De handelsbesprekingen over de Brexit gaan het laatste deel in met een no-deal-deadline over weken

By Jernst van Waal

De Britse premier Boris Johnson ontmoet de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Londen, Groot-Brittannië, 8 januari 2020.

Xinhua News Agency | Xinhua News Agency | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Het VK en de EU bevinden zich volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken in het “laatste deel van de onderhandelingen” over een handelsovereenkomst na de Brexit, met nog maar een paar weken om een ​​mogelijke deal goed te keuren.

Het VK is in januari gestopt met het lidmaatschap van de EU, maar is overeengekomen om tot eind 2020 de Europese regels te blijven volgen, zodat beide partijen nieuwe handelsregelingen kunnen formuleren. Dit is echter een moeilijke taak gebleken, met gesprekken die sinds het voorjaar over dezelfde drie kwesties zijn blijven hangen.

“Ik denk dat dit een heel belangrijke week is, de laatste echte grote week”, zei Dominic Raab zondag tegen de BBC.

Beide partijen moeten voor het einde van het jaar nieuwe handelsregelingen treffen en deze in hun respectieve parlementen corrigeren. Als dat niet lukt, kan dit leiden tot een scenario zonder deal: hogere kosten en belemmeringen voor exporteurs aan beide kanten.

Volgens Raab hangt een doorbraak af van het overwinnen van verschillen over een “vrij beperkt” aantal problemen. De belangrijkste knelpunten blijven de visserij, het concurrentiebeleid en het beheer van toekomstige overeenkomsten. Ze verschillen van mening over de mate waarin Europese vissersbemanningen toegang moeten hebben tot de wateren van het VK, en over wat voor soort marktconcurrentieregels moeten worden toegepast om ervoor te zorgen dat het vertrek van Groot-Brittannië de interne markt van de EU niet in gevaar brengt.

De hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, zei zondag tegen journalisten in Londen: “Laten we werken, laten we werken”, aldus Sky News met betrekking tot de waarschijnlijkheid van een deal.

Voordat hij in Londen aankwam voor meer gesprekken, zei Barnier vrijdag dat “dezelfde significante verschillen blijven bestaan”.

Afspraak of geen afspraak?

Eerder vorige week zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat “dit beslissende dagen zijn” in het proces, maar ze kon niet zeggen of er zeker een deal zou komen. De boodschap in Londen is sindsdien positiever.

David Frost, de hoofdonderhandelaar van het VK, zei vrijdag dat “het laat is, maar een deal is nog steeds mogelijk.”

Een Europese functionaris, die vanwege de gevoelige aard van de gesprekken niet genoemd wilde worden, vertelde CNBC afgelopen weekend dat een doorbraak afhankelijk is van een telefoontje tussen de Britse premier Boris Johnson en Von der Leyen.

Er zijn echter nog geen plannen voor een gesprek tussen de twee.

Ondertussen wachten bedrijven aan beide kanten op een einde van het proces. De Britse Kamers van Koophandel, een handelsorganisatie voor bedrijven, waarschuwde eind september voor “grote hiaten” in de overheidsrichtlijnen voor bedrijven als er geen overeenkomst wordt bereikt.

Als lid van de EU voor meer dan 40 jaar, vertrouwen veel Britse exporteurs op grondstoffen of klanten in Europa en vice versa.

Autofabrikanten slaan naar verluidt auto’s en onderdelen op om te voorkomen dat ze worden geraakt door tarieven voor het geval het VK en de EU geen overeenstemming bereiken. Merken als Volkswagen en Honda hebben grote fabrieken in het VK en exporteren deze vervolgens naar de rest van de EU.