FINANCIEEL.com

De OPEC-blues wegzingen

De OPEC-blues wegzingen

Een foto-illustratie van het OPEC-logo, te zien op een mobiele telefoon tegen een groene pijl in Brussel, België op 10 september 2023.

Nurfoto | Nurfoto |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Vrolijke Thanksgiving
De markten in Azië waren vrijdag gemengd, waarbij de Japanse Nikkei 225 bijna 1% steeg na het rendement van een feestdag. De Hang Seng Index in Hong Kong lijkt de week op een zwakkere toon af te sluiten, met een daling van meer dan 1%, terwijl de CSI 300-index van de grootste blue chip-namen op het vasteland van China met 0,5% daalde. De Amerikaanse markten waren donderdag gesloten vanwege Thanksgiving en zullen de handel in de eerste helft van vrijdag hervatten.

Crypto-hack
Twee cryptocurrency-platforms die gelinkt zijn aan de spraakmakende digitale ondernemer Justin Sun werden gehackt, waarbij tot nu toe naar schatting 115 miljoen dollar is gestolen. Tot de beoogde projecten behoort onder meer de digitale valutawissel HTX, voorheen bekend als Huobi, waaruit hackers voor ongeveer $30 miljoen aan cryptocurrencies hebben geput, aldus het bedrijf woensdag in een verklaring. De zogenaamde blockchain-brug Heco Chain werd ook aangevallen, bevestigde HTX.

Strengere regelgeving
Singapore gaat strengere regels invoeren voor dienstverleners op het gebied van cryptocurrency. De maatregelen omvatten onder meer het verbieden van aanbieders van cryptodiensten in Singapore om lokaal uitgegeven creditcardbetalingen te accepteren, het bieden van prikkels om in cryptocurrencies te handelen en het aanbieden van financierings-, marge- of hefboomtransacties voor particuliere klanten. De definitieve maatregelen zullen vanaf medio 2024 gefaseerd van kracht worden, aldus de Monetaire Autoriteit van Singapore.

Gaza in puin
De toch al kwetsbare economie van Gaza ligt in puin, net als de gebouwen, na meer dan een maand van bombardementen door Israël nadat Hamas-militanten het land in oktober hadden aangevallen. Zelfs vóór de oorlog hadden de meeste Gazanen beperkte toegang tot betaalbare, voedzame voorzieningen en werden ze volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties als voedselonzeker beschouwd, maar de situatie is nu nijpend geworden. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties heeft voorspeld dat de ontwikkeling van Gaza 16 tot 19 jaar vertraging zou oplopen in zijn beoordeling op basis van economische, gezondheids- en onderwijsindicatoren.

[PRO] Goldman prijst zijn mondiale groeimandje aan
Europese groeiaandelen deden het dit jaar niet zo goed als hun Amerikaanse tegenhangers. Groeiaandelen in de regio hebben sinds het begin van de renteverhogingscyclus in 2022 13% minder gepresteerd dan waardeaandelen, aldus Goldman Sachs in een rapport van 20 november. Maar de zakenbank verwacht dat daar snel verandering in komt.

het komt neer op

De uit 23 landen bestaande OPEC-alliantie van olieproducenten heeft haar volgende bijeenkomst met vier dagen uitgesteld tot 30 november, wat betekent dat deze zal samenvallen met de start van de Klimaatveranderingsconferentie van de Verenigde Naties (COP28), georganiseerd door OPEC-lid de Verenigde Arabische Emiraten. in Dubaï.

De OPEC zal haar bijeenkomst online houden om reisproblemen voor haar energieministers te voorkomen.

Bloomberg meldde dat de vertraging te wijten is aan een meningsverschil tussen Saoedi-Arabië en enkele Afrikaanse landen over productiequota om de dalende olieprijzen een halt toe te roepen – die nog kan voortduren als er een gebrek aan overeenstemming en naleving onder de kartelleden is. Er werd officieel geen reden gegeven voor de vertraging.

Voorafgaand aan de COP28-bijeenkomst zei het hoofd van het Internationaal Energieagentschap dat olie- en gasbedrijven meer moeten investeren in schone energie.

“De industrie moet zich inzetten om de wereld daadwerkelijk te helpen bij het voldoen aan haar energiebehoeften en klimaatdoelstellingen – wat betekent dat ze de illusie moet loslaten dat onwaarschijnlijk grote hoeveelheden CO2-afvang de oplossing zijn”, zei IEA-directeur Fatih Birol in een verklaring voorafgaand aan de conferentie. Volgende week zal de VN-conferentie over klimaatverandering in Dubai plaatsvinden.

De technologie vangt kooldioxide uit industriële activiteiten op voordat de emissies in de atmosfeer terechtkomen, en slaat deze ondergronds op. De overmatige afhankelijkheid van deze technologie wordt verantwoordelijk gehouden voor de chronische onderinvestering in schone energie door olie- en gasbedrijven.

Tenzij de energiebedrijven een koerscorrectie uitvoeren, zullen de dromen over de transitie naar een wereldeconomie met netto nul CO2-uitstoot in 2050 precies dat blijven: illusies.

— Spencer Kimball van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert