Site pictogram Financieel.com

De patstelling in Washington en een confrontatie met het schuldenplafond wegen op de markt

Meerderheidsleider van de Amerikaanse senaat Chuck Schumer (D-NY) praat met voorzitter van het Huis Nancy Pelosi (D-CA) op de trappen van het Amerikaanse Capitool.

Drew Angerer | Getty Images

De Amerikaanse aandelenmarkt ligt op schema om de slechtste dag in maanden te beleven. En de Amerikaanse politiek is daar gedeeltelijk debet aan.

Nu de Dow Jones Industrial Average in de middaghandel met 870 punten is gedaald – op tempo voor de slechtste dag sinds oktober – en de S&P 500 meer dan 2% verliest, zeggen strategen dat de patstelling op Capitol Hill de markt begint te blokkeren.

De S&P 500 is 2,5% gedaald en ligt op schema voor zijn eigen slechtste sessie sinds januari.

Dan Clinton, hoofd beleidsonderzoek bij Strategas Research Partners, schreef maandag dat Wall Street er steeds meer van overtuigd is dat wetgevers het schuldenplafond niet snel zullen aanpakken.

“Veel hiervan zijn kortetermijnrisico’s en hoofdrisico’s, maar het kader van het Washington-beleid verschuift naar meer risico na 18 maanden onbeperkt fiscaal en monetair beleid”, schreef hij. “Consensus is nu van mening dat het schuldenplafond in de tweede helft van oktober zal worden verhoogd, wat een last-minute verhuizing betekent, en nog een maand lang praten over overschrijdingen van het schuldenplafond en het prioriteren van overheidsuitgaven als het schuldenplafond niet wordt opgeheven.”

Als het Congres er niet in slaagt de leenlimiet op te schorten of te verhogen vóór de zogenaamde “drop-dead”-datum, zal de Amerikaanse regering voor het eerst in gebreke blijven. Het ministerie van Financiën heeft op dit moment geen precieze “drop-dead”-datum, maar schat dat het waarschijnlijk ergens in oktober zal zijn.

Huisdemocraten zijn van plan om deze week te stemmen over een stuk wetgeving dat de limiet zou opschorten en de regering zou financieren voor een kwestie van maanden na het einde van het fiscale jaar, wanneer het op 30 september afloopt.

Republikeinen hebben gezegd dat ze de Democraten niet zullen helpen de leenlimiet op te heffen als een soort protest tegen de biljoenen dollars aan nieuwe uitgaven die de regering-Biden heeft voorgesteld.

“Deze week zal het Huis van Afgevaardigden wetgeving aannemen om de regering tot december van dit jaar te financieren om een ​​onnodige sluiting van de regering te voorkomen die de Amerikaanse gezinnen en ons economisch herstel zou schaden vóór de deadline van 30 september,” Huisspreker Nancy Pelosi, D-Calif ., zei maandag in een persbericht.

“De wetgeving om een ​​sluiting van de overheid te voorkomen, omvat ook een opschorting van de schuldlimiet tot december 2022 om opnieuw aan onze verplichtingen te voldoen en het volledige vertrouwen en krediet van de Verenigde Staten te beschermen”, voegde ze eraan toe. “Het Amerikaanse volk verwacht van onze Republikeinse collega’s dat ze hun verantwoordelijkheden nakomen en de schulden inlossen die ze trots hebben geholpen te maken in het COVID-pakket ‘908’ van december 2020 dat Amerikaanse gezinnen en kleine bedrijven hielp bij het bijkomen van de COVID-crisis.”

De grotere hindernis is waarschijnlijk de Senaat, waar wetgevers 60 stemmen moeten verzamelen om zo’n wetsvoorstel aan te nemen dat niet gebonden is aan de afzonderlijke verzoeningswetgeving.

Het verhogen of opschorten van het schuldenplafond staat geen extra fiscale uitgaven toe. In plaats daarvan lijkt het verhogen van het plafond meer op het verhogen van het creditcardsaldo van het land.

Belangrijk is dat, zelfs als de regering-Biden geen uitgaven had goedgekeurd – zelfs als het Congres in 2021 nul rekeningen had aangenomen – wetgevers nog steeds het plafond zouden moeten opheffen om te betalen voor wetgeving die in voorgaande jaren is aangenomen.

“De VS zijn nooit in gebreke gebleven. Niet één keer. Dit zou waarschijnlijk een historische financiële crisis uitlokken die de schade van de aanhoudende noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid zou vergroten”, schreef minister van Financiën Janet Yellen in een opiniestuk van het weekend.

“Standaard kan een piek in de rentetarieven, een scherpe daling van de aandelenkoersen en andere financiële onrust veroorzaken”, voegde ze eraan toe. “Ons huidige economische herstel zou omslaan in een recessie, met miljarden dollars aan groei en miljoenen banen die verloren gaan.”

Zelfs als wetgevers uiteindelijk een technische wanbetaling vermijden, zou een langdurig gevecht op het laatste moment over de schuldlimiet kunnen leiden tot een nieuwe verlaging van de schuldrating van de VS, vergelijkbaar met wat er in 2011 gebeurde. Alleen al het spook van wanbetaling bracht Standard & Poor ertoe de rating te verlagen Amerikaans staatskrediet, dat op zijn beurt de vraag naar staatsobligaties deed afnemen en de rente opstuwde.

Maar de angsten van beleggers zijn niet exclusief voor de leenlimiet.

In plaats daarvan draagt ​​de extra angst over het schuldenplafond bij aan de groeiende angst over de delta-variant van Covid-19, vervelende inflatie en het einde van het gemakkelijke beleid van de Federal Reserve, volgens Art Hogan, hoofdmarktstrateeg bij National Securities.

Hogan legde uit dat de markten nauwlettend in de gaten houden wat de twee partijen doen om $ 1 biljoen aan infrastructuuruitgaven door te geven en de inspanningen van de Democraten om nog eens $ 3,5 biljoen toe te voegen om een ​​revolutie teweeg te brengen in het sociale vangnet van het land.

Maar, zei hij, het is niet per se verrassend om te zien dat de rekening van $ 3,5 biljoen wordt beknot terwijl deze zich een weg baant door het Congres.

“Het voelt alsof we het erover eens zijn dat we sommige, maar niet alle uitgavenvoorstellen zullen goedkeuren”, schreef Hogan in een e-mail. Het is waarschijnlijk dat we enkele “verhoogde belastingen zien, maar zeker niet in een orde van grootte die momenteel wordt besproken.”

September is vaak een woelige maand voor markten, voegde Hogan eraan toe, en 2021 is daarop geen uitzondering.

“Als we nadenken over dingen die de markten aandrijven, voelt het zeker alsof we zijn veranderd van zelfgenoegzaam in bezorgd over een overvloed aan potentiële tegenwind”, schreef hij. “Geen van de zorgen die marktdeelnemers hebben in het hier en nu zijn noodzakelijkerwijs nieuw, maar worden bekeken door de lens van wat historisch gezien een zware maand is geweest voor markten in het algemeen, en als zodanig lijken ze een crescendo te bereiken.”

De Dow en S&P 500 hebben in september elk meer dan 4% verloren.

Mobiele versie afsluiten