FINANCIEEL.com

De markt denkt dat de tarieven flink zullen dalen. Het zou in de steek gelaten kunnen worden

De markt denkt dat de tarieven flink zullen dalen. Het zou in de steek gelaten kunnen worden

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) op 15 november 2023 in New York City.

Spencer Platt | Getty Images Nieuws |

De markten lijken de positieve economische cijfers van deze week te hebben opgevat als het overduidelijke signaal voor de Federal Reserve om volgend jaar de rente agressief te gaan verlagen.

Indicaties dat zowel de consumenten- als de groothandelsinflatie aanzienlijk zijn afgenomen ten opzichte van de pieken van medio 2022, brachten handelaren in paniek, waarbij de meest recente indicaties op de FedWatch-meter van de CME Group wezen op een vol procentpunt van de verlagingen tegen eind 2024.

Dat zou op zijn minst een tikkeltje optimistisch kunnen zijn, vooral gezien de voorzichtige aanpak die functionarissen van de centrale banken hebben gevolgd tijdens hun campagne om de prijzen omlaag te brengen.

“De zaak is nog niet definitief beslecht”, zegt Lou Crandall, hoofdeconoom bij Wrightson ICAP. “We boeken vooruitgang in die richting, maar we zijn nog niet op het punt gekomen waarop ze gaan zeggen dat het risico van een nivellering op een niveau dat te ver boven de doelstelling ligt, is verdwenen.”

Deze week zijn twee belangrijke rapporten van het ministerie van Arbeid verschenen, waarvan één aantoont dat de consumentenprijzen in oktober in totaal onveranderd zijn gebleven, terwijl een ander aangaf dat de groothandelsprijzen vorige maand zelfs met een half procent zijn gedaald.

Terwijl de twaalfmaands index van de producentenprijzen daalde naar 1,3%, stond de consumentenprijsindex nog steeds op 3,2%. De kern-CPI draait ook nog steeds op een twaalfmaands rentepercentage van 4%. Bovendien bleek uit de maatstaf van de Atlanta Fed van ‘vaste’ prijzen, die niet zo vaak veranderen als die van bijvoorbeeld benzine, boodschappen en autoprijzen, dat de inflatie nog steeds stijgt naar een jaarlijkse clip van 4,9%.

“We komen dichterbij”, zei Crandall. “De gegevens die we deze week hebben gekregen, komen overeen met wat je zou willen zien als je die kant op gaat. Maar we hebben de bestemming nog niet bereikt.”

Op zoek naar 2% inflatie

De ‘bestemming’ van de Fed is een plaats waar de inflatie niet noodzakelijkerwijs haar jaarlijkse doelstelling van 2% bereikt, maar waar de inflatie ‘overtuigende’ vooruitgang laat zien dat ze daar wel komt.

“Wat we besloten hebben te doen is een beleidsrente handhaven en verdere cijfers afwachten. We willen echt overtuigend bewijs zien dat we het juiste niveau hebben bereikt”, zei Fed-voorzitter Jerome Powell op zijn persconferentie na de bijeenkomst in september.

Hoewel Fed-functionarissen niet hebben aangegeven hoeveel maanden op rij het versoepelen van de inflatiecijfers zal duren om tot die conclusie te komen, is de twaalfmaands kern-CPI sinds april elke maand gedaald. De Fed geeft de voorkeur aan kerninflatiemaatregelen als een betere graadmeter voor de inflatietrends op de lange termijn.

Handelaren lijken op dit moment meer zekerheid te hebben dan Fed-functionarissen.

De futures-prijzen gaven woensdag aan dat er geen kans is op verdere stijgingen in deze cyclus en dat de verlaging in het eerste kwartaal in mei zal plaatsvinden, gevolgd door een nieuwe in juli, en waarschijnlijk nog twee vóór het einde van 2024, volgens de peiling van de prijsstelling van de Fed Funds van de CME Group. termijnmarkt.

Als dat klopt, zou dat de benchmarkrente verlagen naar een streefbereik van 4,25%-4,5% en zou dat twee keer zo agressief zijn als het tempo dat de Fed in september had aangegeven.

De markten zullen dan ook met extra enthousiasme kijken hoe ambtenaren reageren op hun volgende beleidsvergadering op 12 en 13 december. Naast een renteoproep zullen ambtenaren tijdens de bijeenkomst driemaandelijkse updates geven van hun ‘dot plot’ van renteverwachtingen, evenals prognoses voor het bruto binnenlands product, de werkloosheid en de inflatie.

Maar de prijsstelling van acties van de Fed kan volatiel zijn, en vóór die bijeenkomst liggen er nog twee inflatierapporten in het verschiet. Wall Street zou teleurgesteld kunnen zijn in de manier waarop de Fed de beleidskoers op de korte termijn ziet.

“Ze zullen niet willen aangeven dat het nu tijd is om over renteverlagingen te praten, ook al is dat in de Fed Funds Futures al verwerkt”, zei voormalig Boston Fed-president Eric Rosengren woensdag in de Squawk Box van CNBC.

Voormalig voorzitter van de Boston Fed.  Rosengren: CPI van oktober 'ongeveer een even goed resultaat' als de Fed had verwacht

‘Zachte landing’-waarnemingen

Het marktenthousiasme van deze week was gebaseerd op twee fundamentele steunpunten: de overtuiging dat de Fed binnenkort zou kunnen beginnen met het verlagen van de rente, en het idee dat de centrale bank haar geroemde ‘zachte landing’ voor de economie zou kunnen verwezenlijken.

Deze twee punten zijn echter moeilijk in overeenstemming te brengen, aangezien een dergelijke agressieve versoepeling van het monetaire beleid historisch gezien alleen gepaard ging met neergang in de economie. Fed-functionarissen lijken ook terughoudend om al te vergevingsgezind te worden, waarbij Fed-president Austan Goolsbee van Chicago dinsdag zei dat hij “een weg te gaan” ziet voordat hij de inflatiedoelstelling bereikt, ook al houdt hij een mogelijke “gouden weg” open om een ​​recessie te vermijden.

“Een tragere economie in plaats van een recessie is de meest waarschijnlijke uitkomst”, aldus Rosengren. “Maar ik zou zeggen dat er zeker neerwaartse risico’s zijn.”

De rally op de aandelenmarkt en de recente daling van de rente op staatsobligaties vormen ook een nieuwe uitdaging voor een Fed die de financiële voorwaarden wil aanscherpen.

“De financiële omstandigheden zijn aanzienlijk versoepeld nu de markten het einde van de renteverhogingen door de Fed voorspellen, wat misschien niet de perfecte basis is voor een Fed die beweert de rente langer hoog te houden”, zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij LPL Financial.

De ‘hoger-voor-langer’-mantra is een hoeksteen geweest van de recente Fed-communicatie, zelfs van de leden die hebben gezegd dat ze tegen extra renteverhogingen zijn.

Het maakt deel uit van het bredere gevoel bij de centrale bank dat zij de fouten uit het verleden niet wil herhalen door de inflatiestrijd te staken zodra de economie tekenen van wankelen vertoont, zoals de laatste tijd het geval is. Zo daalden de consumentenbestedingen in oktober voor het eerst sinds maart.

Voor Fed-functionarissen komt dit neer op een moeilijke rekensom waarin ambtenaren niet graag hun overmoed uiten dat de laatste mijl in zicht is.

‘Een deel van het probleem waarmee de Fed altijd te maken heeft, is deze illusie van controle’, zegt Crandall, de econoom die in 1982 bij Wrightson ICAP begon. ‘Ze kunnen dingen beïnvloeden, maar ze kunnen ze niet controleren. Er zijn veel exogene factoren die de complexe dynamiek van de moderne wereldeconomie beïnvloeden. Ik ben dus gematigd optimistisch [the Fed can achieve its inflation goals]. Dat is iets anders dan zelfverzekerd zijn.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert