FINANCIEEL.com

De kansspelmarkt in Afrika zal naar verwachting in 2024 meer dan $ 1 miljard bedragen: gegevens

De kansspelmarkt in Afrika zal naar verwachting in 2024 meer dan $ 1 miljard bedragen: gegevens

De Afrikaanse videogamemarkt doet het goed. In 2022 genereerden games die in de regio werden verkocht $ 862,8 miljoen aan inkomsten, een stijging van 8,7% op jaarbasis, volgens de gegevens van Newzoo.

Roger Bosch | Afp |

De Afrikaanse videogamemarkt heeft een moment.

De game-industrie in Sub-Sahara Afrika zal naar verwachting in 2024 voor het eerst meer dan $ 1 miljard genereren, volgens gegevens die exclusief met CNBC worden gedeeld.

De cijfers, die zijn samengesteld door het Nederlandse onderzoeksbureau Newzoo voor de Afrikaanse gaming-startup Carry1st, suggereren een bloeiende markt voor gaming in Afrika, waar de economische groei traag is terwijl de regio worstelt met aanhoudende inflatie, moeilijke financiële omstandigheden en hoge nettoschulden.

Volgens de Wereldbank daalde de economische groei van Afrika ten zuiden van de Sahara van 4,1% in 2021 naar 3,6% in 2022. En de verwachting is dat het in 2023 verder zal dalen, tot 3,1%.

Desondanks doet de Afrikaanse videogamemarkt het goed. In 2022 genereerden games die in de regio werden verkocht $ 862,8 miljoen aan inkomsten, een stijging van 8,7% op jaarbasis, volgens de gegevens van Newzoo.

Dat gaat in tegen een bredere inkrimping van de wereldwijde videogameactiviteit, nu de rugwind van Covid-lockdowns afneemt en de hogere kosten van levensonderhoud consumenten ertoe hebben gedwongen de broekriem aan te halen.

Volgens Newzoo genereerde de wereldwijde gamesmarkt in 2022 $ 182,9 miljard aan inkomsten, een daling van 5,1% ten opzichte van 2021.

Cordel Robbin-Coker, CEO van Carry1st, met het hoofdkantoor in Kaapstad, zei dat het meest opvallende aan de gegevens de “onderliggende seculiere groei in de gamesmarkt in Afrika bezuiden de Sahara” is.

“Terugkijkend weten we dat Covid een belangrijke bijdrage heeft geleverd”, zei Robbin-Coker. “Maar nu die voordelen zijn afgenomen, beginnen we de groei te vertragen en zelfs af te nemen in andere markten.”

Het is moeilijk te zeggen of Zuid-Afrika dit jaar met een recessie te maken krijgt, zegt de minister van Financiën

“We hebben de snelst groeiende bevolking ter wereld”, voegde hij eraan toe. “Mensen komen in een razendsnel tempo voor het eerst online. Het meeste daarvan – meer dan 90% – gaat via de mobiele telefoon. Er is echt een sterke honger naar inhoud.”

Durfkapitaalbedrijf Konvoy, dat zich richt op gaming-gerelateerde investeringen, zei dat het de Afrikaanse gaming-industrie ziet groeien met 15,7% in 2023 en 13,6% het volgende jaar, hoger dan eerdere prognoses van 9,23% en 8,95% groei.

“Deze eerste cijfers voor gaming op het continent zijn veelbelovend, maar de langetermijntrends van bevolkingsgroei, internetpenetratie en smartphone-adoptie schetsen een beeld van een ongelooflijke groei voor gaming op het continent”, vertelde Jackson Vaughan, managing partner bij Konvoy. CNBC.

Met name de acceptatie van smartphones heeft de gaming-vooruitzichten in Afrika een boost gegeven. Een meer dan normale jonge bevolking in de regio betekent dat digitale technologie sterk is omarmd.

Tegen 2030 zal 87% van de bevolking in Afrika bezuiden de Sahara een smartphone bezitten, volgens de mobiele-industrieorganisatie GSMA, tegen 51% in 2022.

Activision's Call of Duty: videogame-ontwikkelaar helpt bij het vinden van goede banen voor veteranen

Dat is niet in de laatste plaats te danken aan dalende smartphoneprijzen en de groei van “digital-native” gebruikers.

Afrika overtreft de wereldwijde gamesmarkt

Verwacht wordt dat de wereldwijde game-industrie dit jaar weer zal groeien, waarbij analysebedrijf Ampere Analysis voorspelt dat deze in 2023 met 3,3% zal toenemen, gedreven door het feit dat mobiel gamen “terugkeert naar een of andere vorm”.

Maar het staat ver af van de zinderende groei van 2020 en 2021, toen de pandemie van het coronavirus mensen in hun huizen dwong en mensen in staat stelde meer van hun vrije tijd te besteden aan het spelen van games.

“Het potentieel van verstoring van gebruikersacquisitie door toekomstige privacyveranderingen op het platform, plus een breder publiek dat minder veerkrachtig is voor veranderende macro-economische omstandigheden, betekent dat de prestaties van de mobiele gamingmarkt minder voorspelbaar zijn geworden dan in het verleden”, zegt Louise Shorthouse, analist bij Ampere Analysis.

In Afrika werd een groot deel van de groei in games gedreven door het gebruik van smartphones.

Volgens Newzoo genereerde mobiel gamen in 2022 $ 778,6 miljoen aan inkomsten, goed voor ongeveer 90% van de totale verkoop van games.

Nigeria liep voorop in de totale jaarlijkse gaming-inkomsten, met $ 249 miljoen, gevolgd door Zuid-Afrika, dat $ 236 miljoen aan inkomsten genereerde.

Volgens Newzoo was Zuid-Afrika voorheen de grootste markt voor videogames in Afrika.

De volgende landen met de hoogste inkomsten waren Kenia ($ 46 miljoen), Ethiopië ($ 42 miljoen) en Ghana ($ 34 miljoen).

Ethiopië registreerde de hoogste groei op jaarbasis – 13% – terwijl Oeganda de langzaamst groeiende gamesmarkt was, met een stijging van slechts 6%.

Nigeria en Zuid-Afrika droegen volgens Newzoo twee keer bij aan de omzet van de andere acht toplanden samen. Alle 10 landen kenden een jaar-op-jaar omzetgroei.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert