FINANCIEEL.com

De Saoedische minister van Energie zegt dat de oliebezuinigingen in Riyadh en Moskou blijk gaven van eenheid met Rusland

De Saoedische minister van Energie zegt dat de oliebezuinigingen in Riyadh en Moskou blijk gaven van eenheid met Rusland

De Saoedische minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman al-Saud spreekt tijdens een paneldiscussie op de 10e Arabisch-Chinese handelsconferentie in Riyadh, op 11 juni 2023.

Fayez Nureldine | Afp |

De laatste ronde van vrijwillige productieverminderingen van ruwe olie bewijst de samenwerking tussen zwaargewichtproducenten en bondgenoten Rusland en Saoedi-Arabië, zei de minister van Energie, Prins Abdulaziz bin Salman, woensdag.

Maandag zei Saoedi-Arabië dat het de productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag die het aanvankelijk voor juli had aangekondigd, zou verlengen tot augustus, terwijl Rusland volgende maand een exportdaling van 500.000 vaten per dag aankondigde.

Dit komt bovenop de iets meer dan 1,66 miljoen vaten per dag aan vrijwillige drops die sommige leden van de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen en haar bondgenoten – bekend als OPEC+ – voor het eerst hadden aangekondigd in april, en toen overeenkwamen om uit te rekken tot het einde van 2024 tijdens de ministeriële bijeenkomst van de coalitie in juni.

In tegenstelling tot alliantiebrede OPEC+-beleidsbeslissingen, is voor vrijwillige productiedalingen geen unanieme goedkeuring vereist en hoeven ze niet door alle groepsleden te worden uitgevoerd.

Prins Abdulaziz sprak over de laatste Riyadh-Moskou-drops die voor augustus zijn overeengekomen tijdens een OPEC + -seminar in Wenen. gedaan met onze collega’s uit Rusland was ook om de cynische kant van de toeschouwers te verzachten over wat er gaande was met Saoedi-Arabië en Rusland.”

Er waren vragen gerezen over de mate waarin Rusland zijn vrijwillige afname van de productie van ruwe olie zal nakomen, gezien de aanhoudende ondoorzichtigheid over zijn raffinaderijverbruik en overzeese export – die sinds december niet langer in Europa worden geaccepteerd en naar Azië zijn omgeleid. De Russische regering heeft de publicatie van officiële statistieken over de productie van olie, aardgas en gascondensaat opgeschort tot april 2024, aldus het Russische staatspersbureau Tass.

Door een verlaging van de export in plaats van de output door te voeren, kunnen marktdeelnemers die vertrouwen op onafhankelijke trackinggegevens van derden, verifiëren in hoeverre Rusland zich aan zijn toezeggingen houdt.

“Het was een vrijwillige bezuiniging die hen niet werd opgelegd … inclusief levering, dat ze het van hun export zullen doen, omdat het zinvoller is”, zei Abdulaziz woensdag.

De oliemarkt zal krapper worden, zegt Amrita Sen van Energy Aspects

In een vorig interview in juni met Dan Murphy van CNBC had de Saoedische minister van Energie gezegd dat de OPEC+ Rusland “absoluut” kan vertrouwen.

“Maar ik vind het altijd leuk [the] President [Ronald] Reagan-lijn, ‘Vertrouw maar verifieer’,’ zei hij destijds, waarbij hij de instrumentele rol van onafhankelijke bronnen bij het beoordelen van de productie benadrukte. De OPEC+-groep laat zich leiden door zeven onafhankelijke zogenaamde secundaire bronnen bij het onderzoeken van de naleving door individuele landenleden van hun outputverplichtingen.

Een OPEC+-afgevaardigde, die vanwege de gevoelige aard van de discussies alleen op voorwaarde van anonimiteit kon spreken, vertelde CNBC dat de OPEC+-relaties tussen Moskou en Riyad goed leken.

Brent prijzen zijn tot nu toe net boven de drempel van $ 75 per vat gebleven, waarbij ze weinig steun kregen van de aankondigingen van vrijwillige dalingen, te midden van een bredere focus op de vraag en macro-economische zorgen over een mogelijke wereldwijde recessie. Brent-futures met vervaldatum in september werden verhandeld tegen $ 76,06 per vat om 12:57 uur Weense tijd, een daling van 19 cent per vat ten opzichte van de vorige schikkingsprijs.

Abdulaziz benadrukte dat de producentenalliantie de markt nauw zal blijven ondersteunen.

“Ik zal wat aanpassen [former European Central Bank President Mario] Draghi zei, we zullen doen wat nodig is. Niet wat nodig is, wat nodig is’, zei hij woensdag.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert