De Russische Poetin waarschuwt voor een ‘strijd van allen tegen allen’ bij WEF

By Jernst van Waal

De Russische president Vladimir Poetin spreekt tijdens de jaarlijkse persconferentie in Moskou, Rusland, 20 december 2018.

Maxim Shemetov | Reuters

LONDEN – President Vladimir Poetin waarschuwde woensdag dat de coronaviruspandemie reeds bestaande problemen en onevenwichtigheden in de wereld heeft verergerd, en dat deze zouden kunnen verslechteren tot een punt waarop er een strijd is van “allen tegen allen”.

“De pandemie van het coronavirus is een grote uitdaging voor de mensheid geworden en heeft structurele veranderingen versneld, waarvan de randvoorwaarden al waren”, zei hij tijdens een virtuele bijeenkomst van het World Economic Forum.

“We hebben alle reden om aan te nemen dat de spanningen nog verder zouden toenemen”, waarschuwde Poetin, daarbij verwijzend naar experts die de huidige stand van zaken op wereldschaal vergeleken hadden met de jaren 1920 en 1930 en dat er parallellen konden worden getrokken tussen toen en nu. de schaal en reikwijdte van wat hij systemische “uitdagingen en potentiële bedreigingen” noemde.

Hij zei dat de crisis sociale stratificatie, populisme, rechts en links radicalisme had vergroot, en voegde eraan toe dat binnenlandse politieke processen gewelddadiger werden.

“Dit alles heeft alleen gevolgen voor de internationale betrekkingen, waardoor ze minder stabiel en voorspelbaar worden”, zei hij volgens een vertaling.

“ In de 20e eeuw resulteerde het falen en het onvermogen om dergelijke problemen centraal op te lossen in de catastrofale Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is zo’n verhit conflict natuurlijk niet mogelijk, ik hoop dat het in principe niet mogelijk is, want het zou het einde betekenen van onze beschaving. Maar ik zou willen herhalen dat de situatie zich onvoorspelbaar en oncontroleerbaar zou kunnen ontwikkelen als we op onze handen blijven zitten en niets doen om het te vermijden. En er is een mogelijkheid dat we een daadwerkelijke ineenstorting van de wereldwijde ontwikkeling ervaren die zou kunnen resulteren in in een strijd van allen tegen allen. “

Poetin, wiens verschijning op de Davos Agenda-top niet op de agenda stond van de pre-conferentie, voegde eraan toe dat een dergelijke strijd niet alleen de “vernietiging van traditionele waarden” zou betekenen, maar ook van fundamentele vrijheden. Een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid vandaag was om zo’n dystopische toekomst te vermijden, voegde hij eraan toe.

2020 was een jaar dat werd gedomineerd door de pandemie, maar politieke bewegingen en gebeurtenissen zijn ook naar voren gekomen, van Black Lives Matter-protesten tot de Amerikaanse verkiezingen in november, waarin Amerikaanse kiezers meer gepolariseerd waren dan ooit, wat culmineerde in het marcheren van pro-Trump-aanhangers eerder deze maand op het Capitool.

Poetins optreden op de top, die gewoonlijk plaatsvindt in het skiresort Davos, Zwitserland, en wereldleiders uit de politieke en zakenwereld trekt, is omstreden. Maar Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het WEF, introduceerde Poetin door te zeggen dat Rusland een langdurige deelnemer aan het forum was, en het was belangrijk dat de constructieve dialoog werd voortgezet in tijden van onenigheid en meningsverschillen.

Navalny detentie

Er is toenemende onrust in Rusland over de aanhoudende detentie van oppositieleider en Poetin-criticus Alexei Navalny, die werd gearresteerd zodra hij eerder deze maand terugkeerde naar Rusland nadat hij in Duitsland was behandeld na een Novichok-zenuwvergiftiging. Navalny beweert dat Poetin de aanslag op zijn leven heeft bevolen; de president ontkent elke betrokkenheid.

Westerse landen overwegen verdere sancties tegen Rusland als gevolg van de detentie. Het opereert al onder beperkingen vanwege de annexatie van de Krim uit Oekraïne in 2014, inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en in 2018 door zenuwvergiftiging in het VK – het ontkent de laatste twee ondanks overweldigend bewijs.

Dinsdag legden de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK, de VS) en de EU een verklaring af waarin ze de arrestatie en detentie van Navalny veroordeelden, en van demonstranten die afgelopen weekend demonstreerden tegen de arrestatie, die algemeen als politiek gemotiveerd werd beschouwd.

“Wij, de ministers van Buitenlandse Zaken van de G-7, doen een beroep op de Russische autoriteiten om Navalny’s onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Rusland is gebonden aan zijn nationale en internationale verplichtingen om de mensenrechten te respecteren en te waarborgen”, zeiden ze.

Rusland was eerst lid van de groep, daarna de Groep van Acht, totdat het in 2014 werd geschorst vanwege de annexatie van de Krim. Het is echter niet definitief uitgesloten.

VS en Rusland

De wereld kijkt nu hoe de relatie tussen Rusland en de VS evolueert onder de Amerikaanse president Joe Biden. De leiders hadden dinsdag een telefoontje nadat beide landen waren overeengekomen om hun huidige kernwapenpact, het New START-verdrag, met nog eens vijf jaar te verlengen.

In een verklaring zei het Witte Huis dat de oproep bestond uit discussies over het verdrag en voegde eraan toe dat Biden de “vaste steun” van de VS voor de soevereiniteit van Oekraïne herbevestigde. Hij bracht ook andere punten van zorg aan de orde, “waaronder de SolarWinds-hack, berichten dat Rusland premies schenkt aan Amerikaanse soldaten in Afghanistan, inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2020 en de vergiftiging van Alexei Navalny.”

Biden maakte duidelijk dat de Verenigde Staten resoluut zullen optreden ter verdediging van hun nationale belangen als reactie op acties van Rusland die het land of zijn bondgenoten schaden.

Van zijn kant zei het Kremlin dat Poetin had opgemerkt dat “een normalisatie van de betrekkingen tussen Rusland en de VS de belangen van beide landen zou dienen en, gezien hun bijzondere verantwoordelijkheid voor het handhaven van de wereldwijde veiligheid en stabiliteit, van de hele internationale gemeenschap.”