FINANCIEEL.com

De graandeal voor de Zwarte Zee loopt maandag af

De graandeal voor de Zwarte Zee loopt maandag af

Een arbeider verwerkt tarwegraan in een opslagschuur bij de Aranka Malom kft-fabriek in Bicske, Hongarije op dinsdag 16 mei 2023. Door de Zwarte Zee-overeenkomst kan Oekraïne meer dan 30 miljoen ton producten verschepen vanuit drie grote havens, waardoor de wereldvoedselprijzen omlaag nadat ze piekten na de invasie van Rusland.

Akos Stiller | Bloomberg |

WASHINGTON Een baanbrekende landbouwovereenkomst tussen Oekraïne en Rusland loopt maandag af, een onthulling die naar verwachting de wereldwijde gevolgen van de aanhoudende oorlog in het Kremlin nog zal verergeren als Moskou weigert de overeenkomst te verlengen.

Vorige week stuurde secretaris-generaal Antonio Guterres een brief naar de Russische president Vladimir Poetin met voorstellen om de deal te redden. Vrijdag zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric tegen verslaggevers dat de gesprekken met het Kremlin via Signal en WhatsApp in het weekend zouden worden voortgezet.

Moskou beweert dat de huidige overeenkomst alleen Oekraïense landbouwproducten ondersteunt en niet de Russische kunstmestexport, die ook in de deal is opgenomen maar nog moet vertrekken naar wereldwijde bestemmingen.

Op donderdag herhaalde Poetin het standpunt van Moskou en dreigde hij voor de vierde keer sinds de aanvang van de overeenkomst om het niet te verlengen.

Een Oekraïense militair staat voor silo’s met graan uit de haven van Odessa aan de Zwarte Zee, voor de verzending van graan, terwijl de regering van Oekraïne wacht op een signaal van de VN en Turkije om graantransporten te starten, te midden van de Russische invasie van Oekraïne, in Odessa, Oekraïne op 29 juli. 2022. REUTERS/Nacho Doce

Nacho Doce | Reuters

Voordat Russische troepen eind februari 2022 over de grenzen van Oekraïne stroomden, waren Kiev en Moskou goed voor bijna een kwart van de wereldwijde graanexport. Die landbouwzendingen lagen bijna zes maanden stil totdat vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de VN en Turkije overeenkwamen om een ​​humanitaire zeecorridor aan te leggen in het kader van het Black Sea Grain Initiative.

De deal, die afgelopen juli tot stand kwam, verlichtte de Russische zeeblokkade met de heropening van drie belangrijke Oekraïense havens.

Onder de overeenkomst zijn meer dan 1.000 schepen met bijna 33 miljoen ton landbouwproducten vertrokken uit de oorlogsmoe havens van Odessa, Chornomorsk en Yuzhny-Pivdennyi in Oekraïne.

De overeenkomst hield ook toezicht op het transport van 725.167 ton tarwe om op schepen van het Wereldvoedselprogramma te varen naar enkele van ’s werelds meest voedselonzekere landen, zoals Afghanistan, Ethiopië, Somalië, Soedan en Jemen.

De door de VN gesteunde organisatie die verantwoordelijk is voor het volgen van de export in het kader van de deal zei zaterdag in een update dat er al bijna drie maanden geen schepen zijn vertrokken vanuit de Oekraïense haven van Yuzhny-Pivdennyi. Bovendien zijn er de afgelopen twee weken geen nieuwe schepen goedgekeurd om Oekraïne te verlaten.

‘Niet de deal die we hebben afgesproken’

De Russische president Vladimir Poetin en de topdiplomaat van Moskou, Sergei Lavrov, gaven het Westen allebei de schuld van het creëren van wereldwijde onveiligheid en instabiliteit.

Sean Gallup

In april waarschuwde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov dat als het Black Sea Grain Initiative niet snel kunstmestproducten zou opnemen, Moskou de overeenkomst niet zou verlengen.

“Het heette niet de graandeal, het heette het Black Sea Initiative en in de tekst zelf stond in de overeenkomst dat dit van toepassing is op de uitbreiding van de mogelijkheden om graan en kunstmest te exporteren”, zei Lavrov tegen verslaggevers tijdens een persconferentie van 26 april bij de VN.

“Dat is niet de deal die we op 22 juli zijn overeengekomen”, zei hij, eraan toevoegend dat er tientallen Russische schepen geladen met ongeveer 200.000 ton kunstmest wachten op export. Naast de opname van de uitvoer van kunstmest, heeft het Kremlin ook verzocht om hervatting van een pijpleiding die door Rusland slingert en eindigt in een Oekraïense haven.

Een van de belangrijkste eisen van Moskou is echter dat de Russische landbouwbank, of Rosselkhozbank, terugkeert naar het SWIFT-banksysteem.

Moskou’s uitsluiting van SWIFT, wat staat voor de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, scheidde het land van een groot deel van de financiële netwerken in de wereld in de dagen na de grootschalige invasie van Rusland.

Verwacht dat de tarweprijzen 'opnieuw stijgen' als de graandeal in de Zwarte Zee in juli niet wordt verlengd: strateeg

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert