FINANCIEEL.com

De prijs van ruwe olie in Rusland overschrijdt het prijsplafond van de G7 terwijl de markt zich schrap zet voor aanbodschaarste

De prijs van ruwe olie in Rusland overschrijdt het prijsplafond van de G7 terwijl de markt zich schrap zet voor aanbodschaarste

Zicht op de Russische oliehaven Novorossiysk.

Алексей Облов | Even |

Spotprijzen van Russische ruwe olie overtroffen deze week de drempel van $ 60 per vat van het olieprijsplafond van de Groep van Zeven, terwijl Moskou en Riyadh de voorraden aanscherpen.

De G7 introduceerde op 5 december zijn olieprijsplafondmechanisme om Russische stromen op de markt te behouden en tegelijkertijd de inkomsten voor de oorlogskas van het Kremlin te beperken.

De EU-invoer van ruwe olie uit Moskou werd diezelfde maand verboden. Onder het G7-schema kunnen westerse scheepvaart- en verzekeringsmaatschappijen diensten aanbieden aan niet-G7-kopers van Russische ruwe olie als de ruwe olie wordt gekocht tegen een prijs van minder dan $ 60 per vat.

De prijzen voor de belangrijkste ruwe olie van Rusland – de zwaar zwavelige, “zure” Oeral die wordt geladen vanuit de havens van Primorsk, Ust-Luga en Novorossiysk – overschreden deze week voor het eerst sinds het prijsplafondmechanisme die drempel.

Spotbeoordelingen van het grondstoffenprijsbureau Argus tonen aan dat de Oeral-prijzen op 12 juli respectievelijk $ 60,18 en $ 60,78 per vat bereikten voor met Primorsk en Novorossiysk geladen ladingen. Ondertussen waardeerde S&P Global Platts Primorsk-ladingen op $ 60,32 per vat op 11 juli en Novorossiysk Urals-ruwe olie op $ 60,26 per vat op 12 juli.

Verschillende handelaren in ruwe olie – die anoniem met CNBC spraken vanwege contractuele beperkingen – schreven de spotprijsstijging van de Oeral toe aan onderliggende stijgingen van de wereldwijde olieprijzen, aangezien Ice Brent-futures met vervaldatum in september op 12 juli boven de $ 80 per vat werden afgewikkeld. Libië heeft dit niveau vastgehouden.

De Organisatie van Petroleum Exporterende Landen en het Internationaal Energie Agentschap voorspellen een stijgende vraag in de tweede helft van het jaar.

Wat de bevoorrading betreft, voeren sommige leden van de OPEC+-groep – bestaande uit de OPEC en zijn bondgenoten – 1,66 miljoen vaten per dag aan vrijwillige productieverlagingen door tot eind 2024. Om dit te bekronen, kondigde Saudi-Arabië een extra eenzijdige daling aan van 1 miljoen vaten per dag in juli en augustus, terwijl Rusland toezegde de export volgende maand met nog eens 500.000 vaten per dag te verminderen.

“Met minder aanbod van OPEC+ tijdens de vraag-zware zomermaanden, verwachten we dat grotere olievoorraaddalingen zichtbaar worden en de olieprijzen ondersteunen”, zei UBS-strateeg Giovanni Staunovo in een notitie van donderdag.

De waarden van de Oeral stegen ook omdat “een voortdurende impasse tussen Turkije en Irak, het blokkeren van zo’n 450.000 b/d aan zure Koerdische ruwe olie via Ceyhan, de zure ruwe waarden ondersteunt”, vertelde S&P Global Commodity Insights per e-mail aan CNBC.

De lagere inflatie in de VS heeft enkele van de macro-economische zorgen weggenomen die het afgelopen jaar op het ruwe-oliecomplex hebben gewogen.

“De Amerikaanse Fed is nu misschien in staat om haar programma van renteverhogingen terug te schroeven, ook al gaan ze waarschijnlijk nog door met een renteverhoging in juli. Dat begint al te wegen op de Amerikaanse dollar, terwijl tegelijkertijd een Rally in aandelen. Ten slotte hadden we vandaag vrij stevige Chinese grondstoffenimportgegevens voor juni, niet in de laatste plaats een sterke ruwe-import”, zei David Fyfe, hoofdeconoom van Argus, per e-mail.

Kwaliteit boven kwantiteit

De zure vraag naar ruwe olie is zelf enorm gestegen, waarbij de slinkende raffinaderijvoorraden de impact van de lagere productie niet langer kunnen opvangen, vertelde een handelaar aan CNBC. De prijzen voor beschikbare ruwe alternatieven uit de Oeral, zoals de Noorse Johan Sverdrup en de Libische Es Sider, zijn daardoor gestegen, zeiden andere handelaren.

“De meeste Russische ruwe olie bevindt zich aan de zwaardere kant van het spectrum, vergelijkbaar met veel olie uit het Midden-Oosten. Omdat veel Aziatische olieraffinaderijen werden gebouwd om ‘zwaar’ materiaal uit het Midden-Oosten met een hogere dichtheid te gebruiken, en dat is nu minder beschikbaar omdat van de OPEC is Russische ruwe olie waardevoller geworden voor kopers in India, China en de rest van Azië”, aldus Argus Global Head of Editorial Neil Fleming.

Een eenmalige overschrijding van de prijs van Russische ruwe olie van meer dan $60 per vat zou geen aanleiding kunnen zijn voor wijzigingen in het prijsplafond van de regeling, zeiden twee handelaren, aangezien de G7-regelgevers waarschijnlijk zullen afwachten of een trend samenvloeit. Een van hen suggereerde dat het Washington ertoe zou kunnen aanzetten om opnieuw ruwe olie uit strategische aardoliereserves (SPR) vrij te geven om prijsstijgingen te verzachten, hoewel de huidige lage inflatie in de VS daar misschien minder prioriteit aan zou geven.

“De G7 herziet het prijsplafond elke twee maanden, waarbij het IEA wordt gevraagd om een ​​beoordeling te geven van de Russische exportniveaus en -inkomsten”, zei Fyfe, eraan toevoegend dat het blok tot nu toe een hekel had aan “het verstoren van de dynamiek” van het verlaten van Russische ruwe olie. beschikbaar terwijl de Russische inkomsten afnemen.

Twee handelaren zeiden dat de verhoging van meer dan $ 60 per vat grote gevolgen zou hebben voor de scheepvaart- en verzekeringsregelingen van de zogenaamde “grijze” vloot – olietankers, inclusief door Rusland gekochte schepen, die Russische ruwe olie vervoeren die binnen de grenzen van de G7-regeling is gekocht. Een ander leveringsalternatief, zeiden ze, is de “donkere” vloot – schepen die Russische ruwe olie meenemen zonder de aankoopprijs te onderzoeken en soms hun apparaten uitschakelen die tijdens de levering positiesignalen uitzenden.

De Russische export van ruwe en geraffineerde olie staat al onder druk, schatte het Internationaal Energieagentschap in zijn laatste rapport van donderdag, en verloor in juni 600.000 vaten per dag. De exportinkomsten van Moskou daalden vorige maand met 1,5 miljard dollar tot 11,8 miljard dollar, een halvering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, ontdekte het IEA.

Het is onwaarschijnlijk dat sommige Russische ruwe transporten worden belemmerd. Het aanbod op weg naar de belangrijkste afnemer India wordt grotendeels verzekerd door niet-westerse aanbieders en wordt grotendeels vervoerd op de eigen vloot van Rusland, zegt Kpler Lead Crude Analyst Viktor Katona.

“In het geval dat sommige Indiase kopers op hun hoede worden voor transactierisico’s, is de meest waarschijnlijke verandering die dit teweeg zal brengen een verandering in valuta. Tot nu toe werden de meeste betalingen nog steeds in dollars gedaan, bijvoorbeeld in VAE-dirhams (yuan). zou de politiek minder smakelijke optie zijn voor Indiase raffinaderijen, zelfs als het ook een soort van stabiliteit zou bieden), “vertelde hij aan CNBC.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert