De markten zullen naar verwachting scherp blijven terwijl de Fed de komende week bijeenkomt

By Jernst van Waal

Handelaren op de vloer op de NYSE, 13 januari 2022.

Bron: NYSE

De turbulentie op de markt zal de komende week waarschijnlijk aanhouden als de Federal Reserve bijeenkomt en de grootste technologiebedrijven — Apple en Microsoft — winstcijfers rapporteren.

Aandelen op vrijdag sloten hun slechtste week sinds 2020 af, met grote verliezen in technologie en consumentengoederen. FANG-lieveling Netflix werd gescheurd na de winst op donderdagmiddag, en handelaren kijken of hetzelfde lot andere grote tech-namen zal verslaan.

Het was een pijnlijke week op Wall Street, waarbij de Nasdaq met 7,6% voor de week zakte, de slechtste prestatie sinds maart 2020. De S&P 500 eindigde de week op 4.397, een daling van 5,7%, en staat nu 8,7% op 4 januari. hoog.

Volgens FactSet is de Nasdaq met 15,5% gedaald ten opzichte van zijn hoogste punt en kent hij de slechtste start van het jaar gedurende de eerste 14 handelsdagen sinds 2008.

De vergadering van de Federal Reserve op dinsdag en woensdag overtroeft al het andere voor de markten, aangezien beleggers wachten op nieuwe aanwijzingen over hoeveel de centrale bank dit jaar de rente zal verhogen en wanneer deze zal beginnen. Economen verwachten dat de Fed de markten zal sturen naar een renteverhoging van een kwart procentpunt in maart.

Er wordt ook een lawine van belangrijke winstrapporten verwacht, waaronder bijna de helft van de Dow 30’s blue chips, zoals 3M, IBM, Intel, Caterpillar en American Express. De twee grootste aandelen in termen van marktkapitalisatie, Microsoft en Apple, rapporteren respectievelijk dinsdag en donderdag. Tesla meldt woensdag.

De economie zal ook een aandachtspunt zijn met een eerste blik op het bbp van het vierde kwartaal op donderdag, en de persoonlijke consumptie-uitgavengegevens van vrijdag, waaronder de door de Fed geprefereerde inflatiemaatstaf.

Aandelen zouden volatieler kunnen worden verhandeld, nadat een wilde week van wipactie resulteerde in steile dalingen in belangrijke indices. De zwakste grote sectoren voor de week waren duurzame consumentengoederen, met een daling van 8,5%, gevolgd door communicatiediensten en technologie, beide met ongeveer 7% lager.

Het winstseizoen is tot nu toe gemengd met enkele spraakmakende negatieve aandelenreacties toen beleggers het niet leuk vonden wat ze hoorden.

Netflix-aandelen stortten vrijdag in en verloren 22% na een teleurstellende onthulling over abonneegegevens toen het donderdagmiddag inkomsten bekendmaakte. JP Morgan Chase daalde een week eerder scherp toen het hogere kosten en tragere handelsactiviteit rapporteerde.

“We denken niet dat het winstseizoen een macrokatalysator is om de indexen significant in de ene of de andere richting te sturen. Dit is een aandeel per aandeel verhaal”, zegt Julian Emanuel, chief equity, derivaten en kwantitatieve strateeg bij Evercore ISI. .

“De goede rapporten worden waarschijnlijk beloond, maar op een veel meer gedempte manier, terwijl de bedrijven die een van beide missen” [revenues or earnings] zullen onevenredig worden gestraft. Het maakt niet uit of je verslaat of mist, maar als je negatieve opmerkingen hebt over marges en kosten, betaal je een prijs”, voegde hij eraan toe.

Vooruit gevoed

Dezelfde inflatie die tot uiting komt in stijgende kosten van bedrijfswinsten en hogere prijzen, is een grote zorg geworden voor de Fed. Beleggers zullen goed luisteren om te horen hoe bezorgd de Fed is over inflatie wanneer voorzitter Jerome Powell de media woensdagmiddag informeert nadat het beleidsvormende Federal Open Market Committee zijn verklaring heeft vrijgegeven.

De Fed zal naar verwachting niet de rentetarieven verhogen of het beleid wijzigen tijdens deze vergadering, maar het zou de weg kunnen banen voor hoe het zal handelen wanneer het zijn obligatie-opkoopprogramma, waarschijnlijk in maart, voltooit. Veel economen verwachten dat de Fed in maart zou kunnen beginnen met het verhogen van haar Fed Funds-doeltarief van bijna nul met een verhoging van een kwart procentpunt.

“De basislijn is dat we vier stijgingen zien en het begin van kwantitatieve verkrapping ergens rond het midden tot later in het jaar”, zei Emanuel. “Ik denk niet dat de Fed iets zal doen om de markt uit die houding te praten.”

De Fed heeft ook gezegd dat ze haar balans dit jaar zou kunnen verkleinen, en dat zou een ander soort beleidsverstrakking zijn, aangezien de centrale bank de vervallende effecten op haar balans niet meer vervangt door marktaankopen. Dat zou in wezen de omvang van de balans van bijna $ 9 biljoen verminderen.

De Fed heeft veel agressiever geklonken, of in het voordeel van renteverhogingen en andere beleidsverstrakkingen, vooral sinds ze haar prognose voor december naar buiten bracht. Het is niet waarschijnlijk dat Powell zijn toon deze week zal veranderen, zelfs niet als de aandelen uitverkocht raken, zei Emanuel.

“Als Powell dovisch zou klinken, zou het vermoeden zijn dat dit positief zou zijn voor de markt, maar we zouden kunnen beweren dat dat niet zo is”, zei hij. “Als de markt niet echt gelooft dat hij voor het vier-wandelingenplan gaat, is het zeer waarschijnlijk dat de 10-jaarsopbrengsten die de driejarige marge hebben overschreden door meer dan 1,80% te gaan, een zeer snelle overgang naar 2 kunnen maken. %.”

Hij voegde eraan toe: “De groei is al achterlijk ten opzichte van de waarde. Dat zou zeer destabiliserend zijn voor de markt.”

De Fed wordt door sommige Fed-watchers al als achterop de curve beschouwd.

“De Fed heeft nog nooit zo traag gereageerd op een opkomend inflatierisico en zelfs vandaag signaleert een goedaardige wandelende cyclus”, schreef Ethan Harris, hoofd van het wereldwijde economische onderzoek van de Bank of America. “Als ze het bij het verkeerde eind hebben en de inflatie nadert tot 3% dan 2%, is dat slecht nieuws voor zowel aandelen als obligaties.”

Obligatierendementen stagneren

De obligatierendementen bleven in het begin van de afgelopen week een trapje hoger, maar vielen tegen het einde van de week weer terug. De veel bekeken benchmarkrente op 10-jaars Treasuries bereikte halverwege de week 1,9% voordat hij vrijdag teruggleed naar 1,76%.

Ian Lyngen, hoofd van de Amerikaanse rentestrategie bij BMO, zei dat de obligatiemarkt een beweging van de Fed Funds-rente naar 1,75% inprijst. Hij zei dat de Fed zou moeten aangeven dat het de fondsendoelstelling hoger zou kunnen duwen om voor de 10-jarige tot 2% te komen.

“We verwachten dat het zich tot woensdag in dit bereik zal consolideren”, zei Lyngen. “Als de Fed niet agressiever naar buiten komt, zien we een klassieker ‘koop het gerucht, verkoop het feit’ en de 10-jaarsrente daalt.” Opbrengsten bewegen tegengesteld aan de prijs.

Technologie- en groeiaandelen werden het meest negatief beïnvloed door de hogere rentevoeten. Die aandelen worden gewaardeerd op het vooruitzicht van hun toekomstige winst, en de veronderstelling is dat in een omgeving van goedkoop geld de waarderingen hoger kunnen zijn.

Maar naarmate de Fed verstrakt en de inflatie blijft oplaaien, verwachten veel strategen dat cyclische en waardeaandelen het beter zullen doen. Sinds het begin van het jaar is de technologiesector met 11,4% gedaald. Energie was de outperformer en is de enige grote sector die dit jaar hoger staat, een stijging van 12,8%.

“De hele bedoeling van de Fed is om de financiële voorwaarden aan te scherpen, dus als je de Fed bent wat je in de eerste drie weken van het jaar hebt gezien, zit je misschien prima”, zei Emanuel. “Ik denk niet dat als je Powell bent, je gaat proberen de markt uit de modus te praten waarin het zich momenteel bevindt. Ik denk dat je best tevreden bent met hoe het jaar is begonnen.”

Emanuel verwacht dat de S&P 500 het jaar zal eindigen op 5.100. Wat betreft de huidige uitverkoop, zei hij dat de S&P 500 waarschijnlijk zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde zal bereiken op ongeveer 4.425, maar er is geen garantie dat dit de bodem van deze uitverkoop zal zijn.

Week vooruit kalender

maandag

Inkomsten: IBM, Zions Bancorp, Halliburton, Royal Phillips, Steel Dynamics

9:45 uur Productie PMI

945 uur Diensten PMI

dinsdag

Vergadering van het Federal Reserve Open Market Committee begint

Inkomsten: Microsoft, Johnson en Johnson, American Express, Verizon, 3M, General Electric, Texas Instruments, Raytheon Technologies, Lockheed Martin, Archer Daniels Midland, Canadian National Railway, Hawaiian Holdings, Capital One, Paccar, F5 Networks, Boston Properties

9:00 uur S&P/Case-Shiller huizenprijzen

9.00 uur FHFA huizenprijzen

10:00 uur Consumentenvertrouwen

woensdag

Inkomsten: Intel, Boeing, AT&T, Tesla, Whirlpool, General Dynamics, Anthem, Abbott Labs, Nasdaq, Levi Strauss, Knight-Swift Transportation, Samsung Electronics, ServiceNow, Xilinx, Seagate Technology, Lam Research, Teradyne, Raymond James, Flex, SLM , LendingClub

8:30 uur Vooruitgang economische indicatoren

10:00 uur Verkoop van nieuwe huizen

14:00 uur FOMC-beslissing

14.30 uur Briefing met Fed-voorzitter Ben Bernanke

Donderdag

Inkomsten: Apple, McDonald’s, Visa, Comcast, International Paper, Blackstone, Mastercard, Mondelez, Robinhood, Altria, JetBlue, Deutsche Bank, STMicroelectronics, Diageo, Marsh en McLennan, Sherwin-Williams, T. Rowe Price, Ball Corp, Diageo, Nucor, Alaska Air, Tractor Supply, SAP, Dow, Southwest Air, Northrop Grumman, HCA Healthcare, McCormick, Textron, Valero Energy, Ethan Allen, KLA Corp, Beazer Homes, Western Digital, Eastman Chemical, Canadian Pacific Railway, Celanese, Olin, Danaher , Murphy-olie

8:30 uur Eerste aanvragen voor werkloosheid

8:30 uur Duurzame goederen

8:30 uur Q4 vooruitgang reëel BBP

10:00 In afwachting van woningverkopen

vrijdag

Inkomsten: Chevron, Caterpillar, Colgate-Palmolive, Weyerhaeuser, Synchrony Financial, Charter Communications, Philips 66, Church & Dwight, Booz Allen Hamilton, LyondellBasell Industries, VF Corp

8:30 uur Persoonlijk inkomen/uitgaven

8:30 uur Q4 Werkgelegenheidskostenindex

10:00 uur Consumentenvertrouwen