De koffieprijzen stijgen naarmate landen voedselvoorraden oppotten en boeren opheffen

By admin

Een boer plukt koffiebonen tijdens de oogsttijd bij Karo in Noord-Sumatra, Indonesië, op 29 maart 2020.

Jefta afbeeldingen | Barcroft Media via Getty Images

Mensen hebben hun cafeïnefixatie nodig, zelfs als ze midden in een wereldwijde pandemie zitten.

Angst voor verstoringen van de toeleveringsketens tijdens de pandemie heeft geleid tot een zekere mate van hamsteren bij landen en consumenten, waardoor de koffieprijzen een broodnodige boost kregen.

Dat is goed nieuws voor boeren in belangrijke koffieproducerende regio’s, die het moeilijk hebben omdat de koffieprijzen de afgelopen jaren zijn blijven dalen.

Sinds 2016 zijn de prijzen met 30% onder het gemiddelde van het afgelopen decennium gedaald, volgens de International Coffee Organization, een organisatie die 49 lidstaten vertegenwoordigt die koffie exporteren en importeren. De prijzen voor Arabica-koffie in maart bedroegen meer dan $ 1,12 per pond, een heel eind verwijderd van de piek van meer dan $ 3,00 per pond rond 2011.

“Veel van de 25 miljoen boeren wereldwijd … worstelen om hun bedrijfskosten te dekken naarmate de inputprijzen blijven stijgen. Als gevolg hiervan nemen het landbouwinkomen af ​​en lopen de bestaansmiddelen steeds meer gevaar”, zei de organisatie vorige week in een rapport.

Maar de prijzen van Arabica, ’s werelds meest geproduceerde koffie, stegen vorige maand vanwege bezorgdheid over de beschikbaarheid ervan, zei de ICO.

Er zijn aanwijzingen dat landen in afwachting van toekomstige verstoringen van de aanvoer koffie-aankopen doen.

Samuel Burman

Kapitaaleconomie

Arabica-koffie uit Brazilië, ’s werelds grootste producent, steeg in maart met 10% in vergelijking met februari. De koffiefutures die in New York werden verhandeld, stegen in maart met 8,8% tot een gemiddelde van ongeveer 1,16 dollar per pond. Ze klommen verder en bereikten het laatst op $ 1,2120 vanaf eind donderdag tijdens Aziatische uren.

De huidige pandemie van het coronavirus heeft geleid tot verstoringen van de aanvoer – van productie tot transport tot detailhandel – omdat wereldwijd blokkades werden opgelegd.

Zo kunnen zendingen vanuit Colombia, een andere grote koffie-exporteur, tijdelijk worden gestoord vanwege de vergrendeling, aldus de ICO. Hij legde uit dat de gebruikelijke oogst van Colombia in april waarschijnlijk zal worden beïnvloed door de inperkingsmaatregelen en door minder migrerende arbeiders uit de buurlanden. De landelijke afsluiting van Colombia is van kracht tot 27 april.

Een boer werkt op 28 mei 2019 op een koffieplantage in Tres Pontas, in de staat Minas Gerais, Brazilië.

Victor Moriyama / Bloomberg / Getty Images

Over de globale situatie in het algemeen zei de ICO: “Momenteel wordt geschat dat de vraag de productie overtreft … verstoringen van de toeleveringsketen, zowel in de scheepvaart als in de oogst, kunnen leiden tot tijdelijke tekorten in het aanbod, waardoor de prijzen op korte termijn opwaarts onder druk komen te staan. ”

Paniekaankopen, opslag van koffie

De angst voor voedselbescherming is de afgelopen weken toegenomen. Sommige landen hebben de export van sommige gewassen stopgezet, terwijl andere voedselvoorraden hebben opgeslagen om ervoor te zorgen dat ze genoeg hebben voor hun eigen burgers.

Koffie blijkt geen uitzondering te zijn.

“Er is enig bewijs dat landen koffie-aankopen doen in afwachting van toekomstige verstoring van de aanvoer”, zegt Samuel Burman, assistent-econoom bij Capital Economics. Hij voegde er echter aan toe dat de omvang onduidelijk was.

Volgens een rapport van Reuters zijn koffie-importeurs in enkele van de grootste consumerende landen bezig met het aanleggen van voorraden en het naar voren schuiven van bestellingen met een maand.

Na een aanvankelijke piek in de vraag zal er de komende weken en maanden verhoudingsgewijs minder vraag zijn naarmate consumenten hun voorraden aanhouden.

Internationale koffieorganisatie

“Gegevens op detailhandels- en supermarktniveau suggereren dat paniekaankopen en voorraadvorming in sommige landen tot een toegenomen consumentenvraag hebben geleid”, zei de ICO vorige week in een rapport.

Zo zijn de uitgaven voor koffie in Frankrijk met 34,6% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, terwijl deze in Italië met 29,5% is gestegen, volgens gegevens van het in Chicago gevestigde marktonderzoeksinstituut IRI.

Risico’s voor de boeg

Vooruitkijkend kan de situatie voor boeren weer verslechteren.

Een factor die het aanbod zou kunnen bedreigen, is de invasie van sprinkhanen in Oost-Afrika, die de oogsten daar heeft verstoord, zei Burman.

De vraag kan ook teruglopen als mensen thuis blijven en coffeeshops gesloten blijven.

“Na een aanvankelijke piek in de vraag, zal er de komende weken en maanden verhoudingsgewijs minder vraag zijn naarmate consumenten hun voorraden aanhouden,” zei de ICO.

Sommige koffieboeren zijn al overgestapt op andere soorten gewassen om te overleven, aldus Capital Economics.