorme affiniteit en een enorme diepe culturele relatie. Dit is precies het moment om te onderzoeken wat er mogelijk is”, voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van de Britse regering zei in een verklaring dat het £ 2,2 miljard ($ 2,8 miljard) verstrekt om Britse gemeenschappen op niveau te brengen, inclusief £ 50 miljoen om de economieën van de Schotse eilanden, inclusief Orkney, te laten groeien.

“We zullen altijd samen sterker zijn als één Verenigd Koninkrijk en we hebben geen plannen om de deconcentratieregeling te wijzigen”, aldus de verklaring.

Woordvoerders van de Schotse en Noorse regering hebben niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek om commentaar van CNBC.

Dinsdag wordt het voorstel door de raadsleden besproken. Als er overeenstemming wordt bereikt, zou dit slechts de eerste fase zijn van waarschijnlijk langdurige en omstreden gesprekken met de Britse en Schotse regeringen.

De discussie komt te midden van een breder debat over de deconcentratie van macht in het VK, waarbij andere steden en provincies, waaronder Manchester en Cornwall, deals sluiten om meer autonomie en zelfbestuur te krijgen.

De Orkney Islands Council stemde eerder in 2017 voor de eilanden om een ​​”krachtigere stem” te krijgen, hoewel ze niet achter volledige onafhankelijkheid stonden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert