FINANCIEEL.com

De oorlog tussen Israël en Hamas zal een beperkt effect hebben op de markten

De oorlog tussen Israël en Hamas zal een beperkt effect hebben op de markten

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange op 16 augustus 2023 in New York City.

Michael M. Santiago |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

De markten schudden de angsten van zich af
Amerikaanse aandelen stegen maandag ondanks een piek van 4% in de olieprijzen als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas. Zelfs de Russell 2000 steeg, wat een signaal is van het beleggersvertrouwen. De markten in Azië en de Stille Oceaan volgden dinsdag grotendeels Wall Street hoger. De Japanse Nikkei 225 noteerde ongeveer 2,5%, aangevoerd door winsten in energieaandelen en handelshuizen. De Shanghai Composite op het vasteland van China daalde echter 0,5%.

‘Volledige belegering’ van de Gazastrook
Israël bleef maandag de Gazastrook bombarderen met luchtaanvallen – en was van plan de elektriciteits-, water- en voedselvoorziening af te sluiten – als onderdeel van zijn reactie op de aanval van zaterdag door de Palestijnse militante groepering Hamas. Tot nu toe zijn er aan beide kanten meer dan 1.500 doden gevallen. Ondertussen ontkende de permanente missie van Iran bij de Verenigde Naties de betrokkenheid van het land bij de aanval van Hamas op Israël.

Een kale tuin
De aandelen van Country Garden kelderden met meer dan 7% nadat de in moeilijkheden verkerende Chinese vastgoedontwikkelaar er dinsdag niet in slaagde een schuld van 470 miljoen Hongkongse dollar ($60 miljoen) af te lossen. Erger nog, Country Garden zei dat het wellicht niet al zijn buitenlandse aflossingen zou kunnen doen, inclusief de aflossingen in Amerikaanse dollars. De gecontracteerde verkopen daalden in september met 80,7% ten opzichte van een jaar geleden.

Een bloeiende digitale economie
De digitale economie van Singapore droeg vorig jaar 106 miljard Singaporese dollars ($77,5 miljard) bij aan de economie, goed voor ruim 17% van het bruto binnenlands product. In 2017 bedroeg het bedrag daarentegen 58 miljard SG$, wat 13% van het bbp uitmaakte. “Ondanks de recente ontslagen in de technologiesector zal de vraag naar banen in de technologiesector waarschijnlijk veerkrachtig blijven”, zegt de Infocomm Media Development Authority van het land.

[PRO] ‘Lichtpuntje’
De Japanse markt is nu wereldwijd een ‘lichtpuntje’, aldus Goldman Sachs. Eén sector van de markt is tot nu toe met ongeveer 30% gestegen, dankzij twee ontwikkelingen in het land. En Goldman denkt dat deze twee aandelen, die op de veroordelingslijst van de bank staan, bijna 20% kunnen stijgen.

het komt neer op

Belangrijke indexen stegen ondanks de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten.

Natuurlijk zouden sommigen deze toename kunnen toeschrijven aan de gebruikelijke verdachten die profiteren van gewapende conflicten. Olie- en gasreuzen profiteerden van de stijgende ruwe futures. Ook defensieaandelen werden versterkt, vooral daarna bank van Amerika zei dat de Amerikaanse regering de defensie-investeringen zou kunnen verhogen.

Maar Anna Rathbun, Chief Investment Officer van CBIZ Investment Advisory Services, denkt dat deze bewegingen in specifieke sectoren meestal een ‘ reflexmatige reactie ‘ zijn, omdat beleggers niet zeker weten hoe de oorlog tussen Israël en Hamas zal verlopen.

“Dus er gaat stof omhoog, en nu komt het stof weer naar beneden”, zei Rathbun. “Ik denk dat het een paar dagen zal duren voordat we echt begrijpen waar de impact eigenlijk is.”

Wat bredere maatregelen betreft, denken analisten echter dat de markten de gevolgen van het conflict dit weekend al hebben verwerkt.

De S&P500 ging 0,63% vooruit, de Dow Jones Industrieel gemiddelde steeg met 0,59% en de Nasdaq-composiet steeg met 0,39%.

“Zolang de diplomatieke inspanningen zich blijven richten op het binnen de perken houden van het conflict, kijkt de markt ernaar en zegt: we hebben dit al eerder gezien”, zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij LPL Financial.

In navolging daarvan zei Meera Pandit, mondiale marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management, tegen CNBC: “De impact van geopolitieke gebeurtenissen op de langere termijn is doorgaans enigszins beperkt.”

Bij een nieuwe blijk van vertrouwen steeg zelfs de Russell 2000-index van smallcapbedrijven met 0,6%, wat beter presteerde dan de Dow Jones en de Nasdaq. Zoals ik al eerder heb opgemerkt, weerspiegelt de Russell 2000 de macro-economische omstandigheden nauwkeuriger en sneller dan grotere indexen. De winst van gisteren zou dus een teken kunnen zijn dat de markt zich ‘voorbereidt op een ommekeer’, zoals Krosby het stelt.

Het kan schokkend lijken dat de markten zich herstellen, net op het moment dat er een nieuw, dodelijk conflict woedt. Maar het bevestigt wat we dit jaar hebben gezien: de Russische agressie in Oekraïne had slechts een beperkt effect, als dat er al was, op de Amerikaanse economie en markten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert