De samenwerking tussen Starbucks en Meituan breidt de koffiebezorging in China uit

By Jernst van Waal

Het sierlijke kunstdecor van de Starbucks-koffieketen in het Xujiahui-district trekt de aandacht van klanten in Shanghai, China, 12 mei 2021.

Kostenfoto | Barcroft Media | Getty Images

Starbucks heeft zijn bezorg- en onlinediensten in China uitgebreid via een samenwerking met Meituan.

De Amerikaanse koffiegigant zei dat klanten die via de Meituan-app in China bestellen, meer aanpassingsmogelijkheden zullen hebben. Leden van het klantenbeloningsprogramma, Starbucks Rewards genaamd, ontvangen dezelfde voordelen bij het gebruik van de Meituan-app als bij het gebruik van de normale Starbucks-app in China.

Starbucks zei ook dat het het “debuut van levering” in China is van zijn Starbucks Reserve-assortiment koffie, dat het op de markt brengt als een meer premium product.

De twee bedrijven werken ook samen aan meer offline ervaringen.

Via de Meituan-app kunnen gebruikers gebieden reserveren in geselecteerde winkels in China voor privé-evenementen of zich aanmelden voor activiteiten die worden georganiseerd door een lokale winkel. Starbucks zei dat 60 winkels in de steden Peking, Shanghai, Shenzhen en Chengdu deze service nu aanbieden, met plannen om verder uit te breiden.

Klanten kunnen ook koffieproeverijen boeken.

Starbucks heeft ook een functie gelanceerd op Meituan, waar tegen het einde van het jaar elk van de meer dan 5.000 winkels van de koffiegigant in China een unieke pagina op de app voor eten bezorgen zal hebben. Gebruikers kunnen koffie bestellen en lokale evenementen en activiteiten bekijken.

Meituan is China’s grootste platform voor voedselbezorging met meer dan 660 miljoen gebruikers die transacties uitvoeren, en biedt Starbucks een potentieel uitgebreid publiek. In China gebruiken smartphonegebruikers bij voorkeur zogenaamde “super-apps” die meerdere diensten in één aanbieden. Meituan is zo’n app.

De samenwerking met Meituan komt op het moment dat Starbucks te maken krijgt met toenemende concurrentie van binnenlandse bedrijven in de grootste markt buiten de VS. Theebedrijven zoals HeyTea en lokale koffieketens zoals Manner worden steeds belangrijker en trekken veel financiering aan.