De regering van Biden legt Rusland sancties op voor cyberaanvallen en inmenging bij verkiezingen

By Jernst van Waal

President Joe Biden (L) en president Vladimir Putin.

Getty-afbeeldingen

De regering-Biden legde donderdag een hele reeks nieuwe sancties op tegen Moskou wegens vermeende inmenging in de verkiezingen en cyberaanvallen.

“Vandaag heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën ingrijpende maatregelen genomen tegen 16 entiteiten en 16 personen die probeerden de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden op aanwijzing van de leiding van de Russische regering”, aldus het ministerie van Financiën. in een verklaring.

Naast de brede sancties die door het ministerie van Financiën zijn uitgevaardigd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat het 10 functionarissen zal uitzetten van de Russische diplomatieke missie in de Verenigde Staten.

De sancties komen na het telefoontje van president Joe Biden deze week met de Russische leider Vladimir Poetin, en terwijl de Russische troepen zich verzamelen nabij de grens met Oekraïne.

Washington beschuldigde de Russische buitenlandse inlichtingendienst, of SVR, formeel ervan achter de SolarWinds-cyberaanval te zitten die eind vorig jaar werd gepubliceerd en door cyberbeveiligingsexperts wordt beschreven als een van de grootste en meest geavanceerde hackoperaties in de geschiedenis.

“De Amerikaanse inlichtingengemeenschap heeft veel vertrouwen in haar beoordeling van toeschrijving”, aldus de publicatie van het ministerie van Financiën. Door de hack kregen hackers toegang tot de software die door duizenden overheidsbureaus en bedrijven wordt gebruikt.

De sancties zijn ook een reactie op een rapport van maart van de Amerikaanse directeur van de nationale inlichtingendienst, waarin werd geconcludeerd dat de Russische president Vladimir Poetin pogingen had goedgekeurd om zich in te laten met de verkiezingen van 2020 in het voordeel van voormalig president Donald Trump.

Biden heeft donderdag ook een uitvoerend bevel ondertekend waarmee Washington elke sector van de economie van Moskou kan sanctioneren, waardoor de reikwijdte van de sanctie-autoriteiten aanzienlijk wordt uitgebreid.

Volgens deze nieuwe machtiging is het Amerikaanse financiële instellingen verboden om transacties uit te voeren op de primaire markt voor nieuwe roebel of niet in roebel luidende obligaties die zijn uitgegeven na 14 juni.

“De president heeft deze ingrijpende nieuwe autoriteit ondertekend om het aanhoudende en groeiende kwaadaardige gedrag van Rusland het hoofd te bieden”, zei minister van Financiën Janet Yellen in een verklaring waarin hij de maatregel toejuicht.

“Het ministerie van Financiën maakt gebruik van deze nieuwe autoriteit om kosten op te leggen aan de Russische regering voor haar onaanvaardbare gedrag, onder meer door het vermogen van Rusland om zijn activiteiten te financieren te beperken en door zich te richten op de kwaadaardige en verstorende cybercapaciteiten van Rusland”, voegde ze eraan toe.

Verslechterende betrekkingen tussen de VS en Rusland

Een hardere houding ten opzichte van Rusland was een van de toezeggingen van Biden over het buitenlands beleid. De maatregelen die donderdag zijn aangekondigd, sluiten aan bij een reeks eerdere bewegingen: de schuldfinancieringsbeperkingen van de regering-Obama voor grote Russische bedrijven zoals Rosneft, en het verbod van de regering van Trump op Amerikaanse entiteiten om Russische staatsleningen in vreemde valuta te kopen.

“De Amerikaanse sancties van vandaag zetten de algemene trend van verslechterende relaties voort sinds de annexatie van de Krim,” vertelde Maximilian Hess, hoofd politiek risico bij het Londense advocatenkantoor Hawthorn Advisors, aan CNBC.

“Het belangrijkste deel” van deze sancties, zei hij, “is de uitsluiting van Amerikaanse entiteiten van de primaire markt voor in roebel luidende schulden door de Russische regering.”

Hess merkte echter op dat dit “geen grote impact zal hebben, vooral gezien de beheersbare schuldenlast van Rusland”.

Voor Timothy Ash, senior strateeg opkomende markten bij Bluebay Asset Management, zijn de maatregelen verre van hard.

“Het zijn net jongens, kom op, je moet het beter doen dan dit,” schreef Ash in een briefje na de aankondiging.

“Soevereine primair staat Amerikaanse entiteiten nog steeds toe om deze schuld aan te houden. Amerikaanse instellingen kunnen dus geen Russische staatsschuld in primaire uitgifte kopen, maar kunnen hun Russische bankvrienden ertoe overhalen het voor hen te kopen in de eerste plaats, hen een vergoeding te geven en het vervolgens te kopen in de ondergeschikt.”

De roebel compenseerde kort na het sanctienieuws een deel van de dagverliezen ten opzichte van de dollar en handelde op 76.3025 tegen de dollar om 16.00 uur lokale tijd, vergeleken met 77.0718 net voordat de details van de sancties bekend werden gemaakt.

Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne

De oproep van Biden-Putin dinsdag, in ieder geval de tweede tussen de twee mannen sinds Biden in januari aantrad, komt nu de Verenigde Staten en andere westerse landen moe worden van de groeiende militaire opbouw van Rusland langs de grens met Oekraïne, waar het tientallen jaren heeft vergaard. duizenden troepen en tanks.

“We zien nu de grootste concentratie van Russische strijdkrachten aan de grenzen van Oekraïne sinds 2014”, zei staatssecretaris Antony Blinken dinsdag na een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. “Dat baart niet alleen Oekraïne grote zorgen, maar ook de Verenigde Staten.”

Regionale experts zeggen dat deze stap een poging zou kunnen zijn om Biden’s moed op de proef te stellen en Oekraïne te intimideren; de meer pessimistische vooruitzichten suggereren dat het tot doel heeft Oekraïne in een nieuw conflict te prikkelen.

Biden in het telefoongesprek met Poetin “benadrukte de niet-aflatende inzet van de Verenigde Staten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne”, aldus een lezing van het Witte Huis.

Biden stelde voor om ergens buiten de VS en Rusland een top te houden “om het volledige scala aan problemen te bespreken” waarmee de landen te maken hebben.

Het Kremlin zei later op dinsdag in een verklaring dat Biden “had voorgesteld de mogelijkheid te overwegen om binnen afzienbare tijd een persoonlijke topbijeenkomst te houden”.