FINANCIEEL.com

De oorlog tussen Israël en Hamas oefent druk uit op de Republikeinen om een ​​voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te kiezen

De oorlog tussen Israël en Hamas oefent druk uit op de Republikeinen om een ​​voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te kiezen

Republikeinse wetgevers staan ​​onder toenemende druk om een ​​kandidaat te kiezen ter vervanging van Kevin McCarthy als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden deze week, na de ergste aanval op Israël in vijftig jaar.

Een hoge functionaris van de regering-Biden gaf zaterdag aan verslaggevers te kennen dat de verlamming in het Huis van Afgevaardigden de Amerikaanse inspanningen om Israël te steunen zou kunnen bemoeilijken.

“Er is hier waarschijnlijk een rol weggelegd voor het Congres, en zonder een voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is dat een unieke situatie waar we doorheen zullen moeten werken”, zei de functionaris in een telefonische briefing.

McCarthy uit Californië werd vorige week door conservatieve Republikeinen afgezet, de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een voorzitter van het Huis van Afgevaardigden werd afgezet bij een motie van wantrouwen.

Republikeinse wetgevers hebben moeite gehad om zich te verenigen rond een vervanger voor McCarthy. Steve Scalise, leider van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden uit Louisiana, en voorzitter van de rechterlijke commissie, Jim Jordan uit Ohio, worden gezien als de topkandidaten.

Jordan en Scalise hebben ondubbelzinnige steun uitgesproken voor Israël in de nasleep van de verwoestende verrassingsaanval afgelopen weekend door de militante groepering Hamas op steden die grenzen aan de Gazastrook.

McCarthy zei zaterdag tegen Fox News dat het Huis niets kan doen totdat het lichaam een ​​spreker kiest: “Ik weet niet of dat snel gebeurt”, zei McCarthy.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zullen naar verwachting woensdagochtend stemmen op een kandidaat die McCarthy zal vervangen. De GOP heeft een conferentievergadering gepland op maandag om 18.00 uur en een kandidatenforum om dinsdag om 17.00 uur.

Hakeem Jeffries, leider van de minderheden in het Huis van Afgevaardigden uit D-New York, riep de Republikeinen op om genoegen te nemen met een kandidaat die 217 stemmen kan winnen in het nauw verdeelde Huis, zodat wetgevers verder kunnen gaan met steun aan Israël.

Afgevaardigde Michael McCaul, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, zei dat het besluit om McCarthy af te zetten een “gevaarlijke” boodschap heeft gestuurd naar Amerikaanse tegenstanders over de hele wereld.

“Het was niet mijn idee om de spreker te verdrijven”, vertelde McCaul, R-Texas, aan CNN in een interview dat zondag werd uitgezonden.

‘Ik kijk naar de wereld en alle bedreigingen die er zijn, en wat voor boodschap sturen we naar onze tegenstanders als we niet kunnen regeren, als we disfunctioneel zijn, als we niet eens een spreker hebben van de Huis,’ zei McCaul.

Het Hamas-offensief is de dodelijkste aanval op Israël sinds de Jom Kipoeroorlog van 1973.

Meer dan 700 Israëli’s kwamen om bij aanvallen en meer dan 100 soldaten en burgers zijn gegijzeld. Israël heeft Hamas formeel de oorlog verklaard, Gaza belegerd en vergeldingsaanvallen gelanceerd waarbij minstens 560 Palestijnen zijn omgekomen.

Jordanië heeft alle oproepen aan Israël afgewezen om zich terughoudend op te stellen als reactie op het offensief van Hamas. Het congreslid uit Ohio vertelde Fox News in een interview dat zondag werd uitgezonden dat de VS Israël moeten geven “wat ze nodig hebben om te winnen”.

Scalise zei zaterdag in een post op sociale media dat Israël de volledige steun van de VS heeft: “Ze moeten zichzelf verdedigen terwijl hun burgers worden afgeslacht door Hamas-terroristen.”

Toen minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken werd gevraagd naar de wanorde in het Congres, zei hij zondag tegen NBC News dat de VS een permanente overeenkomst met Israël hebben om jaarlijks 3,8 miljard dollar aan veiligheidshulp te leveren.

“Er zit al een enorme hoeveelheid hulp en bijstand in de pijplijn”, zei Blinken. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat Israël specifieke verzoeken om aanvullende hulp heeft gedaan, zonder in details te treden.

Toch is het, zei Blinken, belangrijk dat beide huizen van het Congres duidelijk hun steun aan Israël betuigen: “Dat is iets dat we willen zien, en we hopen dat dat snel gebeurt”, zei hij.

Volgens het Pentagon zetten de VS het vliegdekschip USS Gerald R. Ford en verschillende andere oorlogsschepen in in het oostelijke Middellandse Zeegebied en versterken ze verschillende squadrons gevechtsvliegtuigen om als afschrikmiddel in de regio te fungeren.

Minister van Defensie Lloyd Austin zei zondag dat de VS ook aanvullende militaire hulp zullen bieden aan het Israëlische leger, inclusief munitie. Deze eerste tranche van de hulp is onderweg en zal naar verwachting de komende dagen in Israël aankomen, zei Austin in een verklaring.

Afgevaardigde Matt Gaetz, de Republikein uit Florida die leiding gaf aan de afzetting van McCarthy, verwierp de beschuldigingen dat zijn besluit om de voorzitter af te zetten de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar zou brengen.

“Ik denk niet dat andere landen net zo veel over het sprekerschap van Kevin McCarthy denken als Kevin McCarthy”, zei Gaetz tegen NBC News in een interview dat zondag werd uitgezonden.

De Republikein uit Florida zei dat de Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden zich deze week rond Scalise of Jordanië zullen verenigen: “Ik verwerp het uitgangspunt dat dit nog weken zal aanslepen”, zei Gaetz.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert