FINANCIEEL.com

De nummer 1 val waar langdurige relaties in trappen – en hoe deze te vermijden

De nummer 1 val waar langdurige relaties in trappen – en hoe deze te vermijden

In langdurige relaties is het heel gebruikelijk dat mensen hun ongeluk koppelen aan de acties van hun partner. Ze denken: “als mijn partner me elke ochtend een sms zou sturen, zou ik me minder angstig voelen”, of “als mijn partner meer zou willen reizen, zou ik me meer gestimuleerd voelen.”

Maar die gevoelens van onvervuldheid of ontevredenheid hebben misschien helemaal niets met een partner te maken, zegt Lisa Marie Bobby, psycholoog en oprichter van Growing Self Counseling & Coaching in Denver.

“Ik zie heel vaak dat mensen valse logica gebruiken als het gaat om hun relaties”, zegt Bobby. “Dat de manier waarop ze zich voelen het gevolg is van een externe omstandigheid.”

Dit kan ertoe leiden dat een persoon zijn partner vraagt ​​om bepaald gedrag te veranderen in een poging om zijn eigen relationele angst te verlichten. Dit is niet alleen oneerlijk tegenover een partner, maar over het algemeen ook niet effectief.

In plaats van je partner te vragen om te veranderen, stelt Bobby voor jezelf één vraag te stellen: “Wat is er met mij, mijn manier van denken, mijn kernovertuigingen, mijn emotionele managementvaardigheden of het gebrek eraan, waardoor ik me een beetje ‘bleh’ voel in de context van een perfect mooi huwelijk?”

De ‘valse logica’ val

Stel dat uw partner veel tijd doorbrengt op het werk en met vrienden. U kunt zich verwaarloosd gaan voelen en tegen uzelf zeggen dat u gelukkiger zou zijn als ze meer tijd met u doorbrachten.

Dit, zegt Bobby, is de “valse logica” val.

“De valse logica zou zijn: ‘als ik met een andere persoon zou zijn, zou ik me niet meer in de steek gelaten voelen'”, zegt Bobby. “Naar mijn ervaring zou je je totaal in de steek gelaten voelen. Het zou alleen om andere redenen zijn.”

Wat is er met mij, mijn manier van denken, mijn kernovertuigingen, mijn emotionele managementvaardigheden of het ontbreken daarvan, waardoor ik me een beetje “meh” voel in de context van een prima huwelijk?

Lisa Marie Bobby

psycholoog

Pogingen om je eigen emotionele toestand te veranderen door het gedrag van je partner te beheersen, werken niet.

“Telkens wanneer mensen de manier waarop ze zich voelen naar buiten brengen, ontstaat er een heel moeilijke dynamiek waarin mensen proberen hun omstandigheden te veranderen als een manier om hun eigen emotionele ervaring te veranderen”, zegt Bobby.

Maar een partner is er niet om je emoties te reguleren. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen welke acties je kunt ondernemen om jezelf gelukkiger te laten voelen, en je partner niet op te zadelen met die bevalling.

NIET MISSEN: Wil je slimmer en succesvoller zijn met je geld, werk en leven? Schrijf je in voor onze nieuwe nieuwsbrief!

Ontvang CNBC’s gratis Warren Buffett gids voor beleggendat het beste advies van de miljardair voor reguliere beleggers, de do’s en don’ts en drie belangrijke beleggingsprincipes samenvat in een duidelijke en eenvoudige handleiding.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert