De marktwaarde van Peloton daalt met $ 2,5 miljard naarmate de aandelen onder de IPO-prijs komen

By Jernst van Waal

Een monitor toont bewegwijzering van Peloton Interactive Inc. tijdens de beursintroductie (IPO) van het bedrijf tegenover de Nasdaq MarketSite in New York, VS, op donderdag 26 september 2019.

Michael Nagle | Bloomberg | Getty Images

De aandelen van Peloton sloten donderdag 23,9% op $ 24,22, waarmee ongeveer $ 2,5 miljard van de marktwaarde werd weggevaagd.

De scherpe daling bracht het aandeel onder de $ 29 waar het voor het eerst geprijsd was in september 2019, en markeerde een nieuwe opmerkelijke mijlpaal in de turbulente rit van het bedrijf in de afgelopen maanden.

De aandelen kelderden nadat CNBC meldde dat het aangesloten fitnessbedrijf de productie van zijn producten tijdelijk stopzet en meerdere keren werd stopgezet vanwege volatiliteit.

Peloton, geleid door Chief Executive John Foley, ging meer dan twee jaar geleden naar de beurs met een initiële marktkapitalisatie van $ 8,1 miljard.

Het aandeel handelde kort onder de drempel van $29 na zijn publieke debuut. Rond half maart 2020, in de buurt van het begin van de pandemie, schommelden de Peloton-aandelen rond de $ 23, terwijl de bredere markt tuimelde te midden van de onzekerheid van het coronavirus.

Maar toen beleggers Peloton begonnen te zien als de ultieme thuisvoorraad, maakten de aandelen een enorme rally door. Het aandeel bereikte op 14 januari vorig jaar een recordhoogte in de loop van de dag van $ 171,09, aangezien Peloton een driecijferige omzetgroei rapporteerde en een record-laag verloop onder gebruikers zag. Op dat moment haalde het een marktkapitalisatie van bijna $ 50 miljard.

De zorgen van beleggers begonnen echter binnen te druppelen, aangezien de enorme groei van Peloton gepaard ging met beperkingen in de toeleveringsketen. Klanten die duizenden dollars hadden betaald voor een fiets of een van Peloton’s loopbandmachines, meldden vertragingen bij de levering en Peloton werd gedwongen te investeren om zijn productiecapaciteit te vergroten.

Toen het nieuws over een kind dat stierf door een ongeval in verband met Peloton’s duurdere Tread+ loopband afgelopen maart, joeg zowel investeerders als consumenten de stuipen op het lijf. In eerste instantie verzette Peloton zich tegen oproepen aan het bedrijf om zijn loopbandmachines terug te roepen. Omdat er echter meer verwondingen werden gemeld, heeft Peloton afgelopen mei een vrijwillige terugroepactie van zowel zijn Tread- als Tread+-producten uitgebracht. De aandelen werden op dit moment onder de $ 100 verhandeld.

In de afgelopen maanden heeft Peloton het tempo van zijn omzetgroei zien vertragen, en het voegt niet zoveel nieuwe gebruikers per kwartaal toe als een jaar eerder. Een deel hiervan was te verwachten, aangezien de pandemie een buitengewone vraag van consumenten naar de fitnessproducten van Peloton aanwakkerde toen sportscholen tijdelijk gesloten waren en mensen thuis wilden trainen. Nu hebben consumenten echter een hele reeks fitnessopties voor thuis om uit te kiezen: Tonal, Hydrow, Mirror, Tempo en Clmbr, om er maar een paar te noemen. Ze kunnen er ook voor kiezen om terug te gaan naar een sportschool of een boutique fitnessles.

Na drie opeenvolgende kwartalen van netto-inkomsten te hebben gerapporteerd, boekte Peloton een verlies in de periode van drie maanden eindigend op 31 maart, en de verliezen zijn in de kwartalen sindsdien opgelopen.

Peloton heeft gezegd dat het niet verwacht winstgevend te zijn – vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie – tot het fiscale jaar 2023.

CNBC meldde dinsdag dat Peloton nu samenwerkt met adviesbureau McKinsey & Co. om te zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen, waaronder ontslagen en winkelsluitingen.

Aan het einde van deze maand zal het ook beginnen met het heffen van verzend- en opstartkosten voor zijn Bike and Tread-producten, deels vanwege de historische inflatie. De prijs van zijn fiets gaat van $ 1.495 naar $ 1.745. De goedkopere loopband zal stijgen van $ 2.495 naar $ 2.845. Volgens de website van Peloton blijft de Bike+ $ 2.495.

Peloton had afgelopen augustus de prijs van zijn fiets met ongeveer 20% verlaagd tot $ 1.495, en zei dat het hoopte consumenten een meer betaalbare optie te bieden.

JMP Securities-analist Andrew Boone zei in een nota aan klanten dat de dreigende prijsstijgingen in fiscaal 2023 tot wel 150 miljoen dollar extra omzet en brutowinst zouden kunnen opleveren. Het zou toekomstige klanten ook kunnen aanmoedigen om Peloton’s duurdere Bike+ te kopen, zei hij. , dat niet wordt beïnvloed door de prijsstijgingen en nu als een meer redelijke optie kan worden beschouwd.

Maar de extra kosten kunnen ook de vraag schaden en consumenten ertoe aanzetten ergens anders te winkelen.

Peloton zet in op productinnovatie en internationale expansie om toekomstige groei te stimuleren. Het zal binnenkort beginnen met de verkoop van een krachtproduct genaamd Peloton Guide in een bundel met zijn hartslagarmband voor $ 495. De hoop is dat bestaande gebruikers terugkerende klanten zullen worden wanneer ze accessoires kopen, zoals Peloton’s dumbbells of fietsschoenen, evenals kleding.

Na een stijging van meer dan 440% in 2020, daalden de Peloton-aandelen in 2021 met 76%.