FINANCIEEL.com

De mondiale rijstmarkten verkeren in een crisis door een ‘kunstmatig’ tekort

De mondiale rijstmarkten verkeren in een crisis door een ‘kunstmatig’ tekort

Rijst is een cruciaal basisproduct voor meer dan de helft van de wereldbevolking en de wereld maakt zich op voor het grootste tekort in twintig jaar.

Het Indiase exportverbod op rijst weerklinkt op de mondiale rijstmarkten en bedreigt de voedselzekerheid als ontwikkelingslanden zich geen rijst kunnen veroorloven of er geen toegang toe hebben.

“Het enige tekort dat er op dit moment bestaat zou eigenlijk India’s gewone, witte, langkorrelige rijst van slechte kwaliteit zijn die ze naar veel landen in Afrika en Zuidoost-Azië verzenden,” vertelde Peter Bachmann, vice-president van beleid en overheidszaken, aan CNBC. . “En toen ze een verbod instelden, had dat de zwaarste en eerst impact op de ontwikkelingslanden.”

Ten eerste verbood India de export van breukrijst en legde in september 2022 een invoerrecht van 20% in op de export van sommige rijstvariëteiten.

Vervolgens verbood India in juli 2023 de export van zijn gewone, witte, langkorrelige rijst.

“India is een land dat in aanzienlijke mate heeft geleden onder voedselonzekerheid, dus er is een begrijpelijke wens om de juiste beschikbaarheid van basisvoedsel zoals rijst in het land te garanderen”, vertelde Will Kletter, vice-president operaties en strategie bij ClimateAi, aan CNBC.

“Maar daar zit een afweging in.”

De Indiase rijstexport maakt 40% van de markt uit, dus elk exportverbod heeft snel invloed op de wereldprijzen.

Volgens het International Food Policy Research Institute stegen de rijstprijzen met 15% tot 20% en bereikten daarmee het hoogste punt in bijna twaalf jaar.

“[India is] proberen voldoende rijst op hun binnenlandse markten veilig te stellen, zodat de prijzen voor consumenten zullen dalen”, aldus Bachmann.

Een deel van het probleem is dat ondanks het feit dat we te maken kregen met dezelfde stijgende inputkosten voor energie en kunstmest, de marktprijzen voor rijst relatief stabiel bleven in vergelijking met andere landbouwgrondstoffen.

Amerikaanse rijstboeren worden geconfronteerd met dezelfde volatiele rijstprijzen.

“Onze boeren zullen het opnemen tegen elke rijstboer”, vertelde Michael Klein, vice-president communicatie en binnenlandse promotie bij USA Rice, aan CNBC. “Maar ze kunnen niet concurreren met de buitenlandse regering.”

Toen Amerikaanse rijstboerderijen moeite hadden om winstgevend te blijven omdat de mondiale rijstprijzen niet overeenkwamen met de stijgende inputkosten, keurde het Congres $250 miljoen aan aanvullende financiering goed.

“Deze programma’s zijn er alleen maar om te voorkomen dat deze boeren door de mazen van het net vallen, want dat zou een enorme ramp zijn,” zei Klein.

Kijk de video hierboven voor meer informatie over hoe de mondiale rijstprijzen betaalbaar voedsel, handelsrelaties en het levensonderhoud van miljoenen boeren bedreigen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert