FINANCIEEL.com

De Israëlische economie zal volgend jaar een recessie meemaken, zegt de voormalige plaatsvervangend gouverneur van de centrale bank

De Israëlische economie zal volgend jaar een recessie meemaken, zegt de voormalige plaatsvervangend gouverneur van de centrale bank

Demonstranten wonen op 11 juli 2023 in Tel Aviv, Israël, een demonstratie bij in Kaplan Street tegen het plan van de Israëlische regering om het rechtssysteem te herzien.

Noam Galai | Getty Images Nieuws |

Volgens voormalig plaatsvervangend gouverneur van de centrale bank, Zvi Eckstein, zullen nieuwe protesten in Israël over een controversiële herziening van de rechterlijke macht de economie van het land aanzienlijk vertragen.

Tienduizenden gingen eerder deze week de straat op nadat het Israëlische parlement zich had ingespannen voor een wetsvoorstel om de autonomie van het Hooggerechtshof van het land in te perken.

En de vurige onrust, die maanden geleden begon, zal waarschijnlijk een “enorme impact” hebben op de economie en de instroom van investeringen, vertelde Eckstein, die momenteel decaan is aan de Tiomkin School of Economics, aan CNBC’s “Capital Connection”.

Het heeft ook geleid tot een “enorme vermindering” van investeringen in de Israëlische hightechsector, die een spil vormt van de Israëlische economie, zei hij.

“Het grootste deel van de groei van de Israëlische economie, ongeveer 40%, werd gegenereerd door de hightechsector”, zei Eckstein, benadrukkend dat er momenteel een daling van 80% is in de investeringen in de startende en groeiende bedrijven van het land.

Volgens een rapport van juli van het Start-Up Nation Policy Institute (SNPI) daalden de investeringen in technologiebedrijven voor de eerste helft van 2023 met 68% tot 3,7 miljard dollar, het laagste percentage sinds 2018.

De fintech-sector van Israël, evenals de enterprise-IT, vertoonde de grootste dalingen en daalde met meer dan 80% op jaarbasis, zo bleek ook uit het rapport. SNPI had de vertraging van de investeringen toegeschreven als onderdeel van een wereldwijde trend.

In een afzonderlijk rapport van de Israëlische private-equity-investeringsgroep Viola stond ook dat Israël zijn ranglijst als ’s werelds vijfde best gefinancierde technische ecosysteem had opgegeven om de 10e beste te worden.

De politieke onrust in Israël veroorzaakt een 'enorme impact' op de economie: voormalig plaatsvervangend gouverneur van de centrale bank

Eckstein merkte ook het gebrek aan groei op de Israëlische aandelenmarkt op in het afgelopen half jaar. De Tel Aviv Stock Exchange van het land daalde bijna 10% year-to-date.

“Binnen een jaar zullen we een grote, grote vertraging van de economie zien … Ik zie een enorme daling die helemaal tot een recessie leidt in het volgende jaar”, voorspelt hij.

De Israëlische economie groeide in 2022 met 6,5%. Maar in de tweede helft van 2023 ligt een vertraging tot ongeveer 2% of zelfs minder op de loer, zei Eckstein.

En er is geen licht aan het einde van de tunnel in zicht, vooral omdat de regering doorgaat met haar poging om de wet goed te keuren, wat de economie zou destabiliseren, zei de voormalige gouverneur van de centrale bank.

De wet zou het rechtssysteem van Israël veranderen door zittende regeringen volledige controle te geven over rechterlijke benoemingen. Sommige commentatoren zijn van mening dat het ook het Hooggerechtshof van het land zou verzwakken tot het punt dat het zijn rol als controle op de uitvoerende en wetgevende macht zou beëindigen.

De Israëlische shekel wordt momenteel verhandeld op 3.637 tegen de dollar, iets zwakker sinds het begin van het jaar, toen de hervormingsplannen voor het eerst werden aangekondigd. Begin juni dook de shekel naar een dieptepunt in meer dan drie jaar van 3,753 per dollar, volgens gegevens van Refinitiv.

Eerder in april verwierp de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de bezorgdheid over het aangetaste beleggersvertrouwen en noemde het een “tijdelijk probleem”. Hij had ook bevestigd dat de fundamenten van de Israëlische economie “zeer krachtig” zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert