FINANCIEEL.com

De meeste uitbestede programmeurs in India gaan over 2 jaar weg

De meeste uitbestede programmeurs in India gaan over 2 jaar weg

OpenAI Dall E 2 op een telefoon met een AI-hersenillustratie op het scherm erachter.

Jonathan Raa | Nurfoto |

De meeste uitbestede programmeurs in India zullen de komende twee jaar hun baan zien verdwijnen, zei Emad Mostaque, CEO van Stability AI.

Mostaque zei tijdens een gesprek met UBS-analisten dat de meeste uitbestede programmeurs van het land hun baan zullen verliezen, omdat de effecten van AI het nu mogelijk maken om software te ontwikkelen met veel minder mensen.

“Ik denk dat het verschillende soorten banen op verschillende manieren beïnvloedt”, zei Mostaque vorige week tijdens een telefoongesprek met analisten van de Zwitserse investeringsbank.

“Als je een baan achter een computer doet en niemand je ooit ziet, dan heeft dat een enorme impact, omdat deze modellen echt getalenteerde afstudeerders zijn.”

Volgens Mostaque zal echter niet iedereen op dezelfde manier worden getroffen.

Dat is niet in de laatste plaats te wijten aan verschillende regels en voorschriften over de hele wereld. Landen met strengere arbeidswetgeving, zoals Frankrijk, zullen bijvoorbeeld minder snel een dergelijke impact zien.

In India, zei Mostaque, “zullen uitbestede programmeurs tot niveau drie programmeurs binnen een of twee jaar weg zijn, terwijl je in Frankrijk nooit een ontwikkelaar zult ontslaan.”

“Dus het beïnvloedt verschillende modellen in verschillende landen op verschillende manieren in verschillende sectoren.”

India is de thuisbasis van meer dan 5 miljoen softwareprogrammeurs, die volgens een rapport van Bloomberg het meest worden bedreigd door de gevolgen van geavanceerde AI-tools zoals ChatGPT.

Harvard-professor over AI-baanrisico's: we moeten de bedrijfsmodellen voor advertentie-updates verbeteren

Het op een na grootste land van Azië is een uitstekende locatie voor bedrijven die backofficetaken en andere functies naar het buitenland uitbesteden. Techgiganten uit Silicon Valley, Wall Street-banken, luchtvaartmaatschappijen en detailhandelaren zijn allemaal klanten van Indiase outsourcingbedrijven.

Tata-adviesdiensten (TCS), een Indiaas multinationaal IT-diensten- en adviesbureau, is de grootste outsourcingprovider van het land. Anderen omvatten infosys En Wipro.

TCS heeft groot ingezet op generatieve AI en heeft toegezegd meer dan 25.000 ingenieurs te trainen in de technologie via de Azure Open AI-service van Microsoft om “klanten te helpen hun acceptatie van deze krachtige nieuwe technologie te versnellen”.

In een interview met CNBC donderdag zei de CEO van TCS, N. Ganapathy Subramaniam, dat het bedrijf ongeveer vier jaar geleden begon met een “machine-first”-benadering van projectoplevering en dat het liet zien hoe AI een “enorme impact zal hebben op de manier waarop we werken”. en de manier waarop we dingen doen.”

Generatieve AI, zei Subramaniam, “heeft het net een paar jaar vooruit geholpen.”

Mostaque herhaalde een eerdere verklaring die hij had afgelegd en zei dat er over vijf jaar “geen programmeurs meer” zullen zijn – hij maakte echter een voorbehoud door te zeggen dat hij programmeurs bedoelde in de traditionele zin.

“Waarom zou je code moeten schrijven waar de computer code beter kan schrijven? Wanneer je het programmeren deconstrueert van het testen van bugs tot het testen van eenheden tot het bedenken van ideeën, kan een AI dat doen, maar dan beter”, zei Mostaque.

“Maar het zal het niet automatisch doen, het zullen AI ‘co-piloten’ zijn,” zei Mostaque. “Dat betekent dat er minder mensen nodig zijn voor klassieke programmering, maar dan wel voor andere dingen? Dit is de vraag en dit is de balans die we moeten begrijpen, omdat verschillende gebieden ook anders worden beïnvloed.”

HORLOGE: AI gaat een ‘enorme impact’ maken op de manier waarop we opereren: Tata Consultancy Services

AI gaat een 'enorme impact' maken op de manier waarop we opereren: Tata Consultancy Services

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert