FINANCIEEL.com

De oorlog tussen Israël en Hamas zou de markten niet veel moeten beïnvloeden

De oorlog tussen Israël en Hamas zou de markten niet veel moeten beïnvloeden

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange tijdens de ochtendhandel op 6 juli 2023 in New York City.

Michael M. Santiago |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

De markten schudden de angsten van zich af
Amerikaanse aandelen stegen maandag ondanks een piek van 4% in de olieprijzen als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas. Zelfs de Russell 2000 steeg, wat een signaal is van het beleggersvertrouwen. De Europese Stoxx 600-index daalde 0,26%. Aandelen van Energiekeen olie- en gasbedrijf dat actief is in Israël, daalde met 17,55%, terwijl die van Metro Bank met 10,94% steeg na het nieuws dat het nieuw kapitaal had veiliggesteld.

‘Volledige belegering’ van de Gazastrook
Israël bleef maandag de Gazastrook bombarderen met luchtaanvallen – en was van plan de elektriciteits-, water- en voedselvoorziening af te sluiten – als onderdeel van zijn reactie op de aanval van zaterdag door de Palestijnse militante groepering Hamas. Het aantal sterfgevallen aan beide kanten bedraagt ​​tot nu toe meer dan 1.300. Als de vermoedens van Iraanse betrokkenheid bij de aanval van Hamas waar blijken te zijn, is een regionale oorlog in het Midden-Oosten volgens politieke analisten waarschijnlijk.

Piekolie, of niet?
De OPEC denkt dat de mondiale vraag naar olie in 2045 116 miljoen vaten per dag zal bereiken, ongeveer 6 miljoen vaten per dag meer dan vorig jaar werd voorspeld. (Vorig jaar gebruikte de wereld 99,6 miljoen vaten per dag.) Het Internationaal Energieagentschap voorspelt daarentegen dat de vraag naar olie vóór 2030 een piek zal bereiken. De OPEC heeft de verklaring van het IEA ‘extreem riskant’, ‘onpraktisch’ en ‘ideologisch gedreven’ genoemd.

Krijg hier lucht van
Ondanks de voorspellingen van de OPEC over de vraag naar olie, zijn alternatieve energiebronnen onmiskenbaar aan het aanslaan. Het Dogger Bank Windpark, beschreven als ‘het grootste offshore windpark ter wereld’, begon dit weekend energie te produceren. Het windpark, gelegen voor de kust van Noordoost-Engeland, zal een totale capaciteit hebben van 3,6 gigawatt – in staat om 6 miljoen huizen per jaar van stroom te voorzien – zodra het volledig operationeel is.

[PRO] Risicogevoel?
De Israëlische oorlog tegen Hamas kan investeerders wegjagen van risicovolle activa, aldus Alpine Macro. Dat wil zeggen dat aandelen, die al bezwijken onder de stijgende rentes en rentetarieven, dit jaar nog verder kunnen dalen. Voor meer aanwijzingen over wat er op de markten zou kunnen gebeuren wijst Alpine Macro beleggers op de Russische invasie van Oekraïne die in 2022 begon – toen de S&P 500 een lange reeks verliezen leed.

het komt neer op

Belangrijke indexen stegen ondanks de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten.

Natuurlijk zouden sommigen deze toename kunnen toeschrijven aan de gebruikelijke verdachten die profiteren van gewapende conflicten. Olie- en gasreuzen profiteerden van de stijgende ruwe futures. Ook defensieaandelen werden versterkt, vooral daarna bank van Amerika zei dat de Amerikaanse regering de defensie-investeringen zou kunnen verhogen.

Maar Anna Rathbun, Chief Investment Officer van CBIZ Investment Advisory Services, denkt dat deze bewegingen in specifieke sectoren meestal een ‘ reflexmatige reactie ‘ zijn, omdat beleggers niet zeker weten hoe de oorlog tussen Israël en Hamas zal verlopen.

“Dus er gaat stof omhoog, en nu komt het stof weer naar beneden”, zei Rathbun. “Ik denk dat het een paar dagen zal duren voordat we echt begrijpen waar de impact eigenlijk is.”

Wat bredere maatregelen betreft, denken analisten echter dat de markten de gevolgen van het conflict dit weekend al hebben verwerkt.

De S&P500 ging 0,63% vooruit, de Dow Jones Industrieel gemiddelde steeg met 0,59% en de Nasdaq-composiet steeg met 0,39%.

“Zolang de diplomatieke inspanningen zich blijven richten op het binnen de perken houden van het conflict, kijkt de markt ernaar en zegt: we hebben dit al eerder gezien”, zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij LPL Financial.

In navolging daarvan zei Meera Pandit, mondiale marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management, tegen CNBC: “De impact van geopolitieke gebeurtenissen op de langere termijn is doorgaans enigszins beperkt.”

Bij een nieuwe blijk van vertrouwen steeg zelfs de Russell 2000-index van smallcapbedrijven met 0,6%, wat beter presteerde dan de Dow Jones en de Nasdaq. Zoals ik al eerder heb opgemerkt, weerspiegelt de Russell 2000 de macro-economische omstandigheden nauwkeuriger en sneller dan grotere indexen. De winst van gisteren zou dus een teken kunnen zijn dat de markt zich ‘voorbereidt op een ommekeer’, zoals Krosby het stelt.

Het kan schokkend lijken dat de markten zich herstellen, net op het moment dat er een nieuw, dodelijk conflict woedt. Maar het bevestigt wat we dit jaar hebben gezien: de Russische agressie in Oekraïne had slechts een beperkt effect, als dat er al was, op de Amerikaanse economie en markten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert