FINANCIEEL.com

De langverwachte recessie komt misschien niet

De langverwachte recessie komt misschien niet

Mensen lopen langs de New York Stock Exchange (NYSE) op 12 juli 2023 in New York City.

Spencer Plat | Getty Images Nieuws |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt investeerders op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze ook zijn. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Wachten op verdiensten
Amerikaanse aandelen boekten maandag lichte winsten, maar het handelsvolume was lager dan gemiddeld omdat beleggers zich schrap zetten voor winst in het tweede kwartaal. De Europese markten daalden daarentegen. De regionale Stoxx 600-index daalde met 0,6% aangezien de meeste sectoren en beurzen in de regio daalden.

Het koren scheiden van de mensen
Rusland beëindigde het Black Sea Grain Initiative, waardoor Oekraïne voedsel en kunstmest kon exporteren vanuit drie Oekraïense havens, uren voordat de overeenkomst afliep. De prijzen van tarwe, maïs en soja stegen allemaal op het nieuws. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beschreef de deal eerder als “onmisbaar” voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Fusie bonanza
Warren Buffett’s Berkshire Hathaway verlaagde zijn belang in Activision Blizzard van 6,7% vorig jaar naar 1,9% gisteren, volgens een effectenaanvraag die maandag is vrijgegeven. Het nieuws komt nu Microsoft dichter bij de afronding van de overname van Activision ter waarde van 68,7 miljard dollar komt. Buffett onthulde eerder dat Berkshire zijn aanvankelijke Activision-belang had verhoogd in een weddenschap dat de deal zou sluiten en ervoor zou zorgen dat de aandelen zouden stijgen.

De draad ontrafelen
Meta’s Threads, zijn rivaal van Twitter, werd met grote opwinding gelanceerd. Maar niet iedereen is enthousiast. Jim Jordan, voorzitter van de House Judiciary, heeft Meta-CEO Mark Zuckerberg gevraagd om documenten over content moderatie op Threads te overhandigen, volgens een brief die exclusief door CNBC is verkregen. Het verzoek houdt verband met een lopend onderzoek naar het beleid van het technologieplatform.

[PRO] De S&P 5.400
Ed Yardeni, president van Yardeni Research en voorheen hoofdstrateeg bij verschillende financiële instellingen, denkt dat de S&P 500 een uitgebreide bullrun zou kunnen doormaken en binnen de komende 18 maanden een recordhoogte van 5.400 zou bereiken. Dit is waarom de marktveteraan zo optimistisch is.

het komt neer op

Beleggers waren gisteren voorzichtig optimistisch.

De belangrijkste Amerikaanse indices stegen lichtjes. De Dow Jones industriële gemiddelde steeg met 0,22% en bereikte dit jaar zijn hoogste slotkoers. De S&P 500 won 0,39% en de Nasdaq-composiet klom 0,93%.

Er moet echter worden opgemerkt dat het handelsvolume gedempt was. De SPDR S&P 500 Exchange Traded Fund, dat de algemene index volgt, verhandelde 52,4 miljoen aandelen, onder het 30-daagse gemiddelde van 79,1 miljoen.

Het tragere tempo van de handel is logisch. Grote bedrijven zullen hun inkomstenrapporten vrijgeven, te beginnen met bank van Amerika En Morgan Stanley ook op dinsdag Goldman Sachs, Netflixen En Tesla op woensdag.

Beleggers zetten zich schrap voor die rapporten – en ze verwachten geen goed nieuws. Analisten denken dat de S&P 500-inkomsten in het tweede kwartaal meer dan 7% lager zullen zijn dan een jaar geleden, volgens gegevens van FactSet.

Maar het goede nieuws is dat de inkomsten van het afgelopen kwartaal mogelijk de bodem zijn. En de zaken zien er goed uit, niet alleen voor de markten, maar ook voor de economie. De langverwachte Amerikaanse recessie? Veel analisten denken nu dat het niet alleen laat is – het komt misschien niet eens opdagen.

Met zowel de consumenten- als de producentenprijsindex die meer afkoelt dan verwacht, “is er geen recessie nodig om de inflatie tot een acceptabel niveau te brengen”, schreef de hoofdeconoom van Goldman Sachs, Jan Hatzius, die zijn prognose van een recessie verlaagde van 25% naar 20%.

Marko Kolanovic, de belangrijkste wereldwijde marktenstrateeg van JPMorgan Chase, is sceptisch over een zachte landing. Maar zelfs hij merkte op dat “de veerkracht van de VS en de wereldwijde uitbreidingen behouden moeten blijven”, waardoor de bank “de recessierisico’s op korte termijn bagatelliseert”.

En Ed Yardeni denkt dat de recessie – zij het ‘een voortschrijdende recessie’, wat betekent dat verschillende sectoren van de economie om beurten zijn gekrompen – al achter ons ligt. In plaats daarvan: “nu… we zitten in een voortschrijdend herstel”, zei Yardeni.

Kijk niet naar de cijfers van bedrijven over het afgelopen kwartaal als er inkomstenrapporten worden vrijgegeven. Houd hun projecties voor de rest van het jaar in de gaten. Misschien zien we nog tekenen van hoop dat de economie zal blijven groeien.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert