De olie-export van Saoedi-Arabië naar de VS schoot omhoog tijdens coronavirusvergrendelingen

By admin

De Saoedi-Arabische olie-export naar de Verenigde Staten is tussen februari en maart meer dan verdubbeld toen de olieprijzen stortten en de Amerikaanse schalieproducenten de vernietiging van de vraag als gevolg van de coronaviruspandemie op gang brachten, blijkt uit gegevens van analysebedrijf TankerTrackers.com.

Saoedische ruwe zendingen naar Amerikaanse havens gingen van gemiddeld 366.000 vaten per dag (bpd) in februari tot 829.540 bpd in maart – een veelvoud van ongeveer 2,5. Dat betekent dat Saoedi-Arabië de afgelopen maand ongeveer 25 miljoen vaten ruwe olie naar de Verenigde Staten heeft verscheept, een niveau dat sinds december 2018 niet is gezien.

En gegevens van TankerTrackers.com tonen aan dat dit cijfer op schema ligt om in april te worden overtroffen – satellietvolgsystemen van VLCC’s, de schepen die ruwe olie vervoeren, volgden maar liefst 1,46 miljoen vaten per dag Saoedische olie die in de eerste twee weken van April alleen. De meeste tankers gingen naar de Gulf Coast, een kleiner deel ging naar Californische havens.

Volgens de website van de Saoedische staatsolieproducent Aramco laadde het bedrijf op 1 april 15 tankschepen voor zijn internationale klanten – de dag waarop een eerdere OPEC-productie-bezuinigingsovereenkomst met zijn olieproducerende bondgenoten, OPEC +, afliep – leverde het de tankers een record van 18,8 miljoen vaten op één dag.

De exportstijging komt tegen de achtergrond van een van de meest dramatische periodes in de geschiedenis van de oliemarkt: Recordolieproductie van ’s werelds grootste olieproducenten stond naast een ingewikkelde vraag als gevolg van wereldwijde blokkades van het coronavirus, aangezien de economische activiteit en het wereldwijde commerciële transport tot stilstand kwamen. .

“Eind maart zag ik een enorme toename van het affakkelen van gas in de velden in de oostelijke provincie, dus gingen ze op het metaal trappen en pompten zoveel mogelijk uit”, vertelde Samir Madani, oprichter van TankerTrackers.com, aan CNBC over de telefoon donderdag. ‘Het lichtte op als een kerstboom, de hele oostelijke provincie, alle fakkels kwamen net weer online.’

De oostelijke provincie van Saoedi-Arabië is de thuisbasis van ’s werelds grootste olievelden en verwerkingsfaciliteit, en het grootste deel van de productie van het koninkrijk.

Dus wat gebeurde er? Voorafgaand aan het aflopen van de vorige OPEC + -kortingsovereenkomst op 1 april verlaagde Saoedi-Arabië zijn officiële verkoopprijzen (OSP) aan zijn klanten. Tegelijkertijd moesten Saoedische vaten op weg naar de beste koper, China, waarschijnlijk worden omgeleid vanwege de uitgebreide lock-out van China die bedoeld was om de verspreiding van het coronavirus in het land te bestrijden.

“Ik vermoed dat dit in de onmiddellijke nasleep was van de mislukte OPEC + -vergadering begin maart,” vertelde Tamas Varga, een olieanalist bij PVM Oil Associates, aan CNBC. “Toen beloofde Saoedi’s de productie en export aanzienlijk te verhogen en OSP met enkele dollars te verlagen.”

Begin maart mislukten de onderhandelingen tussen de OPEC en haar bondgenoten toen Rusland de voorwaarden van Saoedi-Arabië om de prijzen te verlagen, verwierp, waardoor beide staten van koers veranderden en een prijzenoorlog begonnen, waarbij de Saoedi’s de productie verhoogden en de verkoopprijzen voor hun klanten.

De verhuizing was zo destructief voor de oliemarkten – met name de Amerikaanse schalie-industrie – dat de Amerikaanse president Donald Trump de producenten opriep hun productie te beteugelen, hoewel hij niet hetzelfde deed voor Amerikaanse schaliebedrijven, die nu faillissementen zien, capex-bezuinigingen en productie shut-ins als gevolg van marktdruk.

Tegelijkertijd verdampte de Chinese vraag naar olie bijna, omdat het zijn belangrijkste economische hubs gesloten hield en fabrieken in het hele land van 1,4 miljard gesloten bleven. Van februari tot maart daalden de Saoedische olieleveringen naar China met bijna 800.000 bpd.

“Toen de corona-uitbraak in China in februari piekte, werd minder ruwe import gecontracteerd en lag er een vertraging van enkele weken tussen contractering en levering”, zegt Per Magnus Nysveen, hoofd analyse bij Rystad Energy. “In de Verenigde Staten draaiden de raffinaderijen in maart nog steeds op volle toeren en sommige ladingen werden daarom omgeleid naar de Verenigde Staten”

Ellen Wald, president van Transversal Consulting en een expert in Saudi Aramco, voegde eraan toe dat dit betekende dat “er dus meer olie beschikbaar was om naar de VS te verschepen, waar Aramco de grootste raffinaderij van het land bezit” – de Motiva-raffinaderij in Port Arthur, Texas .

Voor veel Amerikaanse raffinaderijen is het kopen van Saoedische ruwe olie over Amerikaanse leisteen ook een noodzaak – oudere raffinaderijen zijn niet ontworpen om de lichtere soorten ruwe olie die afkomstig zijn van Amerikaanse schaliepleisters te kunnen verwerken, en hebben middelgrote en zware soorten olie nodig die Saoedi-Arabië produceert , vooral voor producten als diesel.

De OPEC en zijn bondgenoten kwamen afgelopen zondag eindelijk overeen om de krachten te bundelen om vanaf mei een historische 9,7 miljoen vaten per dag van de markten te halen, in een deal die tot 2022 zal duren – maar de olieprijzen blijven laag, met een ruwe Brent-benchmark met 55% het jaar tot nu toe op vrijdagochtend en met behoud van de 18-jarige laag te midden van sombere vooruitzichten voor de vraag naarmate de pandemie zich voortzet.

Ondanks de deal verlaagt Saoedi-Arabië nog steeds zijn verkoopprijzen aan veel van zijn klanten voor mei, bijvoorbeeld door zijn vlaggenschip Arab Light crude aan Oost-Aziatische klanten te verdisconteren met $ 4,20 per vat in vergelijking met de prijzen in april. Ondertussen stijgen de verkoopprijzen voor de VS in feite tot $ 3 per vat voor zijn lichte ruwe olie, na een korting van $ 3,75 tussen maart en april. De verkoopprijzen aan Europa tussen april en mei blijven ongewijzigd na een verlaging van de prijzen met $ 8 tot $ 13 voor april.

De Saoedische stromen naar de VS “zouden in april relatief hoog kunnen blijven, maar zouden in mei moeten dalen”, zei Varga van PVM.