FINANCIEEL.com

De Japanse economie krimpt in het derde kwartaal veel sterker dan verwacht

De Japanse economie krimpt in het derde kwartaal veel sterker dan verwacht

Uitzicht op de berg Fuji en de skyline van Tokio in de schemering.

Yongyuan | E+ |

De Japanse economie kromp in de periode juli-september voor het eerst in vier kwartalen, zo bleek uit voorlopige overheidsgegevens woensdag, te midden van een vertragende mondiale vraag en een stijgende binnenlandse inflatie.

Het voorlopige bruto binnenlands product daalde in het derde kwartaal met 2,1% vergeleken met een jaar geleden, terwijl het ook een daling van 0,5% noteerde ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Door Reuters geraadpleegde economen hadden verwacht dat de op twee na grootste economie ter wereld in het kwartaal juli-september een daling van 0,6% op jaarbasis en een krimp van 0,1% op kwartaalbasis zou laten zien.

De daling maakt deel uit van een onstabiele trend sinds het begin van de Covid-19-pandemie begin 2020, waarin perioden van economische expansie werden afgewisseld met krimp.

Het onderstreept de complexe uitdagingen voor de Bank of Japan nu gouverneur Kazuo Ueda een uiteindelijke exit uit haar ultragemakkelijke monetaire beleid overweegt, terwijl het economische pakket van 13,2 biljoen yen ($87 miljard) van de Japanse regering wordt versterkt, dat subsidies en uitbetalingen aan lage inkomens zal omvatten. huishoudens om de stijgende energie- en nutsrekeningen te verzachten en gericht op het beteugelen van de stijgende kosten van levensonderhoud.

Dit is een ontwikkelingsverhaal. Kom later terug voor meer updates.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert