FINANCIEEL.com

De rechtse partijen in Spanje zouden een meerderheid kunnen behalen, blijkt uit exitpolls

De rechtse partijen in Spanje zouden een meerderheid kunnen behalen, blijkt uit exitpolls

MADRID, SPANJE – JULI 19: De Spaanse kiezers gaan zondag naar de stembus om een ​​nieuwe regering te kiezen.

Pablo Blazquez Dominguez | Getty Images Nieuws |

Spaanse conservatieve partij PP [Partido Popular] ligt op schema om onderhandelingen te leiden voor de vorming van een nieuwe regering in Madrid, zo blijkt uit exitpolls, wat suggereert dat dit het einde zou kunnen betekenen van het socialistische bewind van premier Pedro Sanchez.

PP behaalde tussen de 145 en 150 zetels, gevolgd door de zittende socialistische partij PSOE met tussen de 113 en 118 zetels, volgens de eerste exitpolls gepubliceerd door RTVE. Voor een absolute meerderheid zijn 176 zetels vereist.

Bij gebrek aan een duidelijke meerderheid voor een van de twee grote partijen, ligt de focus nu sterk op wie de op twee na grootste politieke kracht zal worden die uit de verkiezingen van zondag zal komen. Het is tot nu toe onduidelijk of de extreemrechtse partij Vox op de derde of vierde plaats eindigde, aangezien exitpolls het nek aan nek hadden met de linkse Sumar-partij.

Een van de grootste vragen van deze verkiezingen is of PP formeel de krachten zal bundelen met Vox – mogelijk de eerste keer dat extreemrechts weer aan de macht komt sinds de dictatuur van Francisco Franco in 1975. Exit-peilingen suggereren dat het rechtse blok mogelijk een werkende meerderheid zou kunnen hebben.

PP en Vox hebben eerder hun krachten gebundeld om in drie van de regio’s van het land te regeren, maar vinden het misschien ingewikkelder om op nationaal niveau samen te werken.

Leden van de conservatieve partij van Alberto Feijóo hebben hun bezorgdheid geuit over Vox’ anti-LGBT-rechten en anti-immigratiebeleid. Vox is ook bekritiseerd door reguliere politici omdat het zich onder andere verzette tegen abortusrechten en klimaatverandering ontkende.

De vervroegde verkiezingen waren het gevolg van de sterke nederlaag van de socialistische PSOE in mei in regionale en gemeentelijke peilingen. Oorspronkelijk zouden eind dit jaar algemene verkiezingen plaatsvinden.

De stemming op zondag was de eerste die ooit in de zomertijd plaatsvond. De extreme hitte die de afgelopen weken in verschillende delen van het land werd gevoeld, kan voorafgaand aan de stemming licht hebben geworpen op het klimaatbeleid.

Pedro Sanchez is sinds 2018 premier van Spanje. Hij kreeg kritiek omdat hij gratie verleende aan politici die regionale onafhankelijkheid steunden. Tijdens zijn mandaat zijn er ook problemen geweest met de “enige ja is ja”-wet op seksuele toestemming, die de gevangenisstraf van veel veroordeelde verkrachters via een maas in de wet verkortte.

Het economische record van Sanchez bleek echter sterk voorafgaand aan de stemming. De Spaanse economie kende in 2022 een groeipercentage van meer dan 5% en zal dit jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds met ongeveer 1,5% groeien.

De inflatie in de op drie na grootste economie van Europa is ook een van de laagste. In juni werd Spanje de eerste economie die een inflatiecijfer van minder dan 2% in de hele regio rapporteerde, lager dan de historische hoogtepunten in 2022, volgens het ministerie van Economische Zaken van het land. Politieke experts hebben niettemin gezegd dat de stemming op zondag meer gericht was op culturele en maatschappelijke kwesties.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert