De politie van Hong Kong houdt ervaren democratie-activisten vast bij invallen

By admin

De politie van Hong Kong arresteerde zaterdag ongeveer een dozijn democratie-activisten op beschuldiging van illegale assemblee in invallen in het financiële centrum van Azië, aldus media en politieke bronnen.

Vermoedelijk behoort de prominente oprichter en senior advocaat Martin Lee, 81, van de Democratische Partij tot de gevangenen in de vlucht, meldde de omroeporganisatie RTHK. In totaal zijn negen voormalige wetgevers gearresteerd.

De politie van Hong Kong moet de arrestaties nog bevestigen, zoals de media zeiden over marsen op 18 augustus en 1 oktober vorig jaar – beide dagen van grote en soms gewelddadige protesten in de stad.

Media vertoonden beelden van de politie buiten het huis van uitgeverijmagnaat Jimmy Lai, een financier van de pro-democratische beweging van de stad.

Lai werd eind februari gearresteerd voor soortgelijke beschuldigingen, samen met ervaren activisten Lee Cheuk-yan en Yeung Sum. Het was onduidelijk of hij tot de gearresteerden op zaterdag behoorde, terwijl anderen die door de media waren genoemd niet konden worden gecontacteerd.

Jimmy Lai Chee-ying verlaat een politiebureau nadat hij op 28 februari 2020 in Hong Kong op borgtocht is vrijgelaten.

Lui Siu Wai | Xinhua News Agency | Getty Images

De invallen markeren het grootste hardhandig optreden tegen de pro-democratiebeweging sinds het uitbreken van grote en soms gewelddadige protesten tegen de regering in de voormalige Britse kolonie in juni vorig jaar.

De demonstranten hadden aanvankelijk het doelwit van een nu geschrapt wetsvoorstel waarin werd voorgesteld verdachten naar het vasteland van China te sturen voor berechting, maar de protesten groeiden uit tot eisen voor volledige democratie en een openbaar onderzoek naar het gebruik van geweld door de politie.

De arrestaties van zaterdag komen na enkele maanden van relatieve rust tijdens een gedeeltelijke blokkering van het coronavirus, maar net zoals Chinese en gemeentelijke overheidsfunctionarissen een nieuwe druk uitoefenen op strengere nationale veiligheidswetten voor Hong Kong.

De democratische wetgever Claudia Mo, die niet tot de arrestanten behoorde, zei dat de regering, onder leiding van algemeen directeur Carrie Lam, “probeerde een terreurring in Hong Kong te introduceren”.

‘Ze doen wat ze kunnen om de lokale oppositie het zwijgen op te leggen’, zei ze, wijzend op aanstaande parlementsverkiezingen in september waarin democraten hopen hun voormalige vetorecht in de gemeenteraadsverkiezingen terug te winnen.

Autoriteiten in Hong Kong hebben meer dan 7800 mensen gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de protesten, waaronder velen over oproerbeurten die gevangenisstraffen van maximaal tien jaar kunnen opleggen.

Hoeveel van hen in hechtenis zijn, is niet duidelijk.

De regering en veiligheidsfunctionarissen van Hong Kong hebben onlangs beschreven dat sommige acties van de democratiebeweging dicht bij terrorisme staan.

Autoriteiten maken steeds meer gebruik van de dreiging van terrorisme om de noodzaak van nieuwe nationale veiligheidswetten te rechtvaardigen, een vereiste in het kader van de basiswet – de mini-grondwet die de brede vrijheden van Hong Kong garandeert en de relatie met Peking schetst.

Hong Kong keerde in 1997 terug naar Peking onder een “één land, twee systemen” -formule die haar brede vrijheden garandeert die niet worden gezien op het vasteland van China, en een hoge mate van autonomie.

Een eerdere poging om een ​​nationale veiligheidswet voor Hongkong op te stellen, bekend als artikel 23, werd in 2003 met massale protesten geconfronteerd en stopgezet.