De Maleisische oppositieleider Anwar over de samenwerking met ex-premier Najib

By Jernst van Waal

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim vertelde vrijdag aan CNBC dat hij niet praat met de in ongenade gevallen voormalige premier Najib Razak over mogelijke samenwerking bij de volgende algemene verkiezingen.

Er is veel gespeculeerd dat de twee politieke tegenstanders hun krachten zouden bundelen om tegen premier Muhyiddin Yassin in te gaan. Een algemene verkiezing is pas in 2023 gepland, maar Muhyiddin heeft gezegd dat Maleisië er een zal houden als de Covid-pandemie voorbij is, aangezien rivalen zijn parlementaire steun in twijfel trekken.

“Met betrekking tot Najib, het is niet relevant. De vraag is niet relevant”, vertelde Anwar aan CNBC’s “Squawk Box Asia” toen hem werd gevraagd of hij zou samenwerken met de voormalige premier om zijn politieke doelen te bereiken.

“Er is geen basis. Hij leidt de partij niet. Hij voert geen discussie met ons. Het is alleen een perceptie dat die mogelijkheid bestaat, maar hij staat terecht en ik denk dat het nog jaren zal duren. En ik don ‘Ik denk niet dat er enige noodzaak of noodzaak is om hem te betrekken bij deze reeks onderhandelingen die gaande zijn,’ zei Anwar.

… Hij heeft geen enkele discussie met ons. Het is slechts een perceptie dat er die mogelijkheid is.

Anwar Ibrahim

Maleisische oppositieleider

Najib wordt geconfronteerd met verschillende processen die verband houden met het financiële schandaal bij staatsbedrijf 1Malaysia Development Berhad of 1MDB. Hij werd schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten in het eerste proces en gaat in beroep tegen de straf.

Vragen over het ontbrekende geld van 1MDB droegen bij aan de nederlaag van de door Najib geleide coalitie bij de algemene verkiezingen van 2018, waarbij de controle over het parlement van Maleisië voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van het land in 1957 veranderde.

De oud-premier behield zijn zetel in het parlement, maar trad af als leider van zijn partij.

Covid-uitbraak in Maleisië

Anwar zei dat een verkiezing een “secundaire” zorg is gezien de nog steeds hoge Covid-infecties in Maleisië. Hij vroeg zich af waarom het parlement niet bijeen kan komen om leden toe te staan ​​te “beraadslagen” over de pandemische respons en het vaccinatieprogramma van de regering.

De oppositieleider betwijfelde ook of de regering haar doel om eind dit jaar 80% van de Maleisische bevolking te vaccineren zal halen. Statistieken samengesteld door Our World in Data toonden aan dat minder dan 2% van de bevolking ten minste één vaccindosis heeft gekregen.

Maleisië heeft donderdag meer dan 367.900 gevallen van Covid en 1.363 sterfgevallen gemeld, zo bleek uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn groeiprognose voor 2021 voor Maleisië naar beneden bijgesteld van 7,8% naar 6,5%, aangezien de blokkades van Covid voortduren.