FINANCIEEL.com

De huizenprijzen in Groot-Brittannië dalen terwijl de hypotheekrente stijgt

De huizenprijzen in Groot-Brittannië dalen terwijl de hypotheekrente stijgt

Britse huiseigenaren en potentiële kopers werden het afgelopen jaar geteisterd door stijgende financieringskosten, terwijl de Bank of England greep probeerde te krijgen op de hardnekkig hoge inflatie.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

LONDEN – Britse huizenprijzen daalden in juni in hun snelste jaarlijkse tempo in 12 jaar, omdat de nog steeds escalerende hypotheekkosten de vastgoedmarkt verder onder druk zetten.

Vastgoedprijzen daalden met 2,6% in het jaar tot juni, hun grootste daling sinds juni 2011 en een scherpe stijging ten opzichte van de jaarlijkse daling van 1,1% in mei, volgens de laatste prijsindex van hypotheekverstrekker Halifax die vrijdag werd vrijgegeven.

De prijzen daalden voor de derde achtereenvolgende maand en daalden met 0,1% sinds mei. Het gemiddelde onroerend goed in het VK kost nu £ 285.932 (£ 364.490), een daling ten opzichte van een piek van £ 293.992 in augustus 2022.

Kim Kinnaird, directeur van Halifax Mortgages, zei dat de jaarlijkse daling in tegenspraak is met een licht herstel van de prijzen dit jaar na de catastrofale gevolgen van de “minibegroting” van het VK in oktober, toen de hypotheekrente steeg en de vastgoedprijzen kelderden.

“De gemiddelde huizenprijzen zijn dit jaar tot nu toe met +1,5% (£ 4.000) gestegen, waarbij het grootste deel van die groei in het eerste kwartaal komt, na de scherpe prijsdaling die we eind vorig jaar zagen”, zei ze.

Ze voegde er echter aan toe dat “de huizenmarkt gevoelig blijft voor de volatiliteit van de financieringskosten.”

Huizenprijzen moeten ‘verder dalen’

Huiseigenaren en potentiële kopers werden het afgelopen jaar geteisterd door stijgende financieringskosten, terwijl de Bank of England greep probeerde te krijgen op de hardnekkig hoge inflatie.

De BOE verhoogde de rente in juni voor de 13e achtereenvolgende keer, met een verrassende stijging van 50 basispunten en bracht de basisrente op 5%. Het kwam toen de Britse kerninflatie in mei maand-op-maand steeg.

Hoge inflatie en hogere benchmarkbanktarieven hebben de rendementen op staatsobligaties in het VK, die worden gebruikt om hypotheken te prijzen, opgedreven, wat sommige geldschieters ertoe heeft aangezet de tarieven te verhogen of bepaalde producten allemaal samen te trekken.

In de zomer zullen de prijsverlagingen waarschijnlijk nog wijdverbreider worden en zullen de huizenprijzen mogelijk sterker dalen.

Sara Coles

hoofd persoonlijke financiën bij Hargreaves Lansdowne

Sarah Coles, hoofd persoonlijke financiën bij Hargreaves Lansdowne, zei dat de laatste renteverhoging niet volledig werd weerspiegeld in de huisvestingsgegevens van vrijdag, wat waarschijnlijk betekent dat er meer pijn in het verschiet ligt voor leners.

“Tweejarige vaste rentes begonnen in juni net onder de 5,5% en vijfjarige deals op 5,1%, volgens Moneyfacts, en ze eindigden de maand op respectievelijk 6,4% en net geen 6%. Alle ogen zullen gericht zijn op hoeveel schade kan worden gedaan wanneer nieuwe tarieven worden doorgevoerd in de cijfers, “vertelde Coles aan CNBC.

Hogere hypotheekrentes lijken verdere neerwaartse druk op de woningmarkt te geven, voegde ze eraan toe, met prijzen die op schema liggen om deze zomer verder te dalen.

Hogere hypotheekrentes lijken de huizenmarkt in het VK verder onder druk te zetten

Nathan Stik | Getty Images Nieuws |

“Verkopers zijn al begonnen met het verlagen van de prijzen om hun eigendommen te verplaatsen. Uit cijfers van Zoopla bleek dat een op de 20 in mei een prijsverlaging doorvoerde, gemiddeld 9%. In de zomer zullen de prijsverlagingen waarschijnlijk nog wijdverspreider worden, en het is goed mogelijk dat de huizenprijzen nog verder dalen. aanzienlijk,” voegde ze eraan toe.

Liam Bailey, hoofd wereldwijd onderzoek bij Knight Frank, was het daarmee eens en merkte op dat de binnenlandse huizenmarkt “verder moet dalen in termen van prijzen”. In de laatste wereldwijde woningindex die woensdag werd gepubliceerd, zei het vastgoedbedrijf dat de Britse huizenprijzen in het eerste kwartaal met 3,1% per jaar daalden.

“Hoewel lagere prijzen zullen worden verwelkomd door nieuwe kopers, betekenen hogere tarieven dat de betaalbaarheid nog steeds beperkt zal zijn voor de meeste nieuwkomers op de markt,” zei hij.

De hypotheekrente blijft stijgen

De Bank of England zal naar verwachting haar hardnekkige inspanningen om de inflatie te beteugelen voortzetten met verdere verhogingen gedurende de rest van dit jaar.

Marktwatchers verwachten nu dat de rente in november een piek van 5,75% tot 6% zal bereiken, hoewel JPMorgan donderdag zei dat ze “onder sommige scenario’s” 7% zouden kunnen bereiken.

“Markten zijn de afgelopen dagen blijven inzetten op hogere rentetarieven van de Bank of England”, zei Matthew Ryan, hoofd marktstrategie bij de wereldwijde financiële dienstverlener Ebury, via e-mail. “Swaptarieven zien nu een eind BoE-basistarief van 6,5% tegen medio 2024 – een totaal van 150 extra basispunten aan verhogingen.”

Dat laat de hypotheekrentes klaar om verder te stijgen voordat ze dalen, wat de pijn voor huiseigenaren vergroot en de verslechterende huurcrisis in het VK verder verergert, aangezien verhuurders van koopwoningen hogere hypotheekaflossingen doorberekenen aan huurders of de markt volledig verlaten.

“Nu de markten nu een piek in de bankrente van meer dan 6% voorspellen, is de kans groot dat de hypotheekrente nog langer hoog zal blijven en dat de druk op de financiën van huishoudens het komende jaar neerwaartse druk op de huizenprijzen zal blijven uitoefenen”, zegt Kinnaird van Halifax. gezegd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert