Site pictogram Financieel.com

De opkomst van Meme-cryptocurrency wakkert de angst voor bellen aan

Een visuele weergave van dogecoin en andere cryptocurrencies.

Yuriko Nakao | Getty-afbeeldingen

Dogecoin begon als een grap. Nu is het een top-10 digitale valuta met een waarde van $ 34 miljard.

De cryptocurrency is gebaseerd op de “Doge” -meme, die eind 2013 populair werd. De meme portretteert een Shiba Inu-hond naast onzinnige zinnen in veelkleurige tekst in Comic Sans-lettertype.

Dogecoin, gemaakt in 2013 door software-ingenieurs Billy Markus en Jackson Palmer, was bedoeld om te worden gebruikt als een sneller maar “leuk” alternatief voor bitcoin. Sindsdien heeft het een groeiende online gemeenschap gevonden.

En nu, tegen alle verwachtingen in, heeft dogecoin nu een totale marktwaarde van $ 34 miljard, volgens cryptomarktgegevenssite CoinGecko, en heeft hij in de afgelopen 24 uur ongeveer $ 19,9 miljard toegevoegd. Het digitale token bereikte vrijdagochtend een recordhoogte van meer dan 28 cent, meer dan een verdubbeling in prijs ten opzichte van een dag geleden.

‘Ik ben net een Dogecoin-miljonair geworden’

Het is niet de eerste keer dat dogecoin een wilde klim heeft gezien. Zoals veel cryptocurrencies, heeft het de neiging tot vluchtige prijsschommelingen. Eerder dit jaar begon dogecoin met het opbouwen van een comeback, torenhoog op de rug van het enthousiasme van een Reddit-groep genaamd SatoshiStreetBets.

Net als de subreddit WallStreetBets, die begin 2021 heeft bijgedragen aan een rally in GameStop-aandelen, wil SatoshiStreetBets de prijzen van cryptocurrencies opdrijven.

Dogecoin is de afgelopen week weer gestegen en sloeg woensdag voor het eerst 10 cent per munt. Het is de afgelopen zeven dagen met maar liefst 300% gestegen.

Vrijdag plaatste een Reddit-gebruiker een foto van hun dogecoin-bezit op de Robinhood-investeringsapp.

“Hallo jongens, ik ben net een Dogecoin-miljonair geworden”, zei de gebruiker, met een saldo van $ 1.081.441,29 op hun rekening.

Waarom rallyt dogecoin?

Ten eerste is er de Coinbase-lijst. De meest populaire virtuele valuta-uitwisseling in de VS ging woensdag naar de beurs en bereikte kortstondig een marktkapitalisatie van $ 100 miljard op een historisch moment voor cryptocurrencies.

De opwinding rond het debuut van Coinbase leidde tot een stijging van de prijzen van bitcoin en ether. Bitcoin bereikte donderdag een recordhoogte van meer dan $ 64.000, terwijl ether vrijdagochtend voor het eerst kort boven $ 2.500 kwam. Dogecoin was geen uitzondering op de waanzinnige interesse in deze digitale activa.

Dogecoin is opgewekt door gebruikers van Robinhood. Op donderdag zei de Amerikaanse online brokerage dat er een “grote storing” was in zijn crypto-handelsfunctie nadat hij geconfronteerd werd met “ongekende vraag”. De functie is nu weer online, zei Robinhood.

Sommige rapporten hebben de laatste dogecoin-rally toegeschreven aan ondersteuning voor het op meme gebaseerde token van Tesla-CEO Elon Musk. Musk heeft verschillende tweets gemaakt over dogecoin, wat op zijn beurt heeft bijgedragen aan het opdrijven van de prijs.

Donderdag plaatste Musk een cryptische tweet met de tekst “Doge Barking at the Moon”, waarschijnlijk in verwijzing naar de populaire crypto-slanguitdrukking “naar de maan”.

De miljardair heeft dogecoin zijn “fav” cryptocurrency en “de crypto van het volk” genoemd. Musk is ook naar voren gekomen als een voorstander van bitcoin, met zijn bedrijf voor elektrische auto’s dat eerder dit jaar $ 1,5 miljard aan cryptocurrency kocht.

Maar zijn tweets baren sommige beleggers zorgen, gezien hun schijnbare vermogen om markten te bewegen. Sommige bitcoin-investeerders hebben bijvoorbeeld alarm geslagen over de dogecoin-tweets van Musk. Nic Carter, mede-oprichter van Castle Island Ventures, waarschuwde retailbeleggers “geld te verliezen aan dogecoin” en noemde het een “voertuig voor speculatie”.

Bubble zorgen

De torenhoge prijs van Dogecoin heeft geleid tot zorgen over een mogelijke zeepbel op de markt voor cryptocurrency. Sommige investeerders zien bitcoin al als een speculatieve zeepbel – ’s werelds populairste digitale munt is sinds begin 2021 meer dan verdubbeld.

“De stijging van Dogecoin is een klassiek voorbeeld van een grotere dwaze theorie die in het spel is”, vertelde David Kimberley, een analist bij de Britse investeringsapp Freetrade, aan CNBC.

“Mensen kopen de cryptocurrency, niet omdat ze denken dat het enige betekenisvolle waarde heeft, maar omdat ze hopen dat anderen zullen opstapelen, de prijs opdrijven en dan kunnen ze het verkopen en snel geld verdienen.”

Maar, voegde Kimberley eraan toe, “wanneer iedereen dit doet, moet de bubbel uiteindelijk barsten en zul je te kort komen als je er niet op tijd uitkomt. En het is bijna onmogelijk om te zeggen wanneer dat gaat gebeuren. . “

“Dit is dubbel het geval op de cryptomarkten, waar een kleine groep spelers vaak een groot deel van het totale aantal ‘munten’ in omloop heeft. Dat betekent dat er maar één persoon nodig is om al hun bezit te dumpen om de hele markt te laten vullen. . “

Mobiele versie afsluiten