FINANCIEEL.com

De rijkste 1% produceert dezelfde CO2-uitstoot als de armste 66%: rapport

De rijkste 1% produceert dezelfde CO2-uitstoot als de armste 66%: rapport

Privéjets zijn te zien op het asfalt van Friedman Memorial Airport voorafgaand aan de Allen & Company Sun Valley Conference, 5 juli 2022 in Sun Valley, Idaho.

Kevin Dietsch |

De rijkste 1% van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor ongeveer hetzelfde percentage van de mondiale CO2-uitstoot als de 5 miljard mensen die de 66% armste mensen vertegenwoordigen, volgens een rapport dat maandag door Oxfam is gepubliceerd.

Uit de analyse van de liefdadigheidsinstelling, uitgevoerd in samenwerking met het Stockholm Environment Institute, bleek dat beide groepen bijdroegen aan 16% van de uitstoot in 2019.

De rijkste 10% was verantwoordelijk voor 50% van de mondiale uitstoot, zo bleek, terwijl de onderste 50% slechts 8% voor zijn rekening nam.

Binnen de top 1% koppelt het rapport een derde van de CO2-uitstoot aan de persoonlijke consumptie in de VS, gevolgd door China en de Golflanden.

De top 1% vertegenwoordigt 77 miljoen mensen en wordt in het rapport gedefinieerd als een geschatte inkomensdrempel van $140.000 per jaar, en een gemiddeld inkomen van $310.000.

Het rapport merkt op dat de persoonlijke consumptie varieert afhankelijk van factoren als locatie, gebruik van hernieuwbare energie en transport – waarbij de allerrijksten aanzienlijk meer bijdragen dankzij het gebruik van privéjets en jachten.

Het omvat ook tussen de 50% en 70% van de uitstoot van de 1% die afkomstig is van investeringen in bedrijven, gemeten door de gerapporteerde uitstoot van bedrijven te nemen en deze te verdelen in verhouding tot het aandeelhoudersbezit van die bedrijven door de 1%.

De investeringen van miljardairs in vervuilende industrieën waren het dubbele van die van de gemiddelde investeerder, ontdekten Oxfam en de SEI.

We verminderen de uitstoot niet snel genoeg, zegt hoogleraar

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert